Gigantul Google este pe cale să se prăbuşească?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetele şi procesele intentate companiei-gigant Google continuă să se înmulţească. Disputei juridice cu Franţa privind protecţia datelor personale şi acuzaţiilor de furt venite din partea companiei de software Oracle li se adaugă o anchetă privind posibile încălcări ale regurilor anti-trust în Statele Unite.

Comisia Federală a Comerţului (CFC) din SUA a angajat-o pe Beth Wilkinson, procurorul care a obţinut condamnarea la moartea a lui Timothy McVeigh, autorul atentatului cu bombă din oraşul Oklahoma City, pentru a efectua o anchetă privind unele încălcări ale legii privind competitivitatea comise de compania Google.

Citeşte şi:
Proces de sute de milioane de dolari: Oracle acuză Google de furt

Războiul dintre Franţa şi Google: faza epistolară

Informaţia a fost făcută publică de cotidianul "The New York Times" şi preluată de presa internaţională.

Experţii citaţi de publicaţia americană au atras atenţia că "este un semn important că CFC este pregătită să aducă în faţa justiţiei Google".

Îngrijorarea guvernanţilor americani este că gigantul Googile a manipulat rezultate căutării pe internet, în primele rezultate ale "search-ului" apărând "anumite" companii sau produse, în defavoarea altora. Astfel, a încălcat principiul competitivităţii.

Chestiunea este cu atât mai gravă, cu cât 66% din locuitorii SUA utilizează motorul de căutare de la Google, comparativ cu 15% care folosesc Bing de la Microsoft şi doar 14% - căutarea disponibilă prin Yahoo!.

Jurnaliştii de la "The New York Times" aseamănă actuala putere a companiei Google cu cea din ani '90 pe care a deţinut-o Microsoft. La vremea respectivă, corporaţia lui Bill Gates a răspuns în faţa justiţiei tot pentru recugerea la practici anti-trust. Asa-zisa "punere la punct" a Microsoft în anii '90 a făcut posibilă dezvoltarea altor companii mari precum Google.

În prezent, Google jonglează cu aceeaşi putere pe care a avut-o cândva Microsoft, fiind supusă la rândul ei la investigaţii succesive.

image

Pe de altă parte, Business Insider atrage atenţia că puterea crescândă a Google favorizează şi dezvoltarea altor companii. Sursa citată atrage atenţia că succesul reţelelor Facebook şi Twitter a fost posibil datorită acestui motorul de căutare, în timp ce cofondatorul publicaţiei Huffington Post, Jonah Peretti, a câştigat 15,5 milioane de dolari americani datorită Google, banii fiind folosiţi ulterior pentru a-şi clădi organizaţia media.

Totodată, Business Insider continuă prin a combate ideea supremaţiei Google. Pe lângă faptul că este doar una dintre numeroasele platforme pe Web, compania Google (dar şi motorul de căutare destinat preponderent computerelor) este surclasată de Apple şi chiar "asediată" de Facebook, de Amazon şi de Microsoft în domeniul tehnologiei pentru mobil.

image

Din acest motiv, gigantul "luptă pentru supravieţuire" în rândul celorlalte mari servicii disponibile pe internet.

"Toate acestea se întâmplă fără ajutorul Comisiei Federale a Comerţului sau a vreunui om al justiţiei care este renumit pentru că a convins un juriu să electrocuteze un terorist", scrie Business Insider.

Un fost director executiv al Google acuză: "Google a rămas doar o companie de publicitate", obsedată să obţină informaţii personale despre oameni

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite