Craiova: Avocatul bărbatului care a câştigat 70.000 de euro despăgubiri: Vrem să ajungem la o înţelegere cu Fiscul doljean!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Augustin Pop, a cărui poveste a fost relatat pe larg în 2009 de reporterii Adevărul de Seară, a câştigat prin decizie definitivă 70.000 de euro reprezentând daune morale pentru suferinţele îndurate în închisorile comuniste.

Update Avocatul pensionarului craiovean care a câştigat prin decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie despăgubiri în valoare de 70.000 de euro pentru suferinţele îndurate în timpul regimului comunist, când a fost încarcerat timp de 6 ani şi jumătate, a declarat pentru Adevărul de Seară că nu va merge mai departe, la CEDO. "Este adevărat că cei de la Curtea de Apel Craiova ne-au admis suma de 325.000 de euro, iar aceasta a fost redusă substanţial însă am discutat cu clientul meu şi este mulţumit. Este o hotărâre care acoperă, într-o oarecare măsură, pretenţiile clientului meu. Vom stabili o întâlnire cu conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj pentru a rezolva lucrurile pe cale amiabilă. Doar dacă nu vom găsi înţelegere, vom recurge la executarea silită",a spus Mihai Răzvan Jieanu, avocatul lui Augustin Pop.

Pensionarul în vârstă de 71 de ani ceruse iniţial statului român 6,5 milioane de euro, câte un milion de euro pentru fiecare an petrecut în închisoare ca deţinut politic. Deşi Curtea de Apel Craiova a decis acordarea unor despăgubiri de 325.000 de euro, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus cuantumul acestora la 70.000 de euro.

A simţit ororile comunismului în închisoare


Bătrânul ne-a relatat în urmă cu doi ani bătăile şi tratamentul inuman pe care le-a îndurat în închisoare în timpul regimului comunist, mai întâi la Gherla, apoi la Jilava. „Te-ai răzvrătit contra sistemului? Nenorocitule, o să putrezeşti în închisoare că ţi-a trebuit să unelteşti împotriva partidului!“. Aşa a început drama lui Augustin Pop, pe atunci un tânăr braşovean care abia ieşise de pe băncile şcolii şi care a fost judecat pentru că a refuzat colectivizarea. „M-au ţinut în sânge şi cu buzele umflate pe toată perioada anchetei, şi când, în sfârşit, a venit condamnarea, a fost ca o eliberare pentru mine. Îmi dăduseră 16 ani de muncă silnică, şase ani de degradare civică şi îmi confiscaseră toată averea“, a spus Augustin Pop.

Au urmat ani petrecuţi la Gherla, apoi în lagărele din zonele de mlaştină ale Deltei. „Deţinuţii mureau pe capete din cauza malariei şi a tuberculozei. Tăiatul stufărişului se făcea numai iarna şi eram nevoiţi să stăm la temperaturi de sub zero grade, cu apa până la brâu. Pe o parte, ne îmbarcau să mergem să tăiem stufăriş, pe de alta aruncau morţii în apă. În fiecare zi eram tot mai puţini“, îşi aminteşte Pop. Ca să se „refacă“, l-au dus la Jilava. A fost eliberat în 1964, după şase ani şi jumătate de închisoare.

Află aici şi aici întreaga poveste a bărbatului care a învins statul român!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite