De ce nu ne lasă englezii să muncim la ei în ţară până în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari ar avea un impact negativ şi nu o recomandăm, au anunţat experţii Comitetul Consultativ pentru Migraţie într-un studiu comandat de Guvernul Regatului Unit pe această temă.

„Noi credem că există riscul să crească afluxul cetăţenilor români şi bulgari, iar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra pieţei forţei de muncă din Marea Britanie. Eliminarea restricţiilor existente în Regatul Unit ar creşte acest risc", se arată în raport.

Comitetul Consultativ pentru Migraţie (CCM) este un organism public format din economişti şi experţi care oferă guvernului britanic studii şi consiliere independentă cu privire la problemele de migraţie. Guvernul Regatului Unit este obligat de legislaţia UE să notifice Comisia Europeană în cazul în care intenţionează să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii din Bulgaria şi România, după 1 ianuarie 2011. Experţii CCM au făcut un raport complet publicat luna aceasta şi au răspuns întrebării adresate de Guvernul Marii Britanii care a vrut să ştie ce efecte ar putea avea ridicarea sau menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Vezi raportul complet publicat în noiembrie 2011

Experţii comitetului pentru migraţie au întrebat diplomaţi, autorităţile de la Bucureşti şi Sofia, au discutat cu organizaţii profesionale din toate cele trei ţări şi au ajuns la concluzia că ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari reprezintă o ameninţare pentru piaţa muncii din Marea Britanie. Ca răspuns la întrebarea dacă există o perturbare gravă pe piaţa muncii din Marea Britanie din cauza forţei de muncă din România şi Bulgaria răspunsul nostru este „da", mai spun experţii britanici pe probleme de migraţie.

Prima cauză: criza şi turbulenţele economice

Criza economică e prima cauză pentru care experţii spun că restricţiile trebuie menţinute până în 2014. „Din cauza stagnării creşterii economice, atât în Marea Britanie cât şi pe plan internaţional, precum şi criza datoriilor suverane, turbulenţele financiare şi scăderea încrederii populaţiei indică faptul că piaţa forţei de muncă din Marea Britanie va cunoaşte în continuare schimbări nefavorabile înainte de a începe să recupereze", notează raportul. El consemeanză însă faptul că, de la aderarea celor două ţări în UE numărul muncitorilor din cele două ţări a fost „relativ mic" dar a crescut „substanţial" faţă de perioada de pre-aderare.

Dacă Spania le-a închis uşa, vor veni în Marea Britanie

Un alt aspect important este legat de deciziile pe care alte state membre le vor lua în privinţa muncitorilor români şi bulgari de la 1 ianuarie 2012, mai spun experţii comitelului. „Nu este clar dacă statele care în prezent le impun măsuri în prezent le vor elimina. Este de asemenea posibil ca alte state membre relativ deschise la migraţia economică, cum ar fi Spania, să opteze pentru a reimpune celor două ţări restricţii. Aceste decizii ar putea avea un impact semnificativ asupra numărului de români şi bulgari care ar putea alege să să migreze în Marea Britanie dacă aceasta ridică restricţiile", avertizează raportul.

Citeşte ce motive a invocat Spania atunci când a cerut Bruxelles-ului să accepte din nou restricţiile pentru români

Unde avem restricţii

Ţările care aplică restricţii pentru bulgari şi români: Austria, Germania, Italia, Belgia, Iranda, Franţa, Luxembourg, Olanda, Malta, Regatul Unit la care se adaugă şi Spania.

Statele UE care nu au restricţionat accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii sunt: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania și Bulgaria, Ungaria, Spania, Portugalia, Grecia și Danemarca

Ce spune legislaţia europeană

Actul de Aderare a României la Uniunea Europeană din 2005 prevede dispoziții tranzitorii pentru libera circulație a persoanelor. Aceasta implică faptul că libera circulație poate fi amânată pentru o perioadă de maxim șapte ani (până la 31 decembrie 2013). Această perioadă este împărțită în trei faze distincte („2 + 3 + 2" ani). Suntem în faza a doua care a început la 1 ianuarie 2009 și se va încheia la 31 decembrie 2011.

Dezbaterile politice nu au schimbat situaţia

Mai multe grupuri politice din Parlamentul European au criticat menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, au reclamat aceste măsuri discriminatorii şi au susţinut că cifrele arată că nu există motive de îngrijorare, mai ales că numărul muncitorilor din aceste două ţări care pleacă spre Europa de Vest a scăzut. Ultima dezbatere a avut loc în urmă cu două săptămâni, la Bruxelles. Vezi detalii aici. De asemenea, Belgia trebuie să anunţe în curând, oficial, dacă va menţine sau nu restricţiile pe piaţa muncii. Urmăreşte Adevărul Europa care va publica detalii despre decizia autorităţilor de la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite