Restricţii la muncă în UE: nu ne daţi nici joburile pe care nu le vreţi, dar ne luaţi profesioniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea PPE din Parlamentul European despre restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari
Dezbaterea PPE din Parlamentul European despre restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Românii şi bulgarii nu sunt acceptaţi pe piaţa muncii din zece ţări europene nici măcar pentru slujbe pe care vesticii nu le vor, dar medicii şi informaticienii sunt imediat angajaţi. Acestea au fost principalele reproşuri ale autorităţilor române la dezbaterea organizată de Grupul Popularilor Europeni din Parlamentul European legată de şansele ca românilor şi bulgarilor să le fie ridicate restricţiile de pe piaţa muncii, în

Fostul fotbalist bulgar, Hristo Stoicikov, legenda anilor 90, invitat de europarlamentarii bulgari la dezbateri a cerut ridicarea intedicţiilor. „În ciuda naţionalităţii mele, datorită libertăţii am putut să fac ce am făcut. De ce alţi cetăţeni din Uniunea Europeană pot lucra liber în ţările noastre şi noi nu putem lucra la ei? Poate cineva să-mi explice? De ce sunt încă zece ţări care ne impugn restricţii?", a spus fotbalistul bulgar.



Stiocikov a adăugat că aceste interdicţii privează mulţi tineri cu talent să arate ce pot. Stoicikov a jucat pentru FC Barcelona şi a câştigat Balonul de aur (1994) şi Gheata de aur (1990).Un alt invitat, Costel Busuioc, care a plecat din România ca muncitor în construcţii, şi a uimit Spania cu vocea sa a spus că românii nu trebuie judecaţi după cei care comit infracţiuni.



Nu se va produce niciun exod

Traian Ungureanu, eurodeputat român şi raportor pe acest subiect, a spus că ce există acum pe piaţa muncii din UE este „o structură anormală". „E greu să joci fotbal după Stoichkov şi să cânţi după Busuioc. Vorbim despre o situaţie absurdă. Vorbim de ţări care sunt extraordinar de încântate să primească „creme de la creme" din România şi Bulgaria. Din perspectivă economică este absolut anormal. Sunt pe de altă parte lucrători români care vor să ocupe locurile de munca pe care englezii nu şi le doresc, iar acest lucru nu le este permis", a spus Traian Ungureanu.

Ministrul român al muncii, Sulfina Barbu, a spus că toate evaluările recente arată că nu se va produce niciun exod dacă restricţiile se vor ridica. "Să reanalizăm regimul tranzitoriu în materie de circulaţie a muncitorilor. Ei trebuie trataţi egal şi nu discriminaţi. Să nu facem segrerări în cadrul UE ca cetăţeni de gradul I şi de gradul 2, a adăugat reprezentantul Guvernului de la Bucureşti.

Liderul grupului PDL din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, alături de fotbalistul Hristo Stoicikov
Costel Busuioc şi Elena Băsescu în Parlamentul European

Niciun stat nu dă înapoi

Dinspre cei care ar putea lua măsuri, reprezentanţii Comisiei Europene, veşti puţine. „Trebuie să vedem care din cele 10/11 state vor ridica aceste restricţii. Ele trebuie să notifice Comisia până în decembrie. Nu avem nicio de veste", a declarat Eva Torok, adjunct al comisarului pentru piaţa muncii, Laszlo Andor. Totuşi aduce cifrele arată că românii şi bulgarii nu mai sunt deloc periculoşi. „Estimările noastre există 2,9 milioane de români şi bulgari în celelalte 25 de state membre UE. Vorbim de un procent de numai 0,6%. În 2007 a avut cel mai mare val", a spus Torok.

Ţările care aplică în prezent restricţii pentru români sunt: Austria, Germania, Italia, Belgia, Iranda, Franţa, Luxemburg, Olanda, Malta şi Marea Britanie. La acestea s-a adăugat Spania care a restricţionat piaţa muncii doar pentru români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite