Severin aruncă pisica în curtea colegilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul român afirmă că ridicarea imunităţii sale ar deschide calea utilizării microfoanelor şi a camerelor de luat vederi în cazul oricărui deputat. „Mâine vi se poate întâmpla şi vouă“ – aşa ar putea fi rezumată apărarea pe care mizează Adrian Severin în scandalul „Mită pentru amendamente“.

Eurodeputatul Adrian Severin a apărut, luni seara, pentru prima dată, în faţa Comisiei pentru Afeceri Juridice (JURI) a Parlamentului European, pentru a-şi pleda cauza în scandalul „Mită pentru amendamente", în care este acuzat că ar fi acceptat să determine depunerea unor amendamente în schimbul unor sume de bani, pe baza unor contracte de consultanţă.

Citiţi şi:

Severin, imunitate sigură până pe 7 iulie

Severin se compară cu Strauss-Kahn

Dezvăluirile au fost bazate pe înregistrări cu camera ascunsă şi e-mailuri trimise de Adrian Severin presupuşilor reprezentanţi ai unei firme de consultanţă, în realitate jurnalişti de la "The Sunday Times". Scandalul l-a determinat pe preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, să înfiinţeze o comisie care să revizuiască regulamentele interne ale instituţiei şi a generat o întreagă dezbatere la nivel european, în legătură cu rolul şi practicile firmelor de lobby.

Cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a eurodeputatului Adrian Severin a venit din partea autorităţilor de la Bucureşti, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat în legătură cu acest scandal. Îngândurat, Adrian Severin a venit luni seară la audierile Comisiei JURI singur, deşi ar fi putut fi însoţit de un coleg care să-l apere. El a adus, în schimb, un dosar gros de cinci centimetri, pe care l-a lăsat comisiei spre studiu.

Severin: „E problema colegilor, nu a mea"

Apărarea sa se va concentra pe două direcţii. Pe de-o parte, Severin le-a transmis membrilor Comisiei JURI că ridicarea imunităţii sale ar însemna acceptarea faptului că pot fi obţinute probe prin instalarea de mijloace de înregistrare ascunse, în interiorul Parlamentului European. "De acum înainte, microfoanele şi camerele ascunse vor putea fi folosite fără restricţii, la adresa oricărui deputat", spune Severin.

Pe de altă parte, europarlamentarul român susţine că ridicarea imunităţii ar însemna că autorităţile naţionale au drept de judecată asupra cazurilor petrecute în interiorul Parlamentului European. El susţine că şi în cazul său ar fi vorba despre conflictul profund de la baza construcţiei europene: comunitar versus guvernamental. Cine ar trebui, aşadar, să deţină pârghiile principale în Uniune: instituţiile de la Bruxelles sau guvernele naţionale?

"Este mai mult problema lor decât a mea. Mie îmi este indiferent dacă îmi vor ridica imunitatea parlamentară sau nu", afirmă Adrian Severin. El compară chiar cazul său cu cel al fostului preşedinte al FMI Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York sub acuzaţia de agresiune sexuală, sugerând că ar fi victima unei înscenări, la fel ca şi preşedintele FMI. „Lupta pe care eu o duc acum pentru clarificarea lucrurilor este  o luptă pe care o duc şi pentru colegii mei. Aţi văzut că s-au mai întâmplat experienţe similare de curând şi prin alte părţi. Nu aş vrea ca acest gen de eliminare a politicienilor incomozi să-i afecteze şi pe ceilalţi. Nu este vorba de o infracţiune, ci de o încercare de a provoca o infracţiune. E o înscenare, faptele nu au avut loc", a spus Severin. Întrebat la ce cazuri se referă, acesta a afirmat: „Domnul Dominique Strauss-Kahn, nu vă e clar?".

Bodu: „Cred că-i ridică imunitatea"

Singurul membru român al Comisiei JURI este Sebastian Bodu (PDL, grupul PPE). El e chiar autorul amendamentului pe care presupuşii lobbyişti l-ar fi vrut introdus în legislaţia europeană, amendament care prelungea termenul până la care deponenţii pot să-şi recupereze banii în cazul falimentului băncilor. La momentul respectiv, Bodu a afirmat că, depus amendamentul din convingere, fiind vorba de o abordare „de dreapta".

Dosarul, pe mâna Ligii Nordului

Până la izbucnirea scandalului, amendamentul a fost deja adoptat. Bodu a afirmat că a fost contactat de stafful lui Adrian Severin şi chiar s-a mirat de ce un europarlamentar de stânga ar fi interesat de un asemenea amendament. „Eu cred că-i ridică imunitatea. Pe baza statisticilor, pentru fapte altele decât simple declaraţii, se ridică imunitatea, iar la el se punea problema acceptării de bani, nu era doar o declaraţie", spune Sebastian Bodu. El este de părere că, în România, ancheta poate continua chiar în cazul în care Adrian Severin se va bucura în continuare de imunitate de europarlamentar. „Imunitatea priveşte doar declaraţiile şi acţiunile sale în calitate de europarlamentar, dar în momentul în care acţiunile şi declaraţiile lui nu ţin de responsabilităţile sale în Parlamentul European, acesta se bucură de aceeaşi imunitate ca şi cole gii săi din România. Ce a făcut Severin este ceva cu totul unic, nimeni nu ştie în ce categorie să încadreze fapta sa", spune Sebastian Bodu.

Raportorul pentru acest dosar este eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni (Liga Nordului, grupul „Europa Libertăţii şi Democraţiei"). El va întocmi un document pe baza căruia Comisia JURI va vota peste trei săptămâni. Apoi, decizia de ridicare a imunităţii se va lua în plen. Următoarea sesiune de şedinţe ale comisiilor este programată în perioada 14-16 iunie. Dacă atunci se va lua o decizie, cele mai apropiate sesiuni plenare sunt pe 22-23 iunie sau 4-7 iulie, ultima dinaintea vacanţei de vară. În toamnă, următoarea sesiune în plen va începe pe 12 septembrie.

Oricum, Adrian Severin îşi păstrează postul de eurodeputat, chiar şi dacă i se va ridica imunitatea şi va fi cercetat penal de către autorităţile române. „Chiar şi la închisoare, un eurodeputat rămâne eurodeputat. Postul se pierde doar prin renunţare, moarte şi incompatibilitate", a mai spus Sebastian Bodu.

"Aţi văzut că s-au mai întâmplat experienţe similare de curând şi prin alte părţi. Nu aş vrea ca acest gen de eliminare a politicienilor incomozi să-i afecteze şi pe ceilalţi."
Adrian Severin
eurodeputat

"Eu cred că-i ridică imunitatea. Pe baza statisticilor, pentru fapte altele decât simple declaraţii, se ridică imunitatea, iar la el se punea problema acceptării de bani."
Sebastian Bodu
eurodeputat

Scrisoare deschisă din România

Centrul Român pentru Politici Europene a adresat luni o scrisoare deschisă Parlamentului European în care avertizează că respingerea ridicării imunităţii lui Adrian Severin ar da o grea lovitură cauzei anticorupţie din România şi ar submina activitatea UE şi a societăţii civile în a face presiuni pentru reforma Justiţiei în România.

Parlamentul European ar crea o scuză puternică pentru Parlamentul din România să continue utilizarea imunităţii ca un scut împotriva urmăririi penale pentru acte de corupţie de către persoanele cele mai privilegiate", se afirmă în scrisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite