Baconschi avertizează în Financial Times: românii ar putea deveni eurosceptici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a avertizat, într-un interviu publicat în ediţia electronică de luni a Financial Times, că Uniunea Europeană riscă să-şi piardă credibilitatea dacă statele membre nu înţeleg să respecte aceleaşi reguli ci să le folosească selectiv.

Teodor Baconschi a cerut o decizie referitoare la aderarea României la Schengen în următoarele şase luni şi a adăugat că autorităţile de la Bucureşti au îndeplinit toate criteriile tehnice de aderare. El a calificat drept „irelevante" argumentele politice care cerut întârzierea aderării.

"Ca să îi ajut pe concetăţenii mei să evite tentaţia euroscepticismului, trebuie să le arăt că Europa îşi respectă propriile principii, reguli, norme şi proceduri. Fără acestea, credibilitatea proiectului european este în pericol ", a spus ministrul român de externe.

"Noi ne-am făcut temele. Cele şapte misiuni de evaluare confirmă faptul că îndeplinim standardele pentru aderarea [la Schengen]. Deci, aş putea spune că, de facto, noi suntem deja în Schengen. "

Citeşte detalii din Rapoartele de evaluare ale României şi Bulgariei pe Schengen

"Noi nu credem că se poate demonstra juridic sau în orice alt fel faptul că decizia politică din cadrul consiliului de miniştri UE în ceea ce priveşte aderarea noastră la Schengen se mai poate lega de alte probleme", a spus el.

"Obiectivul nostru politic este ca preşedinţia maghiară să ia o decizia în timpul mandatului său," a adăugat Baconschi, referindu-se la conducerea consiliului de ministri UE de şase luni a Budapestei, care se va încheia la sfârşitul lunii iunie.

Franţa, care a şi blocat vineri raportul privind evaluarea tehnică a României, alături de Germania sunt cele mai importante şi puternice state membre care au cerut oficial amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen exprimând îngrijorări legate de reforma pe justiţie şi de corupţie.

Citeşte care a fost reacţia Franţei la raportul Schengen al României prezentat în grupul de experţi

Comisia Europeană a avertizat în mai multe rânduri că aspectele care ţin de Mecanismul de Verifucare şi Cooperare, adică monitorizarea României şi Bulgariei pe justiţie, nu ar trebui legate de evaluările tehnice pe aderarea la spaţiul Schengen. Vezi poziţia Comisiei Europene

Decizia pe această temă este însă a statelor membre şi, pentru aderarea celor două ţări, trebuie să existe consens în cadrul reuniunii Consiliului. Potrivit unor experţi de la Bruxelles, numărul statelor care se pun eliminării controlului la graniţele României şi Ungariei ar depăşi 10. Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, nu sunt mai mult de patru.

Europarlamentarii aşteaptă adoptarea rapoartelor celor două ţări care nu va veni mai devreme de 28 ianuarie când este programată o nouă întâlnire a grupului de experţi Schengen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite