Substanţele halucinogene bagă în spital copii din vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul copiilor intoxicaţi a crescut în zona vest
Numărul copiilor intoxicaţi a crescut în zona vest

Spitalele din vestul ţării sunt luate cu asalt de copii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, care prezintă intoxicaţii cu substanţe necunoscute. Medicii spun că de vină pentru această situaţie sunt plantele etnobotanice vândute în magazinele cu droguri legale.

„La spital ajung copii intoxicaţi cu diverse substanţe necunoscute. Nici în urină nu se depistează substanţa. Ar trebui verificate mai bine aceste magazine etnobotanice", a spus medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii Luis Ţurcanu din Timişoara, compartimentul intoxicaţii. În ultimele luni, în Timişoara au fost deschise trei astfel de magazine, iar în Reşiţa doar unul. Proprietarii magazinelor de droguri legale spun că doar persoanele care au peste 18 ani pot cumpăra substanţe halucinogene. „Au venit şi copii să cumpere. I-am refuzat categoric. Eu nu dau la minori", a spus Caius S., de 31 de ani, vânzător într-un magazin de plante etnobotanice din Timişoara.  Situaţia a ajuns, însă, alarmantă. „De trei luni, numărul celor care ajung să consume substanţe de abuz a ajuns la unul, două cazuri pe săptămână, în condiţiile în care înainte existau zece cazuri pe an", a spus Gafencu.

Salvia divinorum face victime la Timişoara.

„Luna trecută, în decembrie, am avut un caz care a consumat salvia divinorum, o categorie de plante halucinogene", a explicat Gafencu. Potrivit acestuia, salvia divinorum îi face pe consumatori să simtă o distorsiune dramatică a timpului, călătorii în alte vremuri, reîncarnări în alte persoane. În Oradea, situaţia este asemănătoare, iar primele cazuri au aprărut chiar în noaptea de la trecerea dintre ani. După ce au consumat alcool şi ţigări din plante halucinogene, patru tineri orădeni au fost transportaţi la spital. „Majoritatea pacienţilor au prezentat greaţă, ameţeli, transpiraţie, paloare. Simptomele s-au instalat repede, la aproximativ 5-10 minute de la consumul substanţelor respective", a spus Emil Boţcău, medic coordonator al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Oradea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite