Comisia Europeană va aproba restricţiile pe piaţa muncii pentru români/ Bruxelles: măsura poate fi ridicată în orice moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va autoriza Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, anunţă miercuri ziarul La Razon, citând surse comunitare.

Bruxelles-ul scrie în documentul prin care aprobă decizia că "este posibil ca afluxul continuu şi nerestricţionat al muncitorilor români să poată fi factorul care să sporească presiunea pe piaţa muncii. Prin urmare, pentru a restaura situaţia normală pe piaţa muncii spaniole, este îndreptăţit ca Spania să fie autorizată să limiteze temporar liberul acces al muncitorilor români", potrivit presei spaniole.

"Decizia încă se poate schimba în orice moment, iar procedura poate fi blocată de orice comisar", au declarat, pentru Adevărul Europa, surse comunitare. Potrivit acestora, sensul în care decizia Comisiei merge este cea de acceptare, temporară şi sub monitorizare, a restricţiilor cerute de Madrid "având în vedere situaţia dramatică" a ratei şomajului din Spania. Impunerea restricţiilor pentru români va fi însă atent monitorizată de Comisia Europeană şi ea va putea fi ridicată "în orice moment", au adăugat oficiali ai CE.

Madridul va fi monitorizat de Bruxelles

Comisia va trebui să urmărească evoluţia pieţei muncii și în funcție de acest lucru să decidă dacă vor elimina sau nu permisele de muncă, dacă “se dovedeşte că sunt mai restrictive decât obiectivul propus, mai ales în privinţa activităţilor care necesită o diplomă universitară sau o pregătire echivalentă”. Pe de altă parte, Spania va trebui să faciliteze în fiecare trimestru date privind ocuparea locurilor se muncă în sectoarele de activitate. Primul din aceste rapoarte va trebui să fie prezentat până în ultima zi a acestui an, 31 decembrie, scrie La Razon, citat de adevarul.es.

Madridul are nevoie de avizul comunitar pentru a restrânge una din libertăţile fundamentale ale tratatelor europene, libertatea de mişcare pe Piaţa europeană a muncii.

Când România şi Bulgaria au aderat la UE, cei 15 membri veterani ai Uniunii au impus restricţii pe pieţele interne de muncă. Spania a fost printre primele care le-au eliminat, în 2009, în timp ce alte zece state (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda şi Marea Britanie) le menţin până în 2013. Tratatul de aderare a acestor ţări permite reintroducerea restricţiilor, între 2009 şi 2010 dacă sunt justificate de probleme serioase, spune un purtător de cuvânt comunitar potrivit căruia, dacă Germania sau Austria menţin aceste restricţii, Spania este cu atât mai îndreptăţită să le reintroducă.

BBC Mundo scrie că noua decizie a Spaniei de a cere permise de muncă cetăţenilor români ar putea deveni un instrument "legal" pentru xenofobiei, ale căror victime vor fi ţiganii români şi nu numai.

Unde avem restricţii în UE

Ţările care aplică restricţii pentru români sunt: Austria, Germania, Italia, Belgia, Iranda, Franţa, Luxemburg, Olanda, Malta şi Marea Britanie. Belgia a introdus o procedură rapidă pentru eliberarea permiselor de muncă în cel mult 5 zile pentru profesiile în care lipseşte mâna de lucru. Statele UE care nu au restricţionat accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii sunt: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania şi Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Grecia şi Danemarca. La acestea se adaugă Spania, unde restricţiile vor intra în vigoare în scurt timp.

Infografie: ţările fără restricţii pentru muncitorii români sunt cu verde, cele care interzic sunt cu albastru

image

Util: Cum să munceşti în Spania în noile condiţii

Vezi ţările unde românii au restricţii pe piaţa muncii

Comisia Europeană cere Spaniei "să dovedească cu cifre" faptul că românii au afectat piaţa muncii

Comisia Europeană: Spania poate pune restricţii pentru români fără aprobarea Bruxelles-ului, dar riscă sancţiuni dacă nu aduce dovezi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite