Raportul Schengen pentru România: sistemul de informaţii este integrat, poliţiştii cunosc procedurile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de evaluare Schengen consideră că implementarea sistemelor SIS şi SIRENE de către România este făcută în conformitate cu acquis-ul Schengen, iar evaluarea generală a raportului este una "apreciativă", au precizat, pentru Adevărul Europa, surse diplomatice europene.

Citeşte cum a blocat Franţa evaluarea tehnică a României în grupul de experţi Schengen

Aprecieri punctuale ale experţilor UE din evaluarea pentru România

1. Comitetul de evaluare a apreciat faptul că echipamentele şi sistemele utilizate pentru sistemul naţional SIS (N.SIS) şi SIRENE sunt de ce mai înaltă calitate.

2. Biroul SIRENE se află într-o locaţie corespunzătoare, foarte bine securizată şi echipată. A fost apreciată organizarea, personalul şi standardele de securitate. Accesul în arhivă şi în locaţia serverului este controlat prin scanarea retinei. În cadrul biroului SIRENE România aplică toate recomandările catalogului de bune practici.

3. Sistemul de Informaţii Schengen a fost bine integrat în aplicaţiile cunoscute déjà de autorităţile implicate.

4.Comitetul de evaluare a apreciat ca foarte bună pregătire tehnică a personalului. Personalul chestionat de echipa de evaluare, atât la nivel central, cât şi la nivel local, (vizite surpriză la o serie de secţii de poliţie) a dovedit o bună pregătire teoretică şi cunoaşterea procedurilor Schengen.

4. Ofiţerii de patrulare sunt dotaţi cu mai multe tipuri de terminale mobile (TETRA, PDA) care permit interogarea sistemului.

Raportul Schengen pentru Bulgaria arată însă că mai există multe deficienţe, în special pe graniţa terestră cu Turcia. Evaluarea pentru ţara vecină arată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice conform regulilor Schengen. Vezi recomandările experţilor UE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite