Financial Times: “Băsescu a izbucnit!” Băncile centrale din Europa de Est sunt toate în aceeaşi barcă, dar nu toate au vâsle

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu
Preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Centrale a Austriei Ewald Nowotny a venit cu cuvinte liniştitoare după ce a lansat noile reguli care limitează finanţarea în Europa Centrală şi de Est din partea băncilor austriece. Ţările vizate nu sunt chiar sigure, scrie Financial Times în ediţia sa electronică de joi citându-l pe Traian Băsescu.

În felul său tranşant, preşedintele României Traian Băsescu a avertizat joi că noua regulă anunţată de Banca centrală a Austriei legată de capitalurile bancare din Europa de Est este lipsită de "fair play" şi arată fie "o greşeală, fie o neînţelegere legată de impactul ei".

Citeşte care au fost asigurările pe care Băsescu le-a primit de la Barroso, la Bruxelles, legat de retragerea capitalului de către bănci

Nowotny a precizat că cererea făcută băncilor austriece pentru limitarea creditării în funcţie de posibilităţile de finanţare locale a fost "nu o limitare impusă creşterii, ci una pentru risc". El a adăugat că măsura se referă la asigurarea unui 'teren de joc egal' între bănci şi ţările în care acestea operează.

Mojmir Hampl, guvernator adjunct al Băncii Centrale a Cehiei, a declarat presei din Praga că nu a fost informat despre intenţiile Austriei. "Practic, Băncile centrale din Europa de Est s-ar putea afla toate în aceeaşi barcă, dar nu toate au vâsle", scrie FT.

Dar Băsescu a izbucnit. "Aţi făcut profituri uriaşe şi dacă acum sunteţi gata să părăsiţi România şi să o lăsaţi fără finanţare pe timpul crizei vom aprecia că este un gest lipsit de fair play faţă de noi", a spus Băsescu.

Citeşte Reacţia lui Traian Băsescu faţă de intenţiile băncilor centrale a a restricţiona operaţiuni ale filialelor din România

Întâmplător, Cehia şi România sunt prima respectiv a doua ţară în ce priveşte expunerea băncilor comerciale austriece, potrivit lui Nowotny. El s-a referit la aceste două ţări ca fiind exact acele pieţe unde băncile ar continua să crească şi să-şi întărească operaţiunile.

Guvernatorul Băncii Centrale a Austriei nu a dat însă niciun fel de asigurări şi în privinţa Ungariei, a treia ţară din Europa de Est ca expunere pentru băncile austriece, dar a făcut trimitere la măsurile "neortodoxe" ale Budapestei - taxă de criză asupra băncilor.

"Ungaria este o situaţie foarte specială", a spus Nowotny şi a adăugat că băncile însele trebuie să-şi regândească strategia în această ţară unde politicile economice "sunt greu de înţeles". Aşadar situaţia Ungariei este dificilă dar din cauza acţiunilor guvernului ţării şi nu ale băncii central din Austria", a mai spus Nowotny citat de Financial Times.



Băsescu a avertizat Bruxelles-ul acum o lună

 Preşedintele român Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la Bruxelles

La extra Euro summitul care a avut loc la Bruxelles, pe 26 octombrie, Traian Băsescu a averizat că din cauza problemelor Greciei, România are dificultăţi de finanţare. El a mai spus atunci că ar trebui stipulat şi convenit, la nivel de Consiliu European - care discuta la acel moment problema recapitalizării băncilor - ca instituţiile bancare "mamă" să nu retragă bani din subsidiare pentru recapitalizare. Vezi detalii aici

VEZI AVERTISMENTUL LUI TRAIAN BĂSESCU transmis la BRUXELLES




În aceeaşi perioadă, Traian Băsescu este primit de preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso, la Bruxelles, şi îi transmite aceeaşi îngrijorare: băncile din România ar putea fi lovite de procesul de recapitalizare. Obţine însă asigurarea, de la şeful Executivului european că acest lucru nu se va produce.

Recapitalizarea băncilor din statele zonei euro nu trebuie să afecteze fluxul lichidităţilor în România, a declarat, pe 25 octombrie, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, susţinând poziţia preşedintelui român, care a insistat ca în strategia privind recapitalizarea băncilor să fie create condiţii de menţinere a expunerii băncilor care activează în România.

"Sunt de accord cu domnul preşedinte Băsescu, o chestiune pe care am mai discutat-o şi în Consiliul European, ca, dacă ne asigurăm că recâştigăm încrederea în sectorul bancar european, acest lucru nu trebuie să afecteze fluxul lichidităţilor în România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite