EXCLUSIV Conflictul Băsescu-Ponta pentru Bruxelles. Ministerul de Externe blochează delegaţia Preşedinţiei pentru Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia României a transmis şi ea componenţa delegaţiei pentru Consiliul European de la Bruxelles însă de la Bucureşti nu a plecat mai departe, până în acest moment, decât lista cu numele anunţate de premierul Victor Ponta.

„Palatul Cotroceni a transmis încă de marţi componenţa delegaţiei României - varianta Preşedinţiei - pentru participarea la Consiliul European de la Bruxelles din 28-29 iunie, pe canalele oficiale, care includ Ministerul Afacerilor Externe", a declarat pentru Adevărul, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Întrebaţi despre această scrisoare a Palatului Cotroceni, oficiali ai Ministerului Român al Afacerilor Externe au declarat, pentru Adevărul: „Lista cu componenţa delelgaţiei transmisă de premierul Victor Ponta este cea care a fost trimisă la Bruxelles", fără a preciza ce s-a întâmplat cu „celalaltă delegaţie condusă de Traian Băsescu". La insistenţele Adevărul, singurul răspuns al oficialului MAE a fost „Nu pot să repet decât ce am spus mai devreme".

Consiliul European este pus într-o situaţie delicată în legătură cu delegaţia României, iar oficiali ai acestuia au declarat în ultimele zile, pentru Adevărul, că ar prefera să stea deoparte în acest conflict mai ales că nu pot arbitra şi nu pot gestiona dispute instituţionale naţionale: „Trebuie să îşi rezolve problemele acasă", au fost declaraţiile oficialilor Consiliului. Vezi detalii aici

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri: "Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezemtate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a spus Ponta.

În afara greşelii potrivit căreia un astfel de document NU se trimite la Comisia Europeană ci la secretariatul Consiliului European - acolo unde potrivit mai multor surse ar fi ajuns.

Disputa pentru Consiliul European de la Bruxelles, faza pe invitaţii. Premierul revine cu informaţia completă: şi Băsescu a primit "invitaţia

Potrivit draftului de concluzii pentru Consiliul European din 28-29 iunie finalizat pe 20 iunie de către preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, şi obţinut de Adevărul Europa, pe agenda reuniunii figurează teme legate de criza economică, cadrul financiar multinaual (bugetul UE 2007-2020), dar şi chestiuni de politică externă: Siria şi extinderea UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite