Ştefan Frenţ, medicul misionar în Kenya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul arădean, care lucrează în Timişoara, şi-a petrecut concediul lucrând pentru săracii din capitala Kenyei. Medicul a făcut vizite în familii, a stat de vorbă cu oamenii, dar a fost şi la o închisoare din Africa.

Ştefan s-a născut în Gurahonţ, a crescut în Arad, Bucureşti şi Reşiţa, iar acum locuieşte în Timişoara, fiind medic rezident pneumolog la Spitalul „Victor Babeş” din capitala Banatului. Fiu de medic, Ştefan a călcat pe urmele tatălui său şi a ales aceeaşi profesie. A făcut Şcoala de Muzică şi a învăţat să cânte la pian şi flaut, devenind în studenţie dirijorul unui cor de tineri studenţi. Cu un grup de prieteni de aici, tânărul a petrecut multe vacanţe, dar concediul din acest an  a fost unul dintre cele mai interesante. Ştefan a fost pentru prima dată în Africa, unde a vizitat familiile cele mai sărace din capitala Kenyei, Nairobi. „Am dus pentru copii rechizite şi materiale şcolare, dar scopul principal a fost de a-i încuraja, de a le spune o vorbă bună. Au fost persoane care spuneau că noi am fost primii albi care au intrat în casa lor, iar pentru ei asta conta”, a povestit Ştefan. Înainte să plece în Kenya, Ştefan s-a documentat despre ce înseamnă Africa, ştia că o să dea de sărăcie, dar modul în care africanii îşi trăiau sărăcia l-a uimit.

A fost la închisoare
„Când te duci într-un astfel de loc te aştepţi să găseşti oameni deprimaţi, dar fost şocant să văd cum se bucurau de cel mai mărunt lucru, pentru care noi uneori cădem în depresie”, a spus medicul. Un alt lucru care l-a uimit pe Ştefan a fost curăţenia. „Este sărăcie şi au apa la raţie. Este mediul insalubru pentru că este mult praf, dar hainele şi căsuţele sărăcăcioase sunt foarte curate”, a mai povestit tânărul, care a vizitat inclusiv o închisoare şi un trib african.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt riscurile de îmbolnăvire la care aţi fost supuşi?
Copiii umblă desculţi prin mizerie. Nu au acces la îngrijire medicală. De fiecare dată când trebuie meargă la medic sunt nevoiţi să plătească şi nu îşi permit să meargă şi să facă investigaţii. HIV este destul de răspândit. 

Ai lucrat şi medic în Franţa. Ce te mai ţine aici?
Am stat un an şi două luni acolo şi am învăţat multe. Îmi doresc să rămân în ţară pentru că aşa simt că aici îmi este locul, dar sistemul este bolnav din cap până în picioare. Nu ai cu ce să lucrezi. Mulţi medici se plafonează. Pentru rezidenţi, motivaţia financiară este aproape nulă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite