EXCLUSIV Aderarea României la Schengen va fi amânată. Mai multe state membre cer să vadă raportul suplimentar al Bruxelles-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi scoasă de pe agenda Consiliului JAI din septembrie, moment la care Bucureştiul aştepta confirmarea acceptării în spaţiul fără frontiere în două etape, la cererea reprezentanţilor mai multor state membre care s-ar fi exprimat în favoarea acestei variante inclusiv în Consiliul pentru Afaceri Externe de astăzi de la Bruxelles, au declarat, pentru Adevărul Europa surse

"Nimeni nu se aştepta ca situaţia să se înrăutăţească atât de mult în privinţa României. Majoritatea a fost pentru amânarea discuţiei din septembrie pe Schengen", au precizat surse europene.

România avea un sprijin fără precedent pe dosarul Schengen în convingerea Olandei - singura care se mai opunea - implicându-se Comisia Europeană şi Consiliul European la cel mai înalt nivel. Ultima confirmare venise la Consiliul JAI de la începutul lunii iunie, în Luxemburg. Citiţi UNDE ajunseseră negocierile României pe Schengen 

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Andrei Marga, întrebat după reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe la care a participat astăzi pe ce se bazează atunci când spune că are „presentimentul lăuntric" că România va adera la Schengen în această toamnă, a precizat că mai multe cancelarii occidentale analizează „faptele şi răspunsurile" Guvernului de la Bucureşti.
 
„Nu s-a scos din discuţie soluţia în două etape", a mai declarat Marga.

„Pe raportul pe MCV şi intrarea în Schengen, teme care sunt legate de unele state, urmează să se ia notă de raportul pe justiţie. Dar încă o dată analizele sunt în derulare. Nu au apărut voci care să nu fie de acord", a susţinut Marga.

Întrebat de Adevărul dacă în situaţia actuală, în care Bruxelles-ul aşteaptă rezultatele unei noi evaluări, suplimentare, pe justiţie, nu ar fi mai bine ca aderarea la Schengen să fie scoasă de pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie Marga a apreciat că ar fi mai bine ca tema extinderii Schengen să-şi urmeze cursul firesc. Apoi revine. „Este clar că se va aştepta şi raportul de care vorbiţi", a adăugat Marga.

Comisia Europeană a cerut săptămâna trecută un nou raport pentru România până la sfârşitul anului. "Încrederea noastră a fost zguduită de recentele evenimente din România" au anunţat cei mai înalţi oficiali ai Executivului UE.

Şeful diplomaţiei române, Andrei Marga a mai spus că a avut mai multe discuţii bilaterale, în marja Consiliului pentru Afaceri Externe, cu reprezentanţii Germaniei, Franţei, Olandei, Austriei şi Luxemburgului, recunoaşte că există o stare de expectativă a acestora însă apreciază că încă mai sunt şanse pentru acceptarea compromisului aderării în două etape.  

Compromisul aderării în două etape a României şi Bulgariei la Schengen, sub preşedinţia poloneză a Consiliului, a fost rezultatul negocierilor şi susţinerii Germaniei şi Franţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite