A început nebunia cazării studenţilor. Cât costă să cumperi un loc în cămin!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenti au venit plini de bagaje
Studenti au venit plini de bagaje

În majoritatea universităţilor de stat marţi începe cazarea în cămine pentru studenţi, însă şi în acest an se înregistrează un deficit de aproximativ 70.000 de locuri la nivelul întregii ţări.

UPDATE "Prietena mea stă în apartament şi îşi vinde locul! E un premiu pentru ea"

Reprezentanţii studenţilor afirmă că deficitul de locuri în Bucureşti este de aproximativ 34.000, iar la nivelul ţării de 70.000.

La Universitatea Politehnica din Bucureşti se oferă aproximativ 13.000 de locuri în cele 26 cămine. "Este un deficit de 3.000 de locuri însă", a declarat pentru adevarul.ro preşedintele Uniunii Naţionale a Tuturor Studenţilor din România, Ioan Poenaru.

Academia de Studii Economice oferă 5.250 de locuri în cele 15 cămine şi onorează cam 85% dintre cereri.

Studenţii Universităţii din Bucureşti beneficiază pentru anul universitar 2011-2012 de un număr de 5.354 de locuri în cămine. Distribuţia se va face de către facultăţi, pe principiul proporţionalităţii, în funcţie de numărul de studenţi înscrişi finanţaţi de la buget.

Cazările pentru anul universitar 2011-2012 la UB se vor face în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie.

Tariful de cazare lunar este stabilit de către serviciul social, în funcţie de costurile legate de acoperirea utilităţilor, de salarizare a personalului, de întreţinere şi reparaţii curente ce revin pentru un loc de cazare, diferenţiat pe grad de confort şi subvenţia acordată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Citeşte si:

Au început cazările în căminele din Iaşi. Vezi aici câte locuri sunt disponibile la facultatea ta!

S-a dat start la cazarea în campusul UPG Ploiești. Vezi aici cât costă un loc

Cumpără loc sau închiriază garsonieră

Ca şi în anii trecuţi, cei care nu vor obţine un loc în cămine, se vor reorienta fie către cumpărarea unuia, fie către închirierea de garsoniere. "Situaţia locurilor în cămin este la fel de proastă ca şi în anii trecuţi. Opţiunea celor care nu reuşesc că primească cazare în cămin este fie să cumpere un loc de la cineva, fie să meragă la gazdă", a precizat Ioan Poenaru.

Potrivit acestuia, în funcţie de dotări, un loc de cazare în căminele din Bucureşti se cumpără cu 400 - 600 de euro, în timp ce în celelalte oraşe suma plătită este între 250 - 400 de euro.

"Ca în fiecare an, noi încercăm să descoperim astfel de cazuri. Nu reuşim să facem însă faţă pentru că sunt multe. Cel puţin în Bucureşti, însă, unde suntem foarte activi la controale, lucrurile s-au mai temperat. Dacă sunt prinşi, atât cei care cumpără, cât şi cei care vând pierd locul şi sunt sancţionaţi la facultate", conchide preşedintele Uniunii Naţionale a Tuturor Studenţilor din România.

Citeşte şi: Unde pot găsi studenţii chirii ieftine în Capitală

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite