LIVE TEXT Barroso: Unanimitate în Colegiul Comisarilor! Un nou raport pe România până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a anunţat că, prin decizia unanimă a comisarilor europeni, a fost decisă monitorizarea României, printr-un nou report care va fi prezentat până la sfârşitul anului.  

Colegiul Comisarilor a adoptat în urmă cu câteva minute rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria.  Concluziile pentru România, aflată într-o situaţie caracterizată ca "excepţională" au fost anunţate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.

El a salutat răspusurile transmise de premierul Victor Ponta la solicitările sale în urma întâlnirii de săptămâna trecută. A punctat câteva elemente cheie care au rezultat în urma dezbaterilor comisarilor şi care au rămas în raport.

"Politicienii nu pot critica justiţia înainte să se pronunţe şi nu trebuie să critice deciziile ei atunci când nu le convin", a spus Barroso.

Competenţele Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte.

UPDATE 14:50 Prezentarea în detaliu a rapoartelor pentru România şi Bulgaria

Mark Gray: Progrese au fost făcute în ambele ţări, România şi Bulgaria, dar reforma nu este încă sustenabilă şi ireversibilă!

Mark Gray: MCV va continua pentru ambele ţări. Încetarea monitorizării se face în momentul în care toate cele patru obiective sunt, în mod satisfăcător, îndeplinite. 

România a creat fundamentele pentru reformarea sistemului judiciar, instituţii ca DNA şi ANI au demonstrat un istoric convingător în lupta anti corupţie. Gray a menţionat de asemenea şi rezultate "relevante ale Înatlei Curţi de Casaţie şi Justiţie". În ciuda progreselor făcute, obiectivele MCV nu au fost îndeplinite, REFORMA justiţiei în România NU este ireversibilă. 

Deciziile pentru noile conduceri ale DNA şi ale Parchetului General sunt cruciale pentru continuarea reformelor începute.

UPDATE 15:15 Ar fi fost altfel raportul pe justiţie fără ultimele evenimente?

Mark Gray menţionează progresele făcute de România în ultimii ani. Punctează DNA, ANI şi recentele decizii ale Curţii Supreme. „Fără recentele evenimente am fi putut vedea un alt limbaj în actualul report"

"Este un moment cheie. Apreciem angajamentele 11 ale domnului Ponta. Nu sunt doar cuvinte, sunt angajamente în scris. NU speculez ce se va întâmpla în viitor. Am fost clari. Avem un raport până la sfârşitul anului. Vom urmări EXTREM de atent ce se întâmplă în România. Ce se va întâmpla mai departe depinde foarte mult de raportul interimar".

RAPORT devastator pe justiţia din România. Care sunt cele mai GRAVE ameninţări la adresa statului de drept şi ce aşteaptă Bruxelles-ul de la Guvernul Ponta şi Parlamentul USL

Raportul pe justiţie pe 2012 este bilanţul ultimilor cinci ani de monitorizare a Comisiei Europene. Evaluarea experţilor UE conţinea, înaintea dezbaterilor din colegiul Comisarilor, cele 11 îngrijorări transmise premierului Victor Ponta urmare a schimbărilor legilative şi a luptei politice la care România asistă de câteva săptămâni. Acest raport este considerat cea mai importantă evaluare a României de la integrarea sa în Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite