Severin, imunitate până pe 7 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii din comisia pentru afaceri legale, care analizează dreptul eurodeputatului Adrian Severin la a-și păstra imunitatea, consideră că nu existe suficiente motive pentru care Severin să nu fie judecat de procurorii naționali. Imunitatea sa în calitate de europarlamentar este sigură doar până pe 7 iulie 2011.

Comisia JURI din PE care îl audiază pe Severin în vederea păstrării sau ridicării imunității acestuia s-a reunit ieri pentru a analiza cazul eurodeputatului român, fără a adopta, însă, nicio concluzie. 

Decizia în cazul de ridicare a imunității lui Adrian Severin - cerută de DNA, sub suspiciunea de luare de mită și trafic de influență - a fost amânată pentru a putea da șansa unor viitoare explicații din partea euro-alesului român.

Singurul mod în care acest caz nu ar ajunge pe mâinile autorităților naționale ar fi o respingere a ridicării imunității de PE, care ar considera că nu există suficiente probe pentru ca Severin să fie trimis la judecată în statul său.

"Însă nu cred că este cazul de această dată, nu cred că acesta va fi votul. Deocamdata, nu am găsit niciun motiv pentru care domnul Severin să nu fie judecat de procurorii naționali," a declarat, pentru Adevărul Europa, europarlamentarul german din comisia JURI, Gerald Häfner.

"Nu are suficiente argumente"

Parlamentul European trebuie să permită sau să respingă retragerea imunității eurodeputatului Severin. "Există argumente și din partea sa, da, însă nu sunt suficiente pentru a-l scăpa de judecată. Parlamentul European nu ar trebui să protejeze imunitatea unui eurodeputat pentru ca acesta să nu fie judecat de procurori,"  a mai spus Häfner.

În ciuda dosarului gros de cinci centrimentri, cu probe care să-i susțină dreptul la a fi judecat de Parlamentul European, Severin nu i-a impresionat pe membrii comisiei JURI.

"În primul rând, noi nu avem o curte europeană care să decidă în astfel de situații. Conform statului de drept, astfel de cazuri sunt investigate de curțile naționale și procurorii din statele membre. Eu nu văd niciun motiv pentru care domnul Severin s-ar îndoi de acest lucru," a mai spus Häfner.

Cum s-a apărat Severin

Apărarea lui Severin s-a concentrat pe două direcții. Pe de-o parte, Severin le-a transmis membrilor comisiei JURI că ridicarea imunității sale ar însemna acceptarea faptului că practicile înregistrărilor secrete vor putea fi folosite fără restricții în birourile PE, la adresa oricărui deputat.

Pe de altă parte, acesta susține că ridicarea imunității ar însemna că autoritățile naționale au drept de judecată asupra cazurilor petrecute în interiorul Parlamentului European.

Ce urmează

Adrian Severin mai are o șansă să-i convingă pe eurodeputații comisiei JURI de validitatea argumentelor sale.

JURI se va reuni pe 20 și 21 iunie din nou, pentru a discuta acest caz și a adopta un raport cu decizia lor. Parlamentul European va avea ultimul cuvânt în acest dosar în iulie anul acesta, la sesiunea plenară a Parlamentului din Strasbourg.

Dosarul prezentat de Severin va servi ca și probă în fața judecătorilor, unde, susține Häfner, ar trebui anchetat cazul:

"Aceste reguli se aplică la fel pentru toți europarlamentarii, pentru toți cetățenii, trebuie judecați de curțile naționale."

Responsabilitatea care revine Parlamentului, în acest caz, însă, este de a decide dacă există suficiente probe în dosar pentru deschide ancheta la nivel național în cazul lui Adrian Severin.

"Europarlamentarii nu se află deasupra legii, legea se aplică tuturor la fel," avertizează Häfner.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite