Măsuri de urgenţă ale euro-guvernatorilor pentru calmarea pieţelor/ Este aşteptată o intervenţie decisivă pentru datoriile Italiei şi Spaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană (BCE) va interveni în mod decisiv pe pieţe pentru a proteja Italia şi Spania de la o criza accelerată a datoriilor, potrivit surselor citate de Reuters din piaţa monetară. Potrivit acesteia, BCE ar cumpăra obligaţiuni guvernamentale ale Italiei şi Spaniei. Primele măsuri au fost anunţate în urma unei teleconferinţei de urgenţă care s-a încheiat duminică noapte.

Acordul Consiliul guvernatorilor BCE, care include guvernatorii băncilor centrale ale celor 17 ţări din zona euro, ar marca un moment decisiv după eforturile modeste de cumpărare de obligaţiuni de săptămâna trecută. "UE va interveni foarte semnificativ pe pieţe şi va răspunde într-un mod semnificativ şi coerent", au declarat sursele citate de Reuters.

Cum se vede criza din Spania şi Italia. Corespondenţii adevarul.es si adevarul.it transmit: Datoriile suverane ajung la 2.200 de miliarde de euro. Intervine UE?

Banca Central Europeană a transmis duminică noapte concluziile discuţiilor din cursul zilei. Potrivit acestora, BCE va "pune în aplicare în mod activ" programul de cumpărare de obligaţiuni pentru combaterea crizei datoriilor. Potrivit Reuters acest lucru semnalează posibila cumpărare de obligaţiuni spaniole şi italiane pentru a opri contagiunea pe piaţa financiară. BCE nu precizează însă explicit acest lucru.

Alertă la Bruxelles: Neîncrederea loveşte pieţele financiare, Banca Centrală Europeană intervine, efectele nu se văd

După o tele-conferinţă puţin obişnuită pentru o noapte de duminică, BCE a salutat anunţurile Italiei şi Spaniei privind măsurile asupra deficitelor şi reformele economice, precum şi mesajul Franţei şi Germaniei, potrivit căruia fondul de salvare din zona euro îşi va asuma responsabilitatea pentru cumpărarea de obligaţiuni, de îndată ce va fi operaţional, cel mai probabil în luna octombrie.

Citeşte Un reportaj din culisele turbulenţelor financiare: experienţele unui jucător la bursă: Cum? Din nou o criză financiară

Iată măsurile anunţate de Banca Centrală Europeană după discuţiile din cursul zilei de duminică:

1. Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) salută anunţurile guvernelor din Italia şi Spania cu privire la noi măsuri şi reforme în domeniul politicilor fiscale şi structurale. Consiliul guvernatorilor consideră esenţială aplicarea decisivă şi rapidă a acestora pentru a reduce deficitele publice.

2. Consiliul guvernatorilor subliniază importanţa angajamentului tuturor şefilor de stat sau de guvern de a respecta cu stricteţe obiectivelor fiscale convenite, aşa cum s-a reafirmat la summit-ul zonei euro din 21 iulie 2011. Un element-cheie este, de asemenea, îmbunătăţirea potenţialului de creştere economică.

3. Consiliul guvernatorilor consideră esenţială de asemenea punerea în aplicarea tuturor deciziilor luate la Summit-ul zonei euro. În această perspectivă, Consiliul guvernatorilor salută angajamentul comun exprimat astăzi de Germania şi Franţa.

4. Consiliul guvernatorilor acordă o importanţă decisivă declaraţiei şefilor de stat sau de guvern din zona euro de a-şi onora pe deplin angajamentul luat pe propria semnătură ca un element cheie în asigurarea stabilităţii financiare în zona euro în ansamblu.

5. Este la fel de important, ca guvernele să fie pregătite să activeze Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) pe piaţa secundară. BCE recunoaşte existenţa unor circumstanţe excepţionale de pe pieţele financiare şi a riscurilor la adresa stabilităţii financiare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite