Barroso despre criza Euro: Europa a reacţionat şi aplicat prea târziu propriile decizii/ Vezi ce soluţii au politicienii de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Barroso, se află astăzi în faţa Parlamentului European aflat în şedinţă de plen, la Strasbourg, unde discută despre criza datoriilor în condiţiile în care pieţele rămân neîncrezătoare. Şeful CE  a recunoscut că o parte din temeri sunt cauzate de incapacitatea UE de a aplica ceea ce adoptă şi a spus că problemele din zona euro afectează toate ţările europene. 

"Europa a reacţionat şi a implementat prea târziu propriile decizii. Pieţele nu aşteaptă, iar democraţiile, în general, reacţionează mai lent. Am cerut adoptarea în regim de urgenţă a deciziilor Consililui extraordinar din vară", a spus Barroso.

El a anunţat că, în curând, Comisia va propune taxa pe tranzactiile financiare şi opţiuni de integrare a euro-obligaţiunilor. Dar, a spus preşedinintele Comisiei, aceastea nu vor aduce efecte imediat, iar soluţiile rapide sunt în altă parte.

"Piaţa de eurobonduri nu va aduce o solutie imediata pentru problemele noastre. Să nu confundăm acest proiect cu nevoile noastre imediate", a spus Barroso. El a adăugat că aceste măsuri nu vor rezolva problemele Greciei sau ale altor state din zona euro. Grecia trebuie să-şi implementeze programul de reforme, statele membre trebuie să adopte Pachetul celor şase legi privind guvernanţa economică şi acordul summitului Euro din această vară. "Nu suntem credibili daca nu le aplicăm. Doar aşa putem recâştiga încrederea pieţelor. O integrare mai mare este parte a soluţiei, dar asta nu se va întâmpla peste noapte", a mai spus preşedintele CE.

Joseph Daul, liderul PPE: Să dăm lovitura şi să votăm toţi odată

Liderul grupului PPE, Joseph Daul, a spus că statele membre trebuie să dea împreună un semnal puternic pentru că cea mai afectată este credibilitatea zonei euro de a lua decizii. "Ce este în joc în lunile viitoare? Credibilitatea. Suntem supuşi unor atacuri care sunt uneori exagerate. Trebuie să demonstrăm că avem capacitatea de a creşte şi de a nu cădea în deflaţie", a spus Daul. El a adăugat că, nu doar credibilitatea pe pieţele financiare este o problemă ci şi percepţia populaţiei. "De la începutul crizei, miliarde de euro au fost angajate în acest proces, iar cetăţenii au sentimentul că banii sunt aruncaţi într-un sac fără fund. Pieţele vor fi în continuare temătoare. A venit momentul ca statele membre să adopte, împreună, în acelaşi moment, regulile şi acordurile stabilite pentru a pune capăt îndoielilor asupra capacităţilor zonei Euro", a spus Daul.

Şeful socialiştilor, Martin Schluz: politicienii ca măgarii

Liderul socialiştilor europeni, europarlamentarul german Martin Schulz, a spus că o parte din vină pentru adâncirea crizei euro o au liderii politici din statele membre. Pentru a-şi salva pielea ca politicieni, din cauza măsurilor pe care le iau, schimbă măsurile sau atitudinea faţă de Europa. „Ei sunt practic cei care gestionează zona euro. Ca în povestea măgarului care nu poate decide care din cele două căpiţe de fân să le manânce şi, în cele din urmă, moare de foame. Nu mai e cale de mijloc. Asta distruge euro. De aceea ne trebuie un angajament clar în direcţia unui set de măsuri. Dezbaterea instituţională trebuie să înceteze. Trebuie să ne gândim la cei care îşi văd salariile şi pensiile tăiate în timp ce bonusurile bancherilor au ajuns la nivelul din 2008", a spus Schulz.

Liberali - Guy Verhofstadt: Slabiciunile lansării euro ne costă

Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, a spus că UE a greşit strategia atunci când a lansat euro fără uniune fiscală. „O monedă pentru 17 state cu 17 guverne diferite şi 17 bănci centrale. Nu merge nicăieri în lume, de ce ar merge în Europa? Am greşit când am aplicat o metodă slabă, interguvernamentală, iar pieţele pur şi simplu nu au încredere", a spus şeful liberalilor. El susţine că zona euro are nevoie de piaţa euro-obligaţiunilor pentru că Banca Centrală Europeană nu poate cumăpăra la nesfârşit obligaţiuni ale ţărilor care se află în dificultate.

Dar pe Germania cine o slavează?

Eurodeputatul belgian Derk Jan Eppink din partea Grupului Consevatorilor şi reformiştilor a întrebat ce se va întâmpla dacă Germania va avea probleme, ea urmând să suporte o bună parte din costurile eurobondurilor. „Ce ne facem dacă Germania va avea probleme. Cine-i va salva pe salvatori", a spus deputatul belgian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite