Raport devastator de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu se pot felicita: l-au suspendat pe Băsescu şi sunt pe cale   să obţină şi demiterea. Preţul e însă cam mare
Victor Ponta şi Crin Antonescu se pot felicita: l-au suspendat pe Băsescu şi sunt pe cale să obţină şi demiterea. Preţul e însă cam mare

Comisia Europeană publică azi raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind Justiţia din România. Scandalul politic a atras critici  crunte faţă de situaţia statului de drept.

România primeşte cel mai critic raport pe Justiţie de la aderare: valorile fundamentale europene nu sunt respectate, încrederea UE este zdruncinată, monitorizarea va fi accelerată cu „misiuni regulate de evaluare" la Bucureşti. Acestea sunt principalele măsuri ce se aşteaptă să fie anunţate de Comisia Europeană prin raportul pe Justiţie al României pe ultimii cinci ani în cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare (MCV), rezerva cu care a fost aprobată aderarea noastră şi a Bulgariei la UE, în 2007.

„Cu toate că raportul de astăzi analizează reformele din ultimii cinci ani, actualele dispute politice naţionale constituie o ameninţare gravă la adresa progreselor realizate până acum şi ridică întrebări serioase pe tema viitorului reformelor începute în România", avertizează Comisia Europeană. Nu se pune problema ridicării MCV în acest moment, ba mai mult, în cazul particular al României, o nouă evaluare va fi făcută, inclusiv cu experţi CE pe teren, în cursul acestui an. Monitorizarea se va referi în special la cele mai grave ameninţări la statul de drept şi independenţa Justiţiei în strânsă legătură cu recentele evenimente politice. 

Angajament politic naţional

„Evenimentele recente subliniază îngrijorarea Comisiei Europene în legătură cu caracterul ireversibil şi durabilitatea reformelor în domeniul justiţiei în România", care are nevoie de reinstaurarea respectului pentru statul de drept, se arată în proiectul de raport care va intra astăzi în Colegiul Comisarilor de la Bruxelles pentru adoptare.

„Încrederea partenerilor României în UE va fi câştigată doar prin dovada faptului că statul de drept este mai presus de interesele de partid, că toate părţile arată respect deplin pentru reforma sistemului judiciar, inclusiv la nivel constituţional, şi că reformele sunt ireversibile", se arată în raport. Dovada? E nevoie de schimbări legislative şi un angajament politic naţional în privinţa respectării statului de drept prin îndeplinirea a celor 11 puncte pe care preşedintele Comisiei Europene i le-a dat premierului Victor Ponta săptămâna trecută şi care au devenit parte a raportului MCV. 

Atacurile la CCR, inacceptabile

Recentele intervenţii asupra atribuţiilor Curţii Constituţionale sunt considerate de Bruxelles ca „inacceptabile". „Guvernul şi toate formaţiunile politice, la orice nivel, trebuie să respecte separarea puterilor în stat", arată proiectul de raport.

„Subminarea Curţii Constituţionale, anularea unor proceduri legislative, critici politice la decizii ale Justiţiei şi încălcarea unor principii fundamentale ale UE pun sub semnul întrebării angajamentul Guvernului României faţă de respectarea statului de drept şi a independenţei Justiţiei", arată raportul.
Comisia Europeană a mai precizat că este deosebit de îngrijorată de „indiciile potrivit cărora au existat manipulări şi ameninţări la adresa unor instituţii importante ale statului şi ai unor membri ai sistemului judiciar".

Încă mai e nevoie de presiune externă

Comisia mai arată că, în domenii importante, progresele au fost înregistrate în special ca rezultat al presiunii externe, iar MCV a fost un instrument-cheie.
„Faptul că presiunea externă este încă necesară ridică întrebări despre sustenabilitatea şi caracterul ireversibil al reformei", obiective a căror realizare este pusă serios la îndoială de actualele evenimente. Existau însă şi progrese. Precedentele rapoarte anuale ale României pe Justiţie arătau mult mai bine.

Comisia Europeană arată şi acum faptul că „performanţa DNA în investigarea şi trimiterea în judecată în cazuri de corupţie la nivel înalt poate fi considerat cel mai important progres făcut de România de la aderare". Urmează şi avertismentul:  „Viitoarele numiri pentru funcţiile de procuror general şi şef DNA vor fi indicatatori-cheie în privinţa reformei", se mai arată în proiectul de raport.

"În doar câteva zile, nişte oameni iresponsabili au reuşit să aducă România la nivelul de credibilitate de la începutul anilor '90, când România s-a remarcat prin mineriade."
Traian Băsescu preşedinte suspendat

Citeşte şi:
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Şobolanii


Un nou raport în trei luni

Îngrijorările, ameninţările, manipulările şi recomandările cu care Comisia vine în raportul de astăzi sunt însoţite de câteva măsuri care vor fi puse în aplicare în privinţa României. „Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un raport suplimentar în cadrul MCV pentru România înainte de sfârşitul anului 2012. Acest raport va aprecia dacă îngrijorările în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa Justiţiei au fost clarificate şi echilibrul democratic a fost restaurat. Comisia va monitoriza situaţia îndeaproape, cu misiuni periodice, şi un dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre".

Cele 10 porunci

Recentele evenimente politice din România au forţat Comisia Europeană să le aloce un capitol distinct şi consistent, pe lângă analiza celor patru criterii consecrate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. În acest caz, cerinţele sunt mult mai precise şi imperioase şi sunt sintetizate într-un capitol numit „Respectul pentru statul de drept şi independenţa justiţiei". Iată-le:

1. Guvernul să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă 38/2012 (care limita puterile Curţii Constituţionale - n.r.)
2. Guvernul să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de
urgenţă 41/2012 (care anula cvorumul la referendum - n.r.)
3. Să respecte în viitor cerinţele constituţionale în emiterea de ordonanţe de urgenţă
4. Să asigure publicarea imediată a tuturor actelor în Monitorul Oficial, inclusiv deciziile CCR
5. Cere tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar, cu un angajament de a disciplina orice membru de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticând decizii ale instanţei sau care pune presiune asupra acestora
6. Să numescă un Avocat al Poporului care se bucură de sprijinul tuturor formaţiunilor politice, printr-o procedură transparentă şi obiectivă, care să conducă la alegerea unei persoane cu autoritate, integritate şi independenţă de necontestat
7. Să introducă un proces transparent de numire a Procurorului General şi Procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acest proces ar trebui să includă aplicaţii deschise, bazate pe criterii de competenţă profesională, integritate şi un palmares de acţiuni anticorupţie. Nicio propunere de numire nu ar trebui să fie făcută sub preşedinţia interimară
8. Să nu acorde graţieri în timpul preşedinţiei interimare
9. Să ​​se abţină de la numirea miniştrilor cu probleme de integritate. Reprezentanţi ai Guvernului care sunt în această situaţie să se retragă
10. Să adopte proceduri clare prin care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu deciziile finale privind incompatibilitatea şi conflictul de interese sau cu condamnări definitive.

Alte recomandări ale Raportului MCV

Un alt set de recomandări sunt formulate în raport şi vizează strict sistemul judiciar, responsabilizarea şi disciplinarea acestuia, integritatea, lupta împotriva corupţiei.

Adoptarea unui plan pentru punerea în aplicare a tuturor celor patru coduri.

Restructurarea sistemului de instanţe şi parchete, reechilibrarea personalului şi a volumului de muncă, conform programului finanţat de Banca Mondială.

Acord între CSM şi Guvern pe responsabilitatea şi integritatea sistemului judiciar. Noile legi privind răspunderea disciplinară şi promovarea la Înalta Curte sunt un exemplu de urmat.

Protejarea reputaţiei sistemului judiciar. În cazuri de abateri grave pot fi luate decizii asupra drepturilor individuale cum ar fi pensiile.

Performanţă a Inspecţiei Judiciare.   

Punerea în aplicare în instanţe a unui ghid de bune practici de condamnare, management de caz, administrarea de probe, cu un accent pe infracţiuni economice şi achiziţii publice.

Publicarea motivărilor instanţei imediat după ce hotărârile sunt pronunţate, suspendarea perioadelor de bază de prescripţie medicala la începutul unei anchete judiciare.

Continuarea măsurilor luate de la Înalta Curte de a accelera procesele de corupţie la nivel înalt, asigurarea că perioadele de prescripţie sunt evitate şi introducerea de măsuri similare la alte instanţe.

Rezultatele obţinute de către Ministerul Public şi DNA trebuie continuate sub viitoarele conduceri. 

E nevoie de un palmares convingător de sancţiuni prompte şi cu efect de descurajare în cazurile Agenţiei Naţională de Integritate.  

Implementarea Strategiei Naţionale Anti-Corupţie astfel încât toate agenţiile guvernamentale să raporteze anual cu privire la prevenirea şi sancţionarea corupţiei, fraudei şi conflictelor de interese. 

Istoric relevant în urmărirea penală a spălării de bani ca infracţiune de sine stătătoare şi rezultate convingătoare prin confiscarea extinsă.

Rezultate mai bune în prevenirea şi sancţionarea corupţiei, fraudei şi conflictelor de interese în domeniul achiziţiilor publice în toate sectoarele de activitate ale Guvernului.

"O continuare a monitorizării pentru un sistem judiciar independent şi eficient este bine venită."
Victor Ponta prim-ministru

"Apar în raport nişte referiri la teme şi decizii care exced nu doar MCV, dar care exced chiar atribuţiile Comisiei Europene."
Crin Antonescu preşedinte interimar

"Vi se pare normal ca un raport anual să preia în faţă comentariile politice din ultimele două săptămâni? Traian Băsescu e vinovat, cu Monica Macovei şi Cristian Preda de defăimarea României."
Eugen Nicolăescu liderul PNL Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite