Bruxelles: Verificăm noi nereguli pe fondurile UE destinate României. Finanţarea pe POSDRU – 3,4 miliarde de euro - riscă să fie întreruptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană verifică mai multe deficienţe în sistemul de management şi control al unuia din cele mai importante programe POSDRU - prin care România primeşte finanţări din fonduri structurale, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Deficienţele au fost descoperite în urma unui audit intern, au confirmat, pentru Adevărul Europa surse din cadrul DG Employment, aflată în subordinea comisarului pentru muncă, Laszlo Andor, care gestionează Fondul Social European.

Citeşte mâine, în Adevărul, detalii despre posibilele nereguli ce ar putea afecta beneficiarii finanţărilor prin programul POS DRU.

România beneficiază de fondurile FSE prin două programe operaţionale POSDRU şi cel pentru administraţie publică. Alocările în cadrul acestui program fac şi obiectul unei investigaţii a OLAF care verifică acuzaţiile de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene după ce soţia fostului ministru al muncii, Ioan Botiş, a obşinut o finanţare de jumătate de milion de euro din fonduri europene prin FSE. În urma acestui scandal, Botiş a demisionat. Oficiul European de Luptă Antifraudă a confirmat că investigaţiile în acest caz sunt în curs.

Bruxelles: Nu vom ezita să declanşăm procedura

Experţii CE au mai precizat că în acest moment se fac verificări, că nu este în derulare o procedură de întrerupere ori suspendare a plăţilor pe POSDRU România, dar că, dacă „vor fi îndeplinite condiţiile pentru o astfel de măsură, DG EMPL nu va ezita să o declanşeze". Avertismenul cu privire la întreruperea plăţilor a venit acum câteva zile din partea Ministrului pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

El a precizat la începutul acestei săptămîni, pentru The Money Channel, că există riscul suspendării unuia din programele de finanţare din fonduri europene pentru România, dar a refuzat să-l numească.

"Nu vreau să numesc un program, dar ne ameninţă în momentul de faţă riscul suspendării unui program. Sper să reuşim să-l evităm. Odată ce, anul trecut, Comisia Europeană a constatat probleme în programele finanţate din bani europeni, acum este extrem de vigilentă", a declarat Orban.

Obiectivul general al POS DRU este dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivitătii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piata muncii, asigurarea de oportunitati pentru participarea viitoare pe o piata a muncii modernă şi flexibila a 1.650.000 de persoane, potrivit www.fonduri-structurale.ro.

POSDRU - un program de 3,4 miliarde de euro pentru piaţa muncii

POSDRU beneficiază de o alocare totală de 3,4 miliarde de euro din 2007 şi până în 2013. Nivelul de contractare pentru acest program era, la sfârşitul lui 2011 de 84%, dar rata de absorbţie netă, adică inclusiv sumele decontate de Comisia Europeană după toate verificările de numai 5,48%. La nivel naţional, pe toate cele şapte programe operaţionale, rata de absorbţie a României este de 5,5%.

Ar fi pentru a doua oară când Comisia Europeană întrerupe plăţile din fonduri europene pentru un program important după în iunie 2011, Programul Operaţional Regional a fost blocat urmare a neregulilor găsite de un audit extern atunci şi care a scos la iveală mai multe probleme pe achiziiţile publice

Adevărul a dezvăluit în EXCLUSIVITATE scandalul fondurilor europene din vara lui 2011. Citeşte în detaliu dosarul BLATUL lui DRAGNEA

Ce decizie a luat atunci Comisia Europeană şi cum au fost blocate fondurile europene

Cum a reacţionat Bucureştiul după ce Bruxelles-ul i-a dat termen două luni pentru a relua plăţile

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite