Magazinele etnobotanice încasează şi 10.000 de lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucuresti: Drogurile uşoare fac din ce în ce mai multe victime
Bucuresti: Drogurile uşoare fac din ce în ce mai multe victime

În România sunt deja 170 de magazine în care se comercializează droguri uşoare. Numărul consumatorilor de produse etnobotanice este de aproximativ 500.000, potrivit reprezentanţilor Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului.

Cifra este estimativă, calculată în funcţie de media vânzărilor din magazinele etnobotanice, dar şi de pe internet.

Citiţi şi:

Falşi poliţişti, hoţi de „ierburi“

Cinci bucureşteni au murit după ce au consumat droguri uşoare

Gigel Lazăr, reprezentant oficial „Europe Against Drugs“ la Consiliul Europei, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că într-un magazin unde se vând substanţe psihotrope şi halucinogene, se încasează între 2.000 şi 10.000 de lei pe zi. „În România, populaţia nu vrea să fie informată cu privire la efectele produselor etnobotanice“, a spus Gigel Lazăr. El a adăugat că aceste substanţe pot fi letale pentru cei care le consumă, mai ales dacă sunt combinate cu alcoolul. „Orice stimul nervos ridicat de consumul de substanţe psihotrope şi halucinogene dă o stare de plăcere. Nimeni nu se gândeşte însă la consecinţele pentru sănătate pe care le au aceste produse. În combinaţie cu alcoolul, acestea pot deveni letale“, a mai precizat Lazăr.

AFLAŢI ÎN AICI CE HAL AJUNG ELEVII LA URGENŢE DIN CAUZA DROGURILOR LEGALE


Românii, slab informaţi cu privire la efectele drogurilor


Potrivit raportului pe 2009 privind situaţia drogurilor uşoare în România, numărul persoanelor internate cu diferite forme de manifestare, ca urmare a consumului de astfel de substanţe, a crescut alarmant. România face parte, alături de Bulgaria, Estonia şi Letonia, din rândul ţărilor, în care cunoaşterea şi informarea efectelor consumului de droguri sunt cele mai scăzute. Aceasta face să primeze curiozitatea şi spiritul de „gaşcă“ printre tineri, potrivit aceluiaşi raport. „Este important ca şi părinţii să fie informaţi cu privire la efectele drogurilor uşoare“, a spus şi Florian Chiriţescu, secretar general în cadrul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului.

Plante naturale, obţinute în mod sintetic


Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) a analizat componenţa celei mai des întălnite game de produse, vândute sub numele de „Spice”. În urma unor cercetări care au decodificat structura moleculară şi biochimică a ierburilor, cercetătorii au descoperit că efectele halucinogene descrise de consumatori sunt cauzate de nişte substanţe sintetice, adăugate de către producători, care poartă numele de canabinoide.
Deşi au ca titlu de prezentare faptul că ierburile ce intră în alcătuirea amestecurilor „Spice” sunt în întregime naturale, aceasta este doar o strategie de marketing, întrucăt orice amestec întâlnit de cercetători include cel puţin o substanţă sintetică.


Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018 şi CP 47,495. Aceştia sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de până la 28 de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis.


Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea chiar reziduri de metale grele, periculoase pentru organism.

Experienţe extracorporale


Printre efectele menţionate de consumatori, în urma utilizării unor astfel de plante, se numără halucinaţii bidimensionale, experienţe extracorporale, transformare în obiecte, întoarcere în timp, crize de râs, stare de somnambulism sau chiar pierderea completă a conştiinţei de sine.


În plus, deoarece compuşii chimici pot deveni activi în doze foarte mici, există riscul unei supradoze accidentale, care poate genera complicaţii severe. În urma consumului uman al produselor din gama „Spice”, alterarea percepţiei continuă în următoarele 6 ore, atenuându-se lent, însă efecte minore pot fi observate chiar şi a doua zi.


De asemenea, un raport al Universităţii Tehnice din Dresden, Germania, cu privire la produsele „Spice” sugerează că aceste substanţe pot da dependenţă. Pentru a ajunge la această concluzie, medicii au analizat comportamentul mai multor consumatori, în urma întreruperii consumului. Subiecţii au prezentat stări de vomă, palpitaţii, dureri de cap, depresie şi nelinişte, stări definitorii pentru sevraj. Totodată, simptomele au dispărut odată cu reluarea consumului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite