Marian Iamandi: „N-am muncit nicio zi în viaţa mea!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Iamandi (primul din dreapta) nu ştie cum să-şi mai omoare timpul
Marian Iamandi (primul din dreapta) nu ştie cum să-şi mai omoare timpul

Marian Iamandi, 30 de ani, din Jilava, este unul din milioanele de asistaţi social  din ţară. El trăieşte împreună cu soţia şi cei doi copii din ajutorul social de 314 lei pe lună. Bărbatul nu a fost niciodată angajat. În România, sistemul de ajutoare sociale este incoerent şi încurajează nemunca. Două miliarde de euro plăteşte anual statul celor şapte milioane de beneficiari de astfel de indemnizaţii.  

Comuna Jilava, judeţul Ilfov, ora 14.00, zi lucrătoare. La o oră la care te-ai aştepta ca lumea să fie la serviciu, străzile localităţii sunt pline de oameni care au ieşit din case pentru a-şi dezmorţi oasele. Toţi par relaxaţi. La colţ de stradă, câţiva bărbaţi discută despre următorul meci. Doi paşi mai încolo, alţii joacă rummy. Marian Iamandi are 30 de ani, este căsătorit şi are doi copii.

Șantaj de mii de euro cu filmări erotice piratate

Deşi este numai bun de muncă, bărbatul nu ştie ce înseamnă să fii angajat. El şi familia lui trăiesc din ajutorul social în valoare de 314 lei. „N-am muncit nicio zi în viaţa mea. Mulţi ar crede că sunt leneş, dar nu este aşa. Din cauza cazierului, nimeni nu mă angajează. Când am unde, mai lucrez cu ziua", spune Marian. Şi ceilalţi prieteni ai bărbatului se vaită că nimeni nu îi angajează.

„E criză, toată lumea dă afară. Nu ne primeşte nimeni la muncă", ne spune Ştefan, de 23 de ani. În plus, bărbatul afirmă că atât el, cât şi prietenii săi sunt respinşi pe motiv că sunt rromi, iar patronii nu au încredere în ei.

Şeitan: Nu vom avea un milion de şomeri în acest an

Cartier muncitoresc trimis în şomaj de criză

Şomajul tehnic trebuie anunţat la Inspectoratul Teritorial de Muncă

Peste 50 de feluri de ajutoare sociale

Aproape şapte milioane de români încasează ajutoare de stat în valoare de două miliarde de euro anual.

Statul plăteşte peste 50 de forme de ajutoare sociale. 41 dintre ele sunt date prin Ministerul Muncii şi alte 10 sunt acordate prin administraţia locală.

Ministerul Muncii nu are o evidenţă exactă a ajutoarelor sociale distribuite. Potrivit legii, ajutorul social se obţine în urma unei cereri depuse la primărie şi a unei declaraţii pe proprie răspundere că persoana în cauză nu are venituri. În termen de 15 zile de la depunere, funcţionarii autorităţii locale ar trebui să facă anchete sociale pentru a vedea în ce măsură declaraţiile făcute în scris corespund realităţii.

Din cauza numărului mare de cereri, aceste anchete sunt făcute superficial.

Potrivit unei statistici a Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, o familie din judeţul Arad primeşte opt tipuri de ajutoare sociale, alte 141 cumulează şase feluri de ajutoare, iar 1.100 de familii câte cinci prestaţii.

„Avem informaţii că sunt multe persoane care cumulează mai multe tipuri de ajutoare sociale, iar sumele de care beneficiază pot ajunge la 700-800 de lei. Vom face o schemă pentru ca acestea să ajungă acolo unde este într-adevăr nevoie de ele, pentru ca oamenii să fie stimulaţi să redevină activi, a explicat Loredana Manolache, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.

Efectul pervers al ajutoarelor de stat

Această generozitate a statului faţă de asistaţi are un efect pervers, atrage atenţia conferenţiar doctor Ştefan Cojocaru, unul dintre autorii Raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice: „Sunt foarte multe ajutoare, iar sistemul de acordare este incoerent. Aşa se ajunge să fie încurajată nemunca!", spune Cojocaru.

Venitul minim garantat, de exemplu, spune Ştefan Cojocaru, ar trebui gândit sub forma proiectelor individuale prin care omul sărac să fie ajutat să-şi câştige singur existenţa. „Un astfel de proiect a fost dezvoltat de o asociaţie care le-a arătat locuitorilor nevoiaşi dintr-un sat cum să-şi facă un solar în curte. Un inginer agronom i-a învăţat cum să producă răsadurile şi cum să le valorifice, oamenii având o singură obligaţie: ca după un an de zile să construiască din profitul realizat un solar pentru o altă familie săracă din comună", a explicat Cojocaru. A mai contribuit Maria Berindei

Tipuri de ajutoare sociale

-Alocaţii pentru copii
-Indemnizaţie pentru persoanele cu handicap
-Alocaţie pentru nou-născuţi
-Alocaţie de hrană pentru bolnavii cu HIV-SIDA
-Concedii de maternitate
-Venit minim garantat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite