Becali despre ungurul care l-a pârât în Parlamentul European: „E un nebun, se oftică el aşa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul ungar Szegedi Csanad, membru al partidului extremist Jobbik, l-a acuzat pe Becali că şi-ar fi trimis asistentul să voteze. Din lista cu prezenţa şi din lista de vot publicate de Parlamentul European reiese că Gigi Becali nu a fost prezent la şedinţa plenară de joi şi nici nu a votat.

Citiţi şi: Acuzaţiile de fraudare a votului lui Gigi Becali nu sunt confirmate de listele Parlamentului European

Becali îi cere europarlamentarului ungur să-şi retragă acuzaţiile

Oficiali din PE despre acuzaţiile legate de fraudarea votului lui Gigi Becali: E de neînchipuit. E ilegal!

Europarlamentarul Gigi Becali i-a cerut colegului său maghiar să dezmintă acuzaţiile false pe care i le-a adus. „Dacă ar fi votat un consilier în locul meu, ar fi apărut că a votat, dar nu apare. I-am trimis o scrisoare prin care îi cer să dezmintă şi să îşi ceară scuze", a declarat Becali, pentru ziarul „Adevărul". El a spus că nu-şi explică gestul europarlamentarului maghiar. „Ce explicaţie să dau eu gestului său? Ăla este un nebun, se oftică el aşa", consideră Becali.

Ce spun scriptele PE

Din lista cu prezenţa şi din listele de vot publicate de Parlamentul European, reiese că Gigi Becali nu a fost prezent în sală şi nici nu a votat. Accesul europarlamentarilor în sala de plen nu se poate face decât pe bază de legitimaţie. Asistenţii eurodeputaţilor nu le pot transmite mesaje decât prin intermediul unor persoane special desemnate. Europarlamentarul ungar Szegedi Csanad (din formaţiunea Jobbik) l-a acuzat pe Becali că şi-ar fi trimis asistentul, Dumitru Bivol, să voteze în locul lui în Parlamentul European.  „De zece minute tot încerc să iau cuvântul. Ar trebui să se consemneze în procesul-verbal că domnul Becali, de origine română, care stă în spatele meu, nu a fost prezent la vot. În locul său vota asistentul, folosindu-se de cartela sa de vot", a declarat Szegedi Csanad, europarlamentar neafiliat, provenind din partidul de extremă dreapta Jobbik.

Europarlamentarul român a recunoscut din prima secundă că nu a fost în sală, dar a negat că ar fi votat altcineva în locul lui. „Nu are cum, cartela de vot este la mine. Nici nu poate intra în sală. Este posibilă vreo manevră maghiară. Acest europarlamentar maghiar este un mincinos notoriu", afirmase Becali încă de joi.

Conform Regulamentului de procedură al PE, transmiterea votului este considerată „o perturbare gravă a activităţii Parlamentului". Sancţiunile încep cu mustrare, pierderea indemnizaţiei, dar pot ajunge până la suspendarea sau chiar retragerea mandatului de europarlamentar. Europarlamentarul Gigi Becali a participat în acest mandat la 32% din şedinţele plenului Parlamentului European. Acuzaţia este foarte gravă şi ar putea fi discutată la nivelul conducerii PE, a afirmat şeful de şedinţă, Edward McMillan Scott.

Asistentul lui Becali: „E o eroare"

Dumitru Bivol, asistentul de care spune Szegedi Csanad că ar fi votat în locul lui Becali, susţine că acuzaţiile eurodeputatului maghiar sunt nefondate. „Este o eroare. Nu ştiu cum a apărut acuzaţia aceasta. În sală nu a fost nimeni", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Dumitru Bivol.

„Potrivit articolului 145 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, în plen nu pot avea acces decât eurodeputaţii, reprezentanţii Comisiei şi ai Consiliului şi angajaţii PE din secretariat", mai susţine Bivol. El nu îşi aminteşte ca Gigi Becali să fi avut vreun conflict cu europarlamentarul maghiar care îl acuză. „Nu ştiu să fi avut vreun conflict, dar mai bine îl întrebaţi pe el", a mai spus Bivol.

Becali aşteaptă scuze

„Am fost surprins de declaraţia făcută de dumneavoastră în încheierea sedinţei de plen de ieri, secţiunea explicaţii de vot. Pentru că ea este falsă, dar a fost preluată de presa din ţara mea, vă solicit să daţi o dezminţire şi să vă asiguraţi că aceasta este preluată de aceleaşi canale media în aceleaşi condiţii", a cerut Becali, într-un comunicat oficial. Becali explică şi că s-a adresat structurilor Parlamentului European pentru a repara prejudiciul de imagine produs de declaraţie. „Vă aştept cu acţiunea reparatorie şi evident cu scuzele necesare", îşi încheie Becali comunicatul.

Zsegedi, fan  al autonomiei



Tot la 3 februarie, Szegedi Csanad a mai avut o intervenţie în PE. El a cerut autonomia secuilor. „Trebuie să vorbim în Parlament că secuii au dreptul la autonomie. Nu se pune doar problema de bunăvoinţa domnului Băsescu. E un drept al secuilor, un drept fundamental. Dacă UE spune că trebuie autonomie pentru Ţara Bascilor, atunci trebuie şi pentru secui", a explicat el.

În iunie 2010, Szegedi şi-a deschis birou la Târgu-Mureş, pentru a-i reprezenta pe secuii şi pe ungurii din Ardeal. La inaugurare, Szegedi Csanad a anunţat că vrea autonomia Ţinutului Secuiesc prin orice mijloace. „În Tirolul de Sud s-a apelat şi la violenţă, sper că aici nu va fi nevoie de aşa ceva", a declarat Zsegedi.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite