Butoiul cu pulbere al crizei stă să explodeze în Europa! Moody's: Planul de salvare a Greciei, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în faţa Parlamentului din Atena
Proteste în faţa Parlamentului din Atena

Agenţia de rating Moody's avertizează că planul de salvare pentru Grecia s-ar putea prăbuşi din cauza seriei de garanţii solicitate de mai multe state membre ale UE, în schimbul împrumutului, ca şi din cauza riscurilor politice venind dinspre Germania şi Italia.

Potrivit „EU Observer", agenţia de rating a trimis luni o notă pentru investitori în care prevede că mai multe ţări din zona euro ar putea să nu fie de acord cu un acord bilateral de tipul celui dintre Finlanda şi Grecia, în care Atena pune într-un cont escrow o sumă de 600 milioane €, ca un gaj pentru cazul în care nu va fi în măsură să înapoieze cota parte a ajutorului ce revine Finlandei.

Bomba cu ceas vine de la Helsinki

Ministrul finlandez de finanţe, Jutta Urpilainen, anunţase săptămâna trecută că Grecia a acceptat un acord bilateral care să permită garantarea rambursării contribuţiei Finlandei la împrumutul internaţional promis Greciei, în urma Consiliului European din iulie.


"O proliferare a acordurilor de garanţie va însemna că unele ţări ar putea suporta părţi de risc disproporţionat de mari pentru furnizarea de sprijin financiar Greciei. Aceste reticenţe pun mai multă presiune pe Germania şi Franţa. Ne aşteptăm ca membrii zonei euro să respingă în cele din urmă înţelegerea dintre Finlanda şi Grecia", se afirmă în nota Moody's. Aceasta vede în actualele evoluţii un semn că Uniunea Europeană este marcată conflicte majore în legătură cu însăşi decizia de a acorda sprijin Greciei, nu doar în legătură cu nivelul acestui sprijin.


Poziţia Finlandei a încurajat deja state precum Austria, Slovacia sau Olanda să analizeaze posibilităţile unor acorduri similare de garanţie cu Grecia.

Germania: când landurile se revoltă

Dar proliferarea cererilor de garanţii nu reprezintă singurul risc pentru ca planul de salvare să fie ratificat de toate cele 17 ţări din zona euro până la termenul autoimpus, sfârşitul lunii septembrie.

În ultimul său raport lunar, Banca Centrală a Germaniei a indicat faptul că acordul din zona euro, care implică de asemenea, cumpărarea de obligaţiuni, ar putea încălca legea germană, prin cedarea de spre Bruxelles a unor atribute ale suveranităţii fiscale. În următoarele săptămâni este aşteptat verdictul judecătorilior faţă de o întâmpinare privind compatibilitatea planului de salvare cu legea fundamentală germană,

Însă problemele politice venind din Germania nu se opresc aici. Autorităţile din landul Hessea ameninţă să activeze mecanismul de mediere specială între Parlamentul german şi adunările regionale, pentru a analiza implicaţiile planului de salvare asupra finanţelor germane. Această mişcare ce ar putea întârzia ratificarea de către Germania a planului pentru Grecia.

"Nu am de gând să susţin astăzi un mecanism care leagă de mâini generaţii de politicieni, de aici înainte" a declarat ministrul de Justiţie al landului Hesse, Joerg-Uwe Hahn.

Ce măsuri a decis Consiliul European din iulie pentru salvarea Greciei

Italia: ruptură politică la vârf


În Italia, proaspăta ruptură politică dintre prim-ministrul Silvio Berlusconi şi partenerul său de coaliţie, Umberto Bossi, şeful partidului naţionalist Liga Nordului, pune sub semnul întrebării aprobarea în Parlamentul de la Roma a planului de austeritate de 45 de miliarde de euro.

Partidul lui Bossi a propus luni o serie de modificări importante ale planului, cerând revizuirea unor propuneri precum creşterea TVA sau mărirea vârstei de pensionare. Aceasta, cu doar cu o zi înainte ca senatul italian să ia în dezbatere acest subiect.

Oricum, relaţiile dintre Berlusconi şi Bossi s-au deteriorat mult după ce acesta din urmă a prezis că destinul Italiei este de a se să împărţi în două, partea de nord bogată industrializată lăsând la o parte sudul.

"Îmi pare rău, de această dată, nu sunt e acord cu prietenul meu Umberto Bossi. Sunt profund convins că Italia va exista întotdeauna", a spus Berlusconi, într-unul din rarele sale dezacorduri cu şeful Ligii Nordului.

Ce măsuri au propus liderii zonei euro pentru salvarea Spaniei şi Italiei?

Apel din Polonia: întărim guvernanţa cu preţul suveranităţii

Premierul polonez Donald Tusjk, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului European, a cerut săptămâna trecută liderilor din zona euro să-şi îndeplinească promisiunile privind guvernanţa economică, fie şi cu preţul renunţării la o parte din atributele suveranităţii.

"Aşteptăm ca liderii din zona euro să înceapă, hotărât, în cele din urmă, aplicarea principiilor guvernanţei economice pentru toţi membrii zonei euro, dar şi pentru cei din afara ei. Avem de rezolvat împreună această dilemă: întărim guvernanţa economică în zona euro, cu preţul renunţării la unele atribute ale suveranităţii statelor sau preferăm să relaxăm disciplina şi să avem performanţe economice slabe, în schimbul apărării drepturilor statelor naţionale", a spus premierul Tusk, în faţa Seimului, camera inferioară a parlamentului de la Varşovia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite