Ion Diaconescu vrea 18 milioane de euro de la stat ca să ajute Partidul Ţărănist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu a dat în judecată statul român şi solicită daune de 18 milioane euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste.

În procesul intentat statului, liderul ţărănist este reprezentat de fostul premier Victor Ciorbea. Acesta a înregistrat acţiunea la Tribunalul Bucureşti.

Mi s-a spus că a apărut o legislaţie în acest sens care permite despăgubiri către cei care au suferit în închisorile comuniste“, a explicat Ion Diaconescu pentru „Adevărul“ motivul acţiunii sale.

Eu sunt un om bătrân de 93 de ani şi nu mai am nevoie la vârsta mea de astfel de recompense, dar banii pe care îi voi primi îi voi folosi pentru a ajuta partidul“, a mai spus Diaconescu.

Fostul preşedinte a completat: „Vor încerca şi alţii ca mine să facă o asemenea cerere, mai ales că acum avem o lege care este aprobată de Uniunea Europeană“.

De cealaltă parte, avocatul politicianului, Victor Ciorbea este optimist în privinţa acestui proces. „Este evident că vom avea şanse!“, a declarat Ciorbea.

Diaconescu solicită instanţei să să constate caracterul politic al condamnării suferite în baza sentinţei Tribunalului Militar Bucureşti din 28 februarie 1948, când fostul preşedinte al PNŢ a primit o pedeapsă de 15 ani de muncă silnică, 5 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, scrie România Liberă.

El le mai solicită magistraţilor să constate şi caracterul politic al acţiunii prin care Securitatea i-a stabilit domiciliul obligatoriu în comuna Valea Călmăţui, din Brăila, între decembrie 1962 şi aprilie 1964. Pentru acest ultim episod, Ion Diaconescu solicită statului român o despăgubire de 170.000 euro.

Prima înfăţişare în acest proces a fost fixată pentru 19 martie.

Calvarul liderului ţărănist a început în urmă cu aproape 63 de ani, când, pe 5 decembrie 1947, a fost arestat în baza unui mandat emis de Ministerul de Interne - Direcţia Anchete Penale. Ion Diaconescu a părăsit închisoarea abia 15 ani mai târziu, pe 30 noiembrie 1962.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite