Misionari în inima Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două lăcaşuri de cult au fost construite în Tanzania, cu bani din donaţiile făcute de credincioşii din judeţele Moldovei. Acestea au fost sfinţite săptămâna trecută de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi poartă hramul Sf. Parascheva de la Iaşi şi Sf. Ioan Botezătorul.

Decizia de a ridica două biserici în Africa a fost luată, potrivit reprezentanţilor Mitropoliei, cu ocazia unei vizite efectuate de ÎPS Teofan în Tanzania la începutul anului trecut. „Atunci s-a constatat cât de mare este nevoia de biserici pentru comunităţile de ortodocşi în continuă creştere din această ţară", a spus preotul Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Citiţi şi:

Ştefan Frenţ, medicul misionar în Kenya

Voluntari în Africa

18 cupluri au fost căsătorite de preoţii români  Fotografii: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei



Într-un singur an, credincioşii africani au ridicat cele două biserici cu sprijin financiar din partea enoriaşilor români. Cu toate că reprezentanţii Mitropoliei nu au putut preciza cu exactitate la cât se ridică investiţia, aceştia susţin că sumele cheltuite au fost foarte mici. „Costurile cu mâna de lucru din Tanzania sunt mult mai mici decât în România. Forţa de muncă este mult mai ieftină, de aceea costurile nu au fost foarte ridicate", a completat Constantin Sturzu. Feţele bisericeşti prezente săptămâna trecută la sfinţirea celor două lăcaşuri de cult au participat şi la botezul câtorva sute de persoane care s-au convertit la creştinism şi la slujba de cununie a 18 cupluri.

image

Tinerii au fost trecuţi prin apă la slujba de Botez



200.000 de ortodocşi de culoare în Tanzania

image

Călugăriţa română s-a împrietenit cu copiii africanilor



„Într-o ţară cu atât de multe nevoi materiale şi spirituale, există o misiune ortodoxă susţinută în special de generozitatea unor organizaţii şi credincioşi. Această misiune urmăreşte atât propovăduirea Evangheliei, cât şi oferirea de ajutoare materiale, în special asistenţă medicală", a completat reprezentantul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Unul din cinci copii moare în Tanzania din cauza infectării cu HIV, iar alte boli, precum malaria, fac numeroase victime, speranţa de viaţă situându-se în jurul vârstei de 45 de ani. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care cei trei monahi, un preot şi două măicuţe, au rămas pe continentul african pentru încă două luni. „Ei îi vor învăţa pe cei de acolo, printre altele, şi noţiuni elementare de igienă. Acolo, cu o sumă ridicolă poţi salva de la moarte un om. Ştiu că un preot i-a dat zece dolari unui localnic pentru a merge la spital.

image

Mulţi bărbaţi din Tanzania au îmbrăţişat preoţia ortodoxă

image

Acesta avea tot abdomenul umflat, dar cu doar acei zece dolari medicii i-au putut face tratamentul corespunzător. Dacă mergea mai târziu cu câteva zile, putea muri", a spus părintele Sturzu. În Tanzania, aproape 200.000 dintre cele 43 de milioane de locuitori sunt botezaţi în credinţa ortodoxă, conform reprezentanţilor Mitropoliei. Totodată, monahii moldoveni se vor implica în activităţile misionare şi filantropice şi în iniţierea celor care urmează să primească Taina Botezului.

Bisericile au arhitectură specifică locului

image

"Este nevoie de biserici pentru comunităţile de ortodocşi în continuă creştere din această ţară.''
Constantin Sturzu preot

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite