Adevărul Europa: Franţa a blocat raportul pe evaluarea Schengen în cazul României. Ce urmează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţa este principalul stat care se opune aderării României la Schengen
Franţa este principalul stat care se opune aderării României la Schengen

Reprezentanţii Franţei au fost singurii care au ridicat probleme la raportul pentru evaluarea tehnică a României care s-a discutat astăzi la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, au declarat, pentru Adevcrul Europa, surse din cadrul grupului de experţi Sch-Eval.

Nicio altă ţară nu a avut obiecţii, dar Franţa a cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului României privind Sistemul de Informaţii Schengen(SIS).

Franţa, oponentul principal

Potrivit aceloraşi surse, procedura de a solicita o evaluare suplimentară sau mai mult timp pentru a examina rezultatele obţinute nu este neapărat una neobişnuită. Însă reprezentanţii altor ţări membre Schengen care s-au opus aderării României şi Bulgariei, precum Germania sau Olanda, nu au avut nici obiecţii şi nici nelămuriri la discuţiile din cadrul grupului de experţi.

Discuţiile experţilor Schengen s-au încheiat în jurul orei 17.00 (18.00 ora României) cu rezerve pe evaluare doar din partea Franţei, au confirmat, pentru Adevărul Europa, surse diplomatice europene. "Este vorba despre o rezervă de examinare a textului, Franţa solicitând timp să studieze ultimul raport. Grupul de experţi se va reuni din nou pe 28 ianuarie", au precizat sursele citate.   

Urmăreşte pe Adevărul Europa discuţiile grupului de Evaluare Schengen Sch-Eval din Bruxelles

Raportul de evaluare pe Sistemul de Informaţii Schengen, ultimul domeniu verificat în cazul României, a fost, în general, bun, majoritatea condiţiilor impuse de UE fiind îndeplinite.

Bulgaria pică testul graniţelor terestre

Bulgaria a avut mai multe probleme pe rapoartele tehnice, a avut un raport bun pe Sistemul de Informaţii Schengen, dar a ratat evaluarea la graniţele terestre. Problemele legate de securizarea graniţei de sud est a Bulgariei cu Turcia sunt legate în special personalul şi echipamentele insuficiente. Potrivit RFI, rapoartele Bulgariei au primit un aviz negativ din partea experţilor UE, prin urmare Franţa, Germania şi Finlanda au cerut o a doua reevaluare. Potrivit mai multor surse europene, Bulgaria va avea o nouă misiune de evaluare a frontierei terestre în luna martie anul acesta.

Citeşte detalii despre concluzia raportului pentru România şi Bulgaria aflat astăzi pe masa experţilor UE

După ce Franţa va studia atent dosarul României ar trebui să dea un aviz în Grupul de experţi Schengen care se vor reîntâni pe 28 ianuarie. Până atunci, primele discuţii informale ar putea să aibă loc cu miniştrii de interne din statele membre UE la Consiliul JAI de la Budapesta care are loc săptămâna viitoare. Oficiali ai Consiliului European au declarat, pentru Adevărul Europa, că subiectul Schengen nu se află pe ordinea de zi, dar este de aşteptat ca discuţii legate de evaluările de astăzi să aibă loc. Următorul test important este Parlamentul European al cărui vot este consultativ, dar decisiv din punct de vedere politic.

Citeşte mâine, în Adevărul, ce spun experţii despre şansele Bulgariei şi României de a intra împreună în Schengen

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite