Consiliul European pus într-o situaţie delicată în legătură cu delegaţia României: Trebuie să îşi rezolve problemele acasă. Urmează mutarea lui Băsescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul European este pus într-o situaţie extrem de delicată în cazul corespondenţei legată de participarea delegaţiei României la următorul summit european astfel că, oficial, ar prefera să stea deoparte de această chestiune şi repetă că ea va trebui rezolvată la nivel naţional.

Consiliul European nu poate fi arbitru în astfel de situaţii mai ales că se aşteaptă ca, în scurt timp, „lucrurile să evolueze". Cu alte cuvinte este aşteptată mutarea Palatului Cotroceni în această chestiune.

Ministerul de Externe a anunţat că a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include doar pe primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Este destul puţin probabil ca această componenţă a delegaţiei să fi fost trimisă la Comisia Europeană, aşa cum s-a exprimat premierul Victor Ponta care "întradevăr are multe atribuţii", spun reprezentanţii Consiliului consultaţi de Adevărul Europa, dar acest document nu avea de ce să ajungă acolo.

"Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezemtate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă delegaţia României anunţată la CE îl include şi pe preşedintele Traian Băsescu, Ponta a răspuns: "Componenţa este primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene".

El a precizat totodată că vrea să aibă o nouă discuţie cu şeful statului pe această temă.

Procedura uzuală prevede ca atunci când statele membre stabilesc componenţa delegaţiei, aceasta se trimite la MAE şi apoi ajunge la secretariatul Consiliului European.

Toate informaţiile legate de programul, acreditările şi agenda Consiliului European au fost trimise către statele membre (în cazul României atât la Guvern, cât şi la Preşedinţie) care trebuie apoi să transmită componenţa delegaţiilor lor naţionale.

Traseul tehnic al documentelor arată că această corespondenţă se poartă prin aşa numitele "reţele diplomatice ale statelor membre".

Potrivit procedurii diplomatice, folosită la precedentele reuniuni ale summiturilor europene, acest program se trimite la toate instituţiile implicate: preşedintie, guvern şi/sau ministerele implicate care au legătură cu subiectele de pe agenda reuniunii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite