VIDEO Cum va fi salvată Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni au ajuns la un acord pentru salvarea Greciei. Europa va lasa Grecia să intre parţial în incapacitate de plată ca parte a unui plan de măsuri pentru salvarea economiei.

Liderii de stat şi de guvern din zona euro s-au întâlnit joi, la Bruxelles, pentru decizii considerate de mulţi analişti istorice pentru supraviețuirea monedei euro şi pentru salvarea Greciei, aflată la un pas de faliment.

PIEŢELE DE CAPITAL AU REACŢIONAT IMEDIAT DUPĂ CE EUROPA A ANUNŢAT CĂ A AJUNS LA UN ACORD PENTRU SALVAREA GRECIEI

Grecia primeşte împrumut cu dobândă mică, scandenţa de aproape cinci ori mai mare şi perioada de graţie de 10 ani

Planul de măsuri financiare pentru salvarea Greciei implică buy-back de obligaţiuni şi swap al datoriei, dar nu şi o taxă asupra băncilor. Liderii europeni din zona euro au ajuns la un acord pentru un nou program pentru Grecia şi, împreună cu FMI şi contribuţia voluntară a sectorului privat, să fie acoperit "pe deplin" deficitul de finanţare.  

Pachetul financiar se va ridica la o valoare totală de 109 miliarde de euro. Programul pentru salvarea Greciei va fi conceput, în special prin dobânzi mai mici şi scadente extinse. "Facem apel la FMI pentru a continua să contribuie la finanţarea noului program pentru Grecia. Ne propunem să utilizăm Fondul European de Urgenţă ca mijloc de finanţare", se arată în concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles.

image

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene, Jose Barroso, au anunţat joi seară concluziile liderilor din zona euro:

UPDATE  Van Rompuy: Problemele cu care ne confruntăm puteau fi rezolvate doar la nivel înalt cu soluţii accelerate. Nu puteam să permitem ca o situaţia gravă să devină una periculoasă. El a precizat că ambele temeri, ale investitorilor şi ale pieţelor primesc un răspuns odată cu pachetul de măsuri pentru rezolvarea datoriilor Greciei.

Van Rompuy: Am decis să prelungim scadenţa împrumuturilor viitoare din acest fond pentru Grecia, de la maximum posibil de 7.5 ani (în prezent) până la un nivel minim de 15 ani şi chiar până la 30 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani.

Jose Barroso: Noile împrumuturi din Fondul European de Urgenţă  vor avea o dobândă de aproximativ 3.5%.  De asemenea, am decis să extindem în mod substanţial scadenţa actualelor împrumuturi ale Greciei.  

Măsuri preventive pentru celelalte state în dificultate, Irlanda şi Portugalia

Liderii europeni au convenit şi asupra extinderii a rolului Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară pentru a ajuta statele membre mai devreme, să recapitalizeze băncile şi să intervină pe piaţa obligaţiilor pentru a opri o contagiune.

Prin această facilitate, statele aflate în dificultate ar putea împrumuta bani preventiv şi nu ar trebui să aştepte până când nu se mai pot finanţa prin credite. Băncile ar putea beneficia de fonduri pentru recapitalizare prin intermediul unor credite către guvernele naţionale chiar şi dacă acestea nu sunt sub asistenţa FMI sau a Comisiei Europene.



Summitul extraordinar dedicat crizei datoriilor din Grecia a fost convocat pentru a acorda un nou pachet de salvare economiei țării cu cel mai mare deficit bugetar din istoria monedei euro, de peste 140% din PIB. De asemenea, el a fost și o încercare a Eurogrupului de a calma piețele financiare și de a restabili încrederea în moneda unică, o provocare şi mai mare după ce costurile de împrumut pentru Spania şi Italia au ajuns la cote nesustenabile, iar investitorii şi-au manifestat temerile că îşi vor mai recupera datoriile de la aceste state.

image

Summitul extraordinar convocat la Bruxelles a început în jurul prânzului.

Înainte de a intra în ședința de joi, liderii Germaniei, Franței și Luxembourg-ului și-au exprimat optimismul legat de acordul pentru noul împrumut destinat Greciei, în valoare de 110 miliarde de euro.

URMĂREŞTE Declaraţiile liderilor europeni înaintea summitului care a început astăzi la Bruxelles



"Plec de la premiza că vom ajunge la un acord cu privire la un nou program pentru Grecia. Acesta este un semnal foarte important", a declarat cancelarul german, Angela Merkel. Ea a adăugat că, la reuniune, liderii zonei euro vor discuta şi despre cauzele care au generat problemele de credibilitate pentru zona euro.

Optimist a venit şi premierului Luxembourgului, Jean Claude Juncker, care este şi preşedintele Eurogrupului. « Am sentimentul că vom avea un rezultat foarte bun astăzi, » a spus premierul luxemburghez.

Pactul franco-german

Încrederea liderilor din zona euro că summitul de va încheia cu un rezultat pozitiv a fost motivată de faptul că Merkel și Sarkozy au semnat, în dimineața zilei de joi, după o întâlnire în Berlin care a durat șase ore, un acord privind pachetul de ajutor financiar pentru Grecia. Detaliile pactului au rămas secrete până la intrarea în discuții cu restul șefilor de stat din Eurogrup, însă, conform unor surse, acesta va include o reeșalonare a datoriei grecești și schimburi de obligațiuni, precum și o revizuire a modului în care sectorul privat va participa la eforturile de recuperare financiară.

image

O Europă unită ?

Premierul grec George Papandreou a declarat că liderii europeni trebuie să arate astăzi că pot rezolva criza datoriilor din Uniunea Europeană pentru a evita ca aceasta să se extindă la Italia şi Spania. Într-o scrisoare adresată liderilor din zona euro în urmă cu o săptămână, el a atras atenția, de asemenea, și asupra impactului pe care o adâncire în criza actuală l-ar avea asupra altor piețe financiare, la nivel global.

"Ar putea fi ziua în care Europa merge mai departe sau se rupe", a declarat acesta la Atena înaintea summitului. "Pieţele spun ceea ce susţin şi eu: Grecia face tot ce se poate, dar Grecia nu poate duce greutatea tuturor problemelor pe care le are Europa", a adăugat premierul Grec.

"Nimeni nu ar trebui să-şi mai facă iluzii. Situaţia este gravă," a spus și preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, înaintea summitului. "Consecinţele negative vor fi resimţite în toate colţurile Europei şi nu numai. Adevărul este că suntem interdependenți. Fie reacționăm ca o Europă unită, fie nu acționăm deloc," a mai spus acesta. ", a adăugat, răspicat, şeful CE.

Citește și: 

Miniștrii de finanțe din zona euro discută intens situația din Grecia și din Italia

Miniștrii de finanțe din zona euro anunță noi măsuri pentru salvarea Greciei / "Se vor aplica în curând, nu știm când"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite