UPDATE Astăzi, discurs crucial al lui Barroso în faţa “naţiunii europene”: Europa este la răscruce. Există riscul fragmentării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a prezentat astăzi, de la ora 9.00 CET (10.00 ora României), în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg, "starea Uniunii Europene".

UPDATE 12:12 Barroso: Rog pro-europenii să nu mai spună "Da, dar...". Spuneţi simplu: „DA".

UPDATE 12:10 Barroso: Pentru a vorbi pe o singură voce cu Rusia, cu China cu Statele Unite avem nevoie de o Europă unită. Cum construim? Unul împotriva celuilalt sau unul cu celălalt? (...) Nu am primit mandat să negociem cu ţările terţe. Şi? Ce se întâmplă acum? Statele membre negociază singure.

VOT DECISIV AZI LA STRASBOURG: Cel mai important pachet de legi de la care Bruxelles-ul aşteaptă să asigure stabilitatea financiară a UE a fost votat. Vezi detalii aici.

UPDATE 12:02 Barroso: Un naţionalist britanic m-a atacat şi a spus că nu sunt ales. La 29 de ani am fost ales de parlamentul din ţara mea. Am fost apoi primul ministru al ţării mele şi sunt preşedintele Comisiei pentru că Parlamentul european m-a ales. Şi dacă nu respectaţi instituţia căreia îi aparţineţi, nu e problema mea. Din ce ştiu aţi încercat de mai multe ori să candidaţi în Marea Britanie. Ce înţelepţi au fost britanicii care nu v-au ales niciodată. Şi dacă vreţi ca ţara dvs să iasă din UE spuneţi asta la Londra, nu aici.

UPDATE 11: 58 Final de discurs Jose Barroso:
Marea problemă a Europei este una de încredere şi nu a venit din cauza instituţiilor europene ci din cauza intereselor naţionale înguste. Aşa că le spun celor care m-au criticat: Comisia este mândră de ce a făcut. Am ţinut un discurs în faţa dvs şi am venit cu un program de propuneri care poate fi realizat cu susţinerea dvs, nu cu scepticismul dumneavoastră.

UPDATE 10: 55 Eurodeputat neafiliat: Cetăţenii din Olanda trebuie să plătească factura şi chiar cei mai optimişti pro-europeni sunt de acord că nu trebuie să mergem mai departe. Ştiţi că anumite state, precum Ţările de Jos, sunt împotriva euro-obligaţiunilor. E clar că domnul Barroso face parte dintre păcătoşii care vor să stoarcă bani pentru a plăti facturile altora, în timp ce Grecia s-a ocupat cu frauda.

UPDATE 10:40 Nigel Farage, europarlamentar UK, Partidul Libertate şi Democraţie, eurosceptic:  Domnule Barosso lumea cred că se întreabă: cum poate această persoană, care nu a fost aleasă, să decidă. Cum să creadă că metoda comunitară va fi câştigătoare? Avem preşedinţi peste tot, la Consiliul European îl avem pe domnul Van Rompuy, avem şi preşedinţi temporari, chiar şi eu sunt preşedinte. Dar dacă ne uităm la responsabilitatea democratică, nimeni nu răspunde în faţa nimănui. Dar când avem referendumuri în Franţa, în Olanda, în Irlanda, oamenii nu sunt de acord cu dvs. Încercaţi să aboliţi statele. Dumneavoastră domnule Schulz (n.n europarlamentar german, preşedintele socialiştilor europeni) poate că vă e ruşine de ceva din trecut.

Liderii politici din Parlamentul European: Dictatura statelor membre trebuie să înceteze

UPDATE 10:14 Guy Verhofstadt, preşedintele liberalilor europeni: Trebuie să spunem Consiliului European că metoda interguvernamentală, bazată pe unanimitate este depăşită, nu mai funcţionează, ne oferă soluţii limitate, este o metodă a secolului XIX.

UPDATE 10:10 Guy Verhofstadt, preşedintele liberalilor europeni: Adevărul este că starea Uniunii Europene nu este una bună.
Putem să rămânem uniţi în această criză? Avem leadershipul politic în UE pentru a face acest lucru? Starea Uniunii este proastă. Ne aflăm în mijlocul, nu la finalul unei crize. Există această neîncredere între bănci care din nou a crescut. Pieţele şi bursele se află la un nivel foarte scăzut.

UPDATE 10:05: Martin Schultz, preşedintele socialiştilor: Nu avem nevoie de o diplomaţie paralelă a capitalelor ci a tratatelor. Problemele secolului 21: euro, migraţie, datorii nu pot fi rezolvate prin speculă, pe uşa din dos, a guvernelor naţionale. Grupările politice din Parlament trebuie să rezolve această problemă

UPDATE 09:45 Joseph Daul, preşedintele PPE: Metoda naţională trebuie să facă loc metodei europene. Nu înseamnă că trei patru preşedinţi de stat vor decide. Comisia Europeană trebuie să garanteze acest lucru

UPDATE 09: 40 Încep intervenţiile liderilor politici din Parlamentul European

Barroso: Există riscul fragmentării în Uniunea Europeană

UPDATE 09:40 Criza e un fel de test pentru dorinţa noastră de a convieţui.
Cooperarea inter-guvernamentală  de acum nu e soluţia, ci dimpotrivă. Acesta ar putea duce la fragmentare şi la finalul şi sfârşitul Europei pe care noi ne-o dorim. 

UPDATE 09:31
Propunerea privind taxa pe trazancţiile financiare este gata. Comisia Europeană înaintează astăzi un text legislativ foarte important care va putea aduce 55 de miliarde de euro pe an. Dacă fermierii, constructorii plătesc atunci şi sectorul financiar bancar trebuie să îşi aducă şi el contribuţia. În anumite state membre acest sector nu contribuie cu nimic. 

UPDATE 09:20 Comisia Europeană este guvernul economic al UE. NU mai avem nevoie de alte instituţii pentru acest lucru. Comisia este cea care trebuie să dea socoteală în faţa Parlamentului European care este ales direct de cetăţeni.

UPDATE 09:12 Grecia este şi va rămâne un membru al zonei euro. Grecia trebuie să-şi implementeze angajamentele pe termen lung. Vom continua să dăm ajutor acestei ţări. 50 de miliarde de euro vor fi cheltuite în Grecia din fondurile structurale  

UPDATE 09:07  Barroso: Avem nevoie de o ambiţie mai mare pentru Europa. Am ajuns într-un un moment crucial pentru Uniunea Europeană.

Este unul din momentele cele mai importante de la care se aşteaptă să dea un semnal pentru criza datoriilor. „Europa este într-un moment crucial. Preşedintele José Manuel Barroso va prezenta în discursul său de miercuri o evaluare a Uniunii Europene, spre ce se îndreaptă şi răspunsul la criza economică", a anunţat Comisia.

Intervenţia preşedintelui Comisiei Europene este aşteptată în contextual unei crize a datoriilor care a lovit câteva economii mari ale Uniunii Europene, în condiţiile în care dezbaterile din zona euro se conectrează pe variant unui faliment al Greciei şi în care unitatea Europei şi capacitatea ei de a acţiona unitar şi eficient este pusă la îndoială de pieţele financiare.

Într-o intervenţie acum două săptămâni, tot în faţa Parlamentului European, Barroso a recunoscut: Europa a acţionat prea târziu în criza datoriilor. Vezi detalii aici

Liderii politici de la Bruxelles i-au cerut déjà şefului Comisiei Europene să anunţe măsuri concrete în discursul său de astăzi. Vezi detalii aici

Discursul lui Barroso va fi urmat de o dezbatere în plen. De asemenea, cetăţenii europeni îi pot pune întrebări preşedintelui începând de marţi, 27 septembrie până pe 5 octombrie, pe You Tube. Pe 6 octombrie, de la ora 10.00 CET Barroso va răspunde live întrebărilor într-un interviu difuzat pe Euronews.

PUNE ÎNTREBĂRI PREŞEDINTELUI BARROSO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite