DECRIPTAJ: Blocarea de fonduri UE pentru România: cum sunt afectaţi beneficiarii proiectelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neregulile găsite fie de auditul intern, fie de către experţii Comisiei Europene în cheltuirea fondurilor europene riscă să trimită beneficiarii finanţărilor în incapacitate de plată dacă autorităţile centrale nu se grăbesc cu „remedierea neregulilor", avertizează consultanţii pe fonduri structurale.

Comisia Europeană a confirmat întreruperea plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) la începutul acestei săptămâni, în timp ce beneficiarii fondurilor sunt supuşi unor verificări încrucişate şi trebuie să facă o mulţime de raportări suplimentare.

În acelaşi timp, autorităţile centrale au încercat să calmeze situaţia spunând că nu există, momentan riscuri pentru beneficiari de vreme ce plăţile sunt blocate doar la nivelul managementului de sistem. O altă promisiune vine din partea Autorităţii de Management, alături de optimismul Palatului Victoria, că problemele din sistemul de control POSDRU ar putea fi remediate "în câteva săptămâni", în cel mai bun caz până în luna martie, astfel încât beneficiarii proiectelor să nu fie afectaţi.

Problemele anterioare ale României, precum blocarea de anul trecut a plăţilor pe Programul Operaţional Regional (POR) şi mai apoi decizia Guvernului de a suspenda pentru o perioadă de aproape şase luni decontările către Comisia Europeană pentru verficări interne complică ecuaţia suspendării de acum, de pe POSDRU.

Citeşte primele informaţii ale Adevărul Europa despre posibila întrerupere a plăţilor pe POSDRU

Citeşte confirmarea oficială a Comisiei Europene despre neregulile din managamentul programului

Experţi pe proiecte din fonduri structurale au explicat pentru Adevărul care sunt soluţiile şi pericolele întreruperii plăţilor anunţată săptămâna aceasta de Bruxelles.

"Procedural vorbind, această întrerupere nu ar trebui să afecteze direct beneficiarii de proiecte pentru că, prin această masură, se stopează temporar doar cash-flow-ul dintre România şi Comisie. În realitate, lucrurile s-ar putea să nu fie atât de simple. Deşi, teoretic, statul roman nu are vreo restricţie în ceea ce priveşte efectuarea de plăti către beneficiari, practic aici intervine capacitatea României de a suporta financiar din bugetul de stat rambursările către beneficiari", a explicat Dragoş Jaliu, partener al Structural Consulting Group.

Ce spun cifrele oficiale despre situaţia plăţilor POSDRU

Potrivit acestuia, din ultima situatie a ratei de absorbţie, se poate observa ca există un decalaj foarte mare între „absorbţia internă" (plăţi către beneficiari) care la sfârşitul lunii ianuarie era de 15,6% şi „absorbtia reală" (decontari efective de la Comisia Europeană), de doar 5,55%.

Practic, statul român a decontat deja sume importante de bani către beneficiari, urmând să le recupereze la rândul său de la CE. Deşi un oarecare decalaj este justificat - fluxurile financiare beneficiari-statul român - Comisia Europeana nu circula instant, ci cu o anumită periodicitate, vorbim totuşi de o diferenta de 10 puncte procentuale între cei doi indicatori - absorbţie internă şi absorbţie reală, a mai explicat Jaliu.

În cazul POSDRU, decalajul este şi mai adânc. Plătile către beneficiari se ridică la circa 4,088 miliarde de lei (25,62%), statul român primind până în acest moment decontări de numai 819 milioane lei de la Comisie (5,48%).

Vezi ultimele detalii legate de aborbţia fondurilor europene pe toate programele operaţionale


"Întreruperea plăţilor pe POSDRU ar putea afecta, aşadar, în mod indirect beneficiarii, bugetul de stat urmând să fie încărcat în continuare cu sume de bani plătite, dar care nu se întorc de la Bruxelles", mai precizează expertul pe fonduri europene.

Consecinţele greşelilor anterioare în cheltuirea banilor UE

Decalajul este explicat şi de faptul că, în perioada iulie-decembrie 2011, România nu a mai trimis declaraţii de cheltuieli spre rambursare la Bruxelles ca o măsura preventivă după constatarea problemelor în sistemul achiziţiilor publice pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional.

Citeşte ce s-a întâmplat în iunie 2011 cu suspendarea plăţilor pe Programul Operaţional Regional

Experţii consultaţi de Adevărul au mai precizat că măsura impusă pentru POSDRU vine într-un moment delicat, existând deja o presiune asupra bugetului de stat.

"Depinde foarte mult de capacitatea financiara a României daca vor fi afectati sau nu beneficiarii. Cu siguranta, AM POSDRU nu va opta pentru anunţarea oficială a întreruperii plăţilor către beneficiari (mai ales ca nu există o ratiune obiectiva pentru a fi luata o astfel de măsura), însă este posibil să fie amânată soluţionarea unor cereri de rambursare, cunoscut fiind faptul ca în acest moment procesarea rambursarilor în termen de maxim 45 de zile în cazul POSDRU este mai degraba o exceptie, decat o regula", a mai precizat Dragoş Jaliu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite