Ce paşi trebuie să urmezi ca să-ţi securizezi datele personale de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele pericole la care vă expuneţi prin gestionarea unui cont pe Facebook pot fi diminuate
Unele pericole la care vă expuneţi prin gestionarea unui cont pe Facebook pot fi diminuate

Facebook a evoluat, în ultimii ani, de la o reţea de socializare, la un fenomen şi chiar la un stil de viaţă. Uneori, şi cafeaua de dimineaţă este băută lângă un monitor ce afişează un profil de Facebook. Însă mulţi din cei care "trăiesc" prin această reţea virtuală nu sunt conştienţi cât de mult se expun.

Curiozitatea, plictiseala sau chiar rea-intenţia îndemnă anumite persoane să "scotocească" pe internet. Poate fi vorba de cineva care îşi caută foştii colegi de liceu, de angajatorul care verifică persoanele candidate la un post sau chiar angajatul, dar şi de persoane rău intenţionate care ştiu cum să profite de pe urma datelor tale personale.

Citeşte şi:
Cum să-ţi creezi propria reţea de socializare

VIDEO Assange: Facebook este cel mai pervers sistem de spionaj

Iaşi: Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie (FOTO)

Totodată, deschiderea prea mare a deţinătorului contului de Facebook în ceea ce priveşte acceptarea în lista de prieteni virtuali a persoanelor necunoscute periclitează intimitatea virtuală. Un studiu efectuat de compania de securitate BitDefender arată că 94% din utilizatorii care au primit cereri de prietenie din partea unei tinere cu profil atrăgător pe Facebook au acceptat solicitarea fără să-I cunoască identitatea reală. Iar, în 53% din cazuri, motivaţia din spatele acceptului a fost "chipul drăguţ"al tinerei.

Iar, deseori, nu este necesar să fii "prieten virtual" cu o anumită persoană pentru a-i vizualiza datele personale şi postările, multe dintre profiluri fiind publice. Totuşi, unele pericole la care vă expuneţi prin gestionarea unui cont pe Facebook pot fi diminuate. Până la urmă, sunt puţini aceia care nu au nimic împotrivă ca şeful şi colegii săi de serviciu să vadă fotografii cu ei de la ultimul dezmăţ din Vama Veche.


(click foto)

Privacy Settings, Facebook

Primul pas este să accesaţi secţiunea "Account" şi să intraţi în "Privacy Settings". Este indicat să evitaţi categoriile presetate şi oferite de Facebook - Everyone, Friends of Friends, Friends Only, Recommended - în favoarea opţiunii "Customize Settings", unde puteţi să vă alegeţi propriile setări.

Tot ceea ce urcaţi pe pagina personală de Facebook (poze, schimbarea statusului, publicarea unor linkuri, etc), este recomandat să fie vizibil doar prietenilor, prin setarea opţiunii "Friends Only" (Prietenii mei ) la "Posts by me" (Postările mele).

Posts by me, facebook

Pentru cei care nu vor să le permită prietenilor să le umărească activitatea, pot opta pentru "Customize", unde fie îşi setează opţiune "Only me"(Doar eu) sau introduc numele persoanelor de care vor să se ascundă în căsuta "Hide this from" ("Ascunde de").

Only me, facebook

Aplicaţia "Places I check in to" oferă ponturi excelente pentru hoţii de apartamente

Setarea "Only me" este recomandată pentru informaţiile referitoare la familie (Family), la statutul civil sau la relaţie (Relationships), la opţiunile religioase şi politice (Religious and political views), dar şi la ziua de naştere, care apare în documente precum cartea de identitate şi care poate fi un punct bun de pornire pentru cei rău intenţionaţi ce desfăşoară online activităţi ilegale. Setaţi tot "Only me" la "Places I check in to", pentru că nu doriţi ca orişicine să ştie când sunteţi plecat de acasă. Această aplicaţie de pe Facebook oferă ponturi excelente pentru hoţii de apartamente. Totodată, dezactivaţi (disable) opţiunea "Include me in «People Here Now» after I check in".

Cât despre fotografiile postate pe Facebook, aveţi opţiune de editare a albumului, unde la "Privacy" puteţi seta "Friends only", "Only me" sau chiar "Hide this from", dacă credeţi că este necesar.

Atenţie la "tag-uri"!

Acum treceţi la postările altor persoane care vă "tăguiesc". La "Photos and videos I'm tagged in", setaţi "Only me" prin "Customize". Astfel, nu riscaţi să fiţi văzut de cine nu trebuie în ipostaze nu tocmai flatante din pozele, postate de un prieten din gaşcă, de la petrecerea de sâmbăta trecută.
La postările dumeavoastră puteţi permite doar prietenilor să facă diverse comentarii, nu şi altor oameni care nu sunt în listă (Can comment on posts - Friends only).

Pe peretele (wall) dumneavoastră, fie permiteţi prietenilor să comenteze doar la postările făcute de voi, fie să lase ei, înşişi, propriile postări (Friends can post on my Wall - enabled, bifat sau debifat). La "Friends can check me in to Places" vă expuneţi la aceleaşi riscuri ca la "Places I check in to" sau la "Include me in «People Here Now» after I check in", prin urmare setaţi "Disabled".

Odată ajunşi la informaţiile de contact (Contact information) este recomandat să setaţi "Only me", ca să nu afle nimeni unde staţi, ce număr de telefon aveţi sau ce adresă de e-mail.

Toate acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea intimităţii pe Facebook. La Account, intraţi în Privacy Settings iar sub "Connecting on Facebook" accesaţi "View settings" pentru a afla cum puteţi fi reperat pe Facebook.

Basic information Facebook

Prima opţiune este "Search for you on Facebook" la care este recomandat să setaţi "Friends only", în timp ce solicitări de prietenie ("friend requests") puteţi primi de la oricine (Everyone), tocmai pentru că aveţi posibilitatea să le refuzaţi. "Send me messages" setaţi pe "Everyone" ca să primiţi şi de la cei care nu sunt în lista de prieteni. Referitor la aceasta, este opţiunea fiecăruia dacă lasă lista de prieteni la vedere orişicui, chiar dacă este recomandat să aibă doar utilizatorul contului respectiv acces la ea, setând la "See my friend list" "Only me".

Totodată, informaţiile despre unde aţi învăţat, unde lucraţi, oraşul în care locuiţi, precum şi paginile de interes de pe Facebook lăsaţi-le, cel mult, la vederea prietenilor. (See my education and work, See my current city and hometown, See my interests and other Pages - Friends only sau Only me).

Mark Zuckerberg, Facebook

Ce facem cu "Facebook Ads"?

Mai este nevoie de încă ceva! Au apărut o serie de scandaluri în ultima perioadă în care atât persoane fizice, cât şi juridice au acuzat că, fie Facebook, fie companii terţe care au contract cu organizaţia lui Mark Zuckerberg (foto), s-au folosit în scopuri publicitare de obiectele de interes din postările la care utilizatorii au dat "Like" ("Îmi place"), dar şi de informaţiile personale ale acestora. Deşi Facebook a dezminţit acuzaţiile, este recomandat să efectuaţi următorii paşi: din Account, mergeţi în Account Settings şi, ulterior, la Facebook Ads. Aici accesaţi "Edit third party ad settings", setaţi "NO ONE" şi salvaţi. Ulterior, intraţi în "Edit social ads setting"unde alegeţi tot "NO ONE" şi salvaţi.


(click foto)

Facebook Ads
Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite