Ultimul bordei de oraş este în Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţii Maria şi Mihai Ciobanu din Giurgiu locuiesc, de 20 de ani, într-o căsuţă construită în 1884. Locuinţa are o cameră, o bucătărie mică şi un hol. Actualii proprietari au cumpărat bordeiul în 1990 de la o bătrână care intra în casă printr‑un tobogan de pământ.

FOTO Cum se trăieşte în ultimul bordei din România

Bordeie preistorice descoperite la Ardud

Cum trăiau dacii la Ţaga

Au trecut mai mult de 120 de ani de când a fost construit, şi cu toate acestea rezistă. Bordeiul de la numărul 69, pe strada Tudor Vladimirescu din Giurgiu este locuit, de 20 de ani, de soţii Maria şi Mihai Ciobanu. Din afara curţii nu poate fi zărită nicio fereastră, singura existentă fiind la mai putin de douăzeci de centimetri de sol.

Se intra pe „tobogan"

Bordeiul a fost transmis, în timp, la trei generaţii, iar structura lui nu a suferit modificări majore. Soţii Ciobanu au constuit doar câteva trepte care să intre uşor în locuinţă, pentru că, iniţial, se pătrundea pe un soi de tobogan din pământ. De câţiva ani, au tras curent electric şi au adus un televizor.

Feriţi de frig şi caniculă

Jumătate dintre pereţii casei sunt în pământ şi jumătate la suprafaţă, iar asta îi avantajează pe proprietari, indiferent de anotimp. „Chiar dacă vara e caniculă, e suficient să punem o bucată de hârtie în geam şi e răcoare toată ziua de-ţi îngheaţă şi picioarele. Iar iarna nu e frig deloc", explică Maria Ciobanu.

Bordeiul are în componenţă doar două cămăruţe şi un hol. Într-una dintre acestea, în care acum funcţionează bucătăria, exista la începutul construcţiei o vatră şi un pat de pământ, care între timp au fost dărâmate.

N-a putut fi demolat

Mihai şi Maria Ciobanu sunt mândri de bordeiul lor



Deşi în spatele bordeiului cei doi pensionari în vârstă de 76 de ani şi-au ridicat o căsuţă, locuiesc tot în bordei, în încăperile modeste ale căror pereţi sunt acoperiţi de icoane şi poze ale familiei. Bordeiul este situat într-o zonă mai înaltă a oraşului astfel că nu a fost niciodată inundat de ploi sau afectat din cauza zăpezii topite.

La câţiva ani după ce l-au cumpărat, soţii Ciobanu au vrut să-l demoleze pentru a-şi amenaja o grădină. Autorităţile nu le-au dat însă avizul. „Ni s-a spus că are valoare istorică şi că nu avem voie să îl dărâmăm", mărturiseşte Maria Ciobanu. Bordeiul este acum acoperit cu tablă şi ţiglă, iar pereţii sunt tencuiţi.

Pionieri în pererinaj

De-a lungul timpului, bordeiul a stârnit interesul pasionaţilor de istorie, având în vedere că este ultimul rămas în Giurgiu. De altfel, proprietarii îşi amintesc că fosta locatară le-a povestit că, din cauza că rămăsese încă de pe atunci ultimul bordei din oraş, era vizitat des de pionieri. „Veneau cu clasa şi plecau mereu foarte umiţi", ne-a mai spus Maria Ciobanu.

În oraş, în vechile mahalale au supravieţuit până în anii '50 mai multe construcţii de acest gen. „Astfel de construcţii primitive existau mai ales în mediul rural, la câmpie, pentru că erau ieftine. În municipiu, bordeiele erau întâlnite pe străzile mărginaşe, departe de centrul oraşului", a explicat Emil Păunescu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu" din Giurgiu.

"Am vrut să-l dărâmăm, dar ni s-a spus că are valoare istorică şi nu am primit aprobare."
Maria Ciobanu
proprietara bordeiului

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite