UPDATE Extremiştii flamanzi din Belgia s-au luat după olandezii anti-imigranţie şi au lansat un alt site pentru delaţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PVV
PVV

Partidul flamand de extrema dreapta din Belgia a lansat astăzi un site web unde cetăţenii pot reclama prezenţa „ilegală" a altora: cei care fac abuz de serviciile soaciale naţionale, lucrează la negru sau sunt implicaţi în acţiuni criminale, noteaza Le Soir.be.

Acţiunea partidului de extremă dreapta (Vlaams Belang) din Flandra, regiunea de nord a Belgiei, a fost inspirată de site-ul extremistului olandez Geert Wilders, lider al PVV, care a deschis un site în care invita olandezi să facă plângeri împotriva muncitorilor din Europa centrală şi de Est. 

Unul din liderii formaţiunii, Filip Dewinter, din Anvers, a justificat lansarea acestui site prin prezenţa a „zecii de mii de ilegali" care trăiesc în oraşele Belgiei şi prin problemele pe care le cauzează. Situaţiile reclamate vor fi comunicate poliţiei, a precizat Dewinter.

"Această raportare este complet ilegală, iar Dewinter ştie acest lucru. Vrea să şocheze şi să provoace ", a declarat directorul Centrului pentru egalitatea de şanse şi lupta împotriva rasismului, Jozef De Witte, la postul Radio 1. Potrivit acestuia, iniţiativa seamănă cu acţiunile naziştilor din 1930 sau cele ale STASI în Germania de Est.

Site-ul olandez împotriva est europenilor a fost dur criticat de europarlamentari care i-au cerut public premierului olandez, Mark Rutte, să-l condamne

100.000 de reclamaţii pe site-ul olandez anti români. Jumătate dintre ele critică site-ul. Vezi cine îi finanţează pe extremiştii olandezi

Reprezentanţii Comisiei Europene au răspuns la apariţia acestui nou site cu replicile de la precedentul caz, cel al PVV din Olanda.

„Vicepreşedintele Comisiei Europene, doamna Reding, a precizat că este împotriva faptului că acest site- olandez îndeamnă cetăţenii unui stat să reclame alţi cetăţeni ai UE care au ales să se mute în această ţară. Nu a existat nici o sugestie ca acest site să fie închis sau înterzis. Doamna Reding ar dori ca cetăţenii olandezi să realizeze că aceste acţiuni sunt împotriva valorilor fundamentale ale UE. Dacă ne referim la ce se întâmplă în Belgia, nu am ce adăuga", a precizat Matthew Newman, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru Justiţie şi drepturile omului întrebat dacă există posibilitatea închiderii sau interzicerii unor astfel de site-uri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite