Cumpărarea obligaţiunilor Spaniei şi Italiei ajută la stabilitatea zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy consideră că decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a cumpăra obligațiuni spaniole și italiene este o mișcare care ajută la recuperarea stabilității zonei euro.

"Sprijin deciziile luate la nivel UE și național în timpul acestui weekend, mai exact în Spania și Italia, de a întări politica fiscală și a accelera creșterea economică. Aceste decizii vor contribui la stabilitatea finaciară a zonei euro," a spus președintele Consiliului European Herman Van Rompuy luni (9 august).

Citește și: Telefon de urgență între Sarkozy, Merkel și Zapatero după ce piețele financiare au luat-o razna

Italia și Spania au anunțat vineri (5 august) noi măsuri de austeritate, în schimbul unui ajutor de la BCE pentru a-și echilibra economia, după ce randamentele obligaţiunilor italiene şi spaniole au atins cote-record în istoria euro la sfârșitul săptămânii trecute.

Van Rompuy, "încurajat" de Spania și Italia

Premierul italian Silvio Berlusconi și-a propus prin noile măsuri să ajungă la un buget echilibrat până în anul 2013, cu un an înainte de termenul-limită prestabilit. Ministrul finanțelor Giulio Tremonti a spus chiar că Italia va introduce bugetul echilibrat în constituția țării. Roma s-a înhămat și la o serie de reforme privind piața muncii și a promis accelerarea privatizării și dezvoltării infrastructurii. Spania a adoptat, de asemenea, noi măsuri de austeritate și reforme pentru a echilibra economia națională.

"Mă simt încurajat și sunt fericit să observ seriozitatea cu care toți șefii de state și guverne din zona euro au început implementarea deciziilor luate la summitul din 21 iulie 2011, să văd cum acestea au devenit priorități pe agendele lor politice," a spus președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Citește și: Turbulenţele şi experienţele unui jucător la bursă: "Cum, încă o criză financiară?"

Banca Centrală Europeană intervine

Președintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a decis duminică seară (7 august), în urma unei teleconferințe destul de neobișnuite în programul său, să cumpere obligațiuni italiene și spaniole în valoare de aproximativ 850 de miliarde de euro pentru a potoli furtuna financiară cauzată de situația economică globală și înrăutățită de criza datoriilor suverane ale statelor din zona euro.

image

Foto (sus): Președintele BCE, Jean-Claude Trichet

"BCE va pune în aplicare în mod activ programul său de răscumparare a obligațiunilor," anunța Banca Centrală Europeană într-o scrisoare duminică (7 august).

Șeful BCE se așteaptă de la statele din zona euro să permită cât mai curând Fondului European de Stabilitate Financiară să intervină pe piața secundară, decizie asupra căreia au căzut de acord la ultimul summit din Bruxelles din 21 iulie.

Van Rompuy a declarat că va sprijini și cooperarea apropiată la nivel global cu grupurile de țări G7 și G20, menită să ajute zona euro, dar și S.U.A. să se descurce cu provocările economice din acest moment. Miniștrii de finanțe ai statelor din G7 (S.U.A., Canada, Marea Britanie, Germania, Italia, Franța și Japonia) au spus că vor lua "toți pașii necesari pentru a sprijini stabilitatea financiară și creșterea economică", declarație similară cu cea a grupului G20 (Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Uniunea Europeana, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii).

Citește și: Măsuri de urgenţă ale euro-guvernatorilor pentru calmarea pieţelor/ Este aşteptată o intervenţie decisivă pentru datoriile Italiei şi Spaniei

Cu ochii pe reformele statelor din zona euro

"În timpul summitului zonei euro din 21 iulie, am fost în contact permanent cu președintele Băncii Centrale Europene, cu președintele Eurogrupului și cu toți colegii din zona euro. Voi continua să rămân în contact și consultanță permanentă cu toate statele membre ale zonei euro și cu toate instituțiile europene pentru a mă asigura că deciziile luate de noi se iau la timp și așa cum am stabilit," a mai spus președintele Consiliului European.

Van Rompuy a fost cel care a convocat summitul de urgență a statelor din zona euro, pentru a ajunge la un acord asupra ajutorului financiar pentru Grecia, Irlanda și Portugalia. Această întâlnire "extraordinară" a liderilor statelor din zona euro  a fost criticată de economiști, care consideră că a avut loc foarte târziu și că ar fi fost mult mai eficientă la începutul anului. Conform unor surse europene, Van Rompuy ar putea deveni, în curând, șeful liderilor statelor din zona euro, decizie pe care Franța a anunțat că ar sprijini-o.

Citește și: Frica de o nouă criză economică calmată de veşti bune de pe piaţa muncii din S.U.A. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite