Cine face legea la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii şi popularii sunt cei mai influenţi eurodeputaţi, iar germanii sunt cei care înclină balanţa în grupul popularilor şi al social- democraţilor. Europarlamentarul liberal român Adina Vălean are cele mai multe „voturi câştigătoare“, adică materializate în legi ce au ieşit conform opţiunii sale.

Votul în Parlamentul European (PE) este mult mai diferenţiat după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, iar mizele au crescut. Deputaţii europeni continuă să voteze în primul rând respectând liniile ideologice ale grupurilor din care fac parte, dar şi interesele politice interne. Preferinţele individuale influenează însă şi ele poziţiile de vot ale eurodeputaţilor.  Cel puţin aşa arată o analiză realizată de website-ul independent VoteWatch.eu.

Citeşte şi:
VIDEO Război între Orban şi Parlamentul European
Parlamentul European: "Am informat Reprezentanţa României despre ridicarea imunităţii lui Severin"
Vadim e fost pârât la OLAF de Parlamentul European

Rebeli politici la Bruxelles

Totuşi, voturile arată că, cel puţin în ultima sesiune parlamentară, unele delegaţii naţionale au fost mai radicale decât partidele naţionale. Asftel, potrivit VoteWatch, în cadrul principalelor grupuri politice europene, francezii tind să fie mai la stânga de colegii lor, în timp ce partidele britanice tind să fie mai din dreapta. Grupurile politice germane menţin echilibrul de putere atât în ​​Partidul Popularilor Europeni (PPE) cât şi în grupul social-democraţilor. În rândul liberalilor din PE (grupul ALDE) niciuna dintre delegaţiile naţionale mari nu a dominat până în prezent. Aceasta constatare e cu atât mai importantă cu cât, în ultima perioadă, ALDE a fost întotdeauna de partea câştigătoare atunci când a venit vorba de voturile membrilor săi şi rezultatul final  al legilor în dezbatere, arată raportul VoteWatch.eu.

Cine are „voturi câştigătoare"

VoteWatch a contorizat şi voturile euroaleşilor iar apoi a măsurat eficienţa lor. Astfel, unul din indicatori se referă la procentul voturilor câştigătoare. Câte din voturile eurodeputatului se regăsesc în legi care au ieşit potrivit opţiunii lor. Europarlamentarul român, Adina Vălean, din partea ALDE, a fost „de partea câştigătoare" în 90,2% din situaţii. Ea este urmată de o finlandeză, tot de la liberali, Riikka Manner (89,65%), şi de eurodeputata PPE din partea Franţei, Jean Marie Cavada (89,65% voturi câştigătoare).

VEZI în rapoartele VoteWatch ce fac europarlamentarii români la Bruxelles. Îi poţi urmări pas cu pas

„Europarlamentari-cheie"

Ce înseamnă însă procentele din dreptul europarlametarilor cu cele mai bune "cotaţii". „Practic, rezultatele ne arată care sunt parlamentarii la care ar trebui să ne uităm cum votează pentru a anticipa cu cea mai mare precizie rezultatul votului", a explicat, pentru „Adevărul Europa", Doru Frantescu, expert VoteWatch.eu. „Matematic vorbind, dacă luăm ca punct de reper eurodeputatul cu cel mai ridicat scor în acest moment, putem spune că, dacă ştim dinainte cum va vota acesta, atunci avem 90,2% şanse să anticipăm corect rezultatul unui vot. De aceea acel deputat este «cheie»", a spus el.

Echilibre de putere

Raportul periodic al organizaţiei VoteWatch.eu urmăreşte, pe o perioadă determinată de sesiunile parlamentare, comportamentul de vot al eurodeputaţilor dar şi cel politic pe grupuri.  Organizaţia a întocmit ultimul raport "Votul în Parlamentul European, în perioada 2009-2014: Cine deţine puterea?", în baza a 1.896 de răspunsuri. De asemenea, sunt monitorizate şi tendinţele în cadrul grupurilor politice, influenţa şi activitatea delegaţiilor naţionale în alianţele politice europene. Raportul VoteWatch.eu arată prin aceste monitorizări echilibrul de putere între gruprile politice europene şi între cele naţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite