Eurodeputaţii cheamă Preşedinţia daneză a UE la raport pe Schengen: excluderea Parlamentului European din decizii este inacceptabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a cerut președinției daneze a Consiliului UE să participe la o dezbatere în regim de urgență săptămâna viitoare, în plen, la Strasbourg, pentru a explica de ce a recurs la înlăturarea deputaţilor europeni din inițiativa ce afectează spațiul Schengen. Primele discuţii sunt luni.

Decizia Consiliului elimină orice control al instituțiilor UE asupra controalelor la frontieră, iar europdeputaţii iau în considerare toate opțiunile legale.

România a fost sigura ţară care s-a opus excluderii PE din această decizie şi, după un compromis propus de Preşedinţia daneză a UE alături de presiunile diplomatice ale reprezetanţilor altor state membre, a agreat o variantă de discuţie. Citeşte de ce îi foloseşte României opoziţia la dezbaterile pe noua reformă Schengen.

Parlamentul European a fost unul dintre susţinătorii importanţi ai României la aderarea la spaţiul fără frontiere şi au intervenit în mai multe moment cheie arătând că Bucureştiul şi Sofia, din punct de vedere ttehnic şi legal, sunt pe deplin pregătite să devină membre Schengen.

Corlăţean: Poziţia României pe reforma Schengen a fost apreciată şi va conta în toamnă. Diplomaţi europeni confirmă: presiuni fără precedent ca România să nu se opună

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din această săptămână de la Luxemburg a luat în discuţie mecanismul de evaluare a Schengen - de unde PE se consideră exclus şi normele privind reintriducerea controalelor la frontierele interne în situaţii excepţionale.

Potrivit documentelor Parlamentului European care vor fi discutate în regim de urgenţă luni în Comisia pentru Libertăţi Civile şi Drepturi Fundamentale (LIBE) procedura legislativă propusă este codecizia, Parlamentul European participând pe deplin în domeniul justiției și afacerilor interne. Pentru a spori transparența, se propune prezentarea periodică de rapoarte Consiliului și Parlamentului European privind evaluările efectuate, concluziile trase pe baza acestora și măsurile de monitorizare luate de statele membre în cauză, se arată în propunerile eurodeputaţilor.

Marţi, dezbaterea pe aceeaşi temă se mută în plen unde este de aşteptat ca eurodeputaţii să critice la scenă deschisă nu doar preşedinţia daneză ci şi statele membre care au susţinut o astfel de variantă.

Preşedinţia daneză a UE îşi încheie mandatul la sfârşitul acestei luni. Urmează Ciprul. Ce planuri are Nicosia pentru extinderea Schengen

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite