Ion Diaconescu, fără daune pentru temniţa comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul ţărănist Ion Diaconescu (94 de ani) nu va fi despăgubit pentru suferinţele îndurate în închisorile comuniste.

Citiţi şi: Ion Diaconescu vrea 18 milioane de euro de la stat ca să ajute Partidul Ţărănist

Craiova: Statul trebuie să îi dea 70.000 de euro pentru bătăile din închisorile comuniste

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti după ce, în urmă cu zece luni, Tribunalul Bucureşti stabilise ca statul român să-i plătească 500.000 de euro drept daune morale. Instanţa a constatat că sentinţele de condamnare primite de liderul ţărănist au avut caracter politic.

Ciorbea: „Mergem la CEDO"

Avocatul lui Diaconescu, fostul prim-ministru Victor Ciorbea, a declarat, ieri, pentru „Adevărul", că va contesta această decizie cu recurs la ultima instanţă, Curtea Supremă de Justiţie. „Dacă va fi cazul mergem şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ion Diaconescu este unul dintre simbolurile rezistenţei anticomuniste", a spus Ciorbea.

„Este o încălcare flagrantă a prevederilor Constituţiei, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a altor tratate şi drepturi internaţionale în materie. De asemenea, se încalcă principiul denegării de dreptate. Puterea judecătorească nu a aplicat cerinţele acestui principiu, moştenit din dreptul roman", s-a arătat indignat avocatul.

Potrivit acestuia, Diaconescu a pierdut procesul după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic. „Parlamentul şi Guvernul nu au avut «bunăvoinţa» să intervină până în prezent printr-un act normativ care să înlocuiască acel articol", a mai declarat Victor Ciorbea.

Cere 18 milioane de euro

Ion Diaconescu cere statului român 18 milioane de euro, iar procesul a  fost deschis în februarie 2010. Liderul ţărănist a declarat, imediat după deschiderea acţiunii, că, în cazul în care va câştiga acest proces, cea mai mare parte a banilor va fi donată PNŢCD. „Ce să mai fac eu cu ei?", s-a întrebat acesta.

La primul termen din proces, avocatul Victor Ciorbea a arătat că prin această acţiune doreşte să realizeze o justiţie morală şi să se stabilească clar că Ion Diaconescu a fost condamnat doar pentru că era mebru al PNŢ şi nepotul lui Ion Mihalache. El a  fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti, la data de 28 februarie 1948, la o pedeapsă de 15 ani de muncă silnică, cinci ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, într-un lot în care era vizată conducerea tinerilor ţărănişti.

Diaconescu a fost arestat în perioada 5 decembrie 1947- 30 noiembrie 1962 şi închis în cele mai dure închisori comuniste: Jilava, Aiud, Râmnic şi la mina de plumb de la Baia Sprie. După eliberare, timp de doi ani a  avut domiciliu obligatoriu în comuna brăileană Valea Călmăţui. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite