Site-ul olandez antiromâni, „o ruşine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul partidului de extremă dreapta din Olanda, PVV, a fost descris drept „ruşinos şi periculos“ în dezbaterea din plenul Parlamentului European.

Comportamentul şefului Executivului de la Haga, Mark Rutte, care a refuzat să condamne acest site, e considerat de liderii celor mai importante grupuri politice din PE ca „inacceptabil". Comisia Europeană, prin vicepreşedintele pentru justiţie şi cetăţenie, Viviane Reding, a cerut „verificarea legalităţii" site-ului, iar Consiliul European, prin vocea Preşedinţiei daneze, a făcut un apel timid la „respectarea valorilor europene". Cei mai vehemenţi au fost liderii grupurilor politice care au avertizat Olanda că îşi pune în pericol până şi propriile relaţii economice în UE din cauza unui partid „cu un singur membru - Geert Wilders, liderul PVV". 

Atac liberal la ppe

Joseph Daul, preşedintele popularilor europeni (PPE), cel mai mare grup din PE, l-a criticat pe premierul olandez  pentru „refuzul de a se distanţa de un site web rasist, violent şi mincinos". „Toată Europa a beneficiat de pe urma muncitorilor din Est. Piaţa muncii este pilonul UE şi Olanda nu  poate nega că a beneficiat de pe urma ei. Oamenii de afaceri olandezi au investit 20 de miliarde de euro în Polonia şi sunt cel mai mare investitor în România. Discriminarea, rasismul şi xenofobia au dus la cele mai atroce pagini din istoria noastră", a spus Daul.  Liderul liberalilor (ALDE, din care face parte partidul premierului olandez), Guy Verhofstadt, nu a uitat să-l „taxeze" pe liderul PPE pentru recentele declaraţii ale lui Sarkozy legate de revizuirea acordurilor Schengen.

„Ştim însă şi ce gândeşte candidatul dvs din Franţa la prezidenţiale şi mă întrebam care este adevăratul candidat al extremei drepte? Al dvs sau Marine Le Pen?", a spus Verhofstadt după ce a vorbit de „dispreţ" şi „ruşine" în legătură cu site-ul PVV. „Acţiunea Olandei e inacceptabilă, la fel ca şi lipsa de reacţie a premierului olandez. Am vorbit personal cu el şi mi-a spus: «Bine, dar nu este site-ul nostru»", a spus şeful socialiştilor, austriacul Hannes Swoboda.

PVV: Visurile UE, un coşmar

Olandezii din PE au reacţionat şi ei.  Peter van Dalen, europarlamentar din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, a spus că o astfel de dezbatere nu ar fi trebuit să aibă loc, la fel cum PVV, partidul lui Geert Wilders, nu ar fi trebuit să existe. „Legea electorală olandeză permite existanţa partidelor fără membri, iar PVV are un singur membru, pe Geert Wilders.

El crede că e salvarea OlandeiŢ, a spus Van Dalen.  După care PVV a vrut să demonstreze că mai are aleşi chiar şi în elita de la Bruxelles ale cărei visuri sunt „un coşmar" pentru cetăţenii europeni, a spus olandezul PVV Auke Zijlstra.  „Cetăţenii au înţeles că Bruxelles-ul nu face nimic", iar „olandezii s-au săturat de străinii din ţara lor", a spus el, estimând că numărul plângerilor de pe site-ul PVV ar fi ajuns la 100.000.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite