Liberalii din PE: Comisia Europeană trebuie să intervină sau UE va trece "prin cel mai rău scenariu posibil"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii din Parlamentul European pun presiune pe Comisia Europeană. Dacă Barroso nu prezintă "cât de repede posibil" un calendar de implementare al măsurilor necesare pentru a rezolva criza, "orice se poate întâmpla cu zona euro si cu Uniunea Europeană - chiar și cel mai rău scenariu", a spus astăzi liderul liberalilor din PE.

"Ne aflăm în mijlocul unei crize care devine din ce mai serioasă. Țările din afara UE pun presiune pe noi să venim cu un nou mod de abordare a problemei," a spus astăzi (27 septembrie), în Parlamentul European(PE), Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE.

Verhofstadt i-a trimis astăzi președintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso o scrisoare în care îl roagă să prezinte miercuri (28 septembrie) în Parlamentul European de Strasbourg o propunere clară privind felul în care ar trebui rezolvată criza datoriilor din UE.

"Nu cred că putem să evităm criza cu modul de abordare de până acum. Avem nevoie de un calendar - pentru săptămâna următoare, luna următoare și așa mai departe - privind impelementarea schimbărilor necesare prevenirii unei crize. Avem nevoie de o abordare globală," a spus Verhofstadt.

Acesta a rugat Comisia Europeană să-și foloseasă puterea de inițiator al legislației UE pentru a propune un set de măsuri înainte de consiliul european din 17-18 octombrie 2011. "Nu putem calma piețele (financiare) cu o idee sau două despre cum am putea rezolva criza, avem nevoie de inițiativă imediată și de un calendar care să arate clar, în detaliu, când și cum se implementează măsurile luate," a mai spus liderul liberalilor din PE.

"Dacă (Comisia) nu va acționa cât de repede posibil și nu va pune baza unei construcții solide imediat, orice se poate întâmpla cu moneda euro și cu Uniunea Europeană - chiar și cel mai rău scenariu," a adăugat acesta.

Comisia prezintă mâine "starea Uniunii"

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso va prezenta miercuri (28 septembrie) la Strasbourg "starea Uniunii Europene" pentru a doua oară luna aceasta.

Discursul său este mult așteptat în contextul în care scenariul prezent în cele mai recente reacții politice la criza care a sufocat economiile zonei euro se concentrează pe posibilitatea unui faliment al Greciei, eveniment care ar fi urmat de consecințe grave pentru întreaga zonă euro.

Barroso a mai declarat pe 15 septembrie, în ceea ce mai mulți europarlamentari și oficiali seniori ai Comisiei Europene au numit un "discurs care pune punctul pe i", că speculațiile zilnice asupra zonei euro creează "o cacofonie de critici, de prăbușiri, de vindecări miraculoase," care dezorientează piețele financiare și cetățenii europeni.

"Deciziile luate de statele zonei euro nu sunt suficiente," a adăugat Barroso, "acestea trebuie să fie urmate de implementare imediată.Statele care s-au angajat în salvarea economiilor supra-îndatorate ar trebui ca acum, mai mult ca niciodată, să-și reafirme sprijinul pe care au decis să-l acorde acestor țări, a spus președintele CE. "Acesta nu ar fi un act de solidaritate față de acele state. Ar fi chiar un act de interes propriu."

"Nu este ușor și noi, în instituțiile europene trebuie să recunoaștem acest lucru. Trebuie ca noi toți să ne aducem aminte de beneficiile pe care moneda unică euro le aduce oamenilor," a mai spus Barroso.

"Criza actuală este una dintre cele mai mari provocări ale acestei generații. Există pericolul de a ne întoarce la guvernanță națională - dar acest pericol nu este iminent, este un scenariu. Eu cred că oamenii pot vedea sau spera că Europa este răspunsul la problemă. Dacă guvernele naționale vor decide să urmeze doar linia politică națională și vor ridica din nou bariere, această atitudine nu va ajuta la soluționarea problemei. În ceea ce privește Parlamentul European, trebuie să ne apucăm imediat să lucrăm împreună cu parlamentele naționale, nu ar trebui să existe certuri între instituții și între guvernele naționale, ci mai degrabă o realizar a faptului că suntem împreună în această situație, că avem o problemă comună și trebuie să găsim soluții comune pentru binele nostru, al tuturor," a declarat pentru Adevărul Europa, Diana Wallis, vicepreședinte PE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite