Şcoala celor 300 de elevi Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 dintre cei 362 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Numărul 3 din comuna Iveşti poartă numele Stănescu. Dascălii îi identifică pe Stăneşti după porecle sau după prenumele mamei, pe care le-au trecut cu creionul în catalog.

Şcoala Gimnazială nr. 3 din Iveşti, Galaţi, este una dintre puţinele din judeţ care nu a fost „botezată" şi cu un nume celebru din literatură sau istorie, aşa cum se obişnuieşte.

Mai citeşte şi:

Prima şoferiţă de etnie rromă: Îmi place să conduc şi ador viteza!

Şapte copii s-au automutilat în grup la Protecţia Copilului Galaţi

FOTO Zmeu, satul femeilor neiubite


Ar putea însă foarte bine să se numească „Şcoala Stăneştilor" pentru că din cei 362 de elevi pe care îi are, mai bine de 300 poartă numele de „Stănescu". Nu este de mirare, având în vedere că aproape toţi elevii care o frecventează sunt de etnie rromă şi, pe deasupra, sunt şi rude.

Identificaţi după porecle

„Nu ne mai ajută nici prenumele copiilor, care de cele mai multe ori este acelaşi, şi nici iniţiala tatălui, pentru că şi aceasta seamnă în multe cazuri. Acum, în dreptul fiecărui copil  am scris cu creionul, în paranteză prenumele mamei - Raveica, Nataliţa, Diamanta sau Calimba. În felul acesta, e mai puţin probabil să-i confundăm", a declarat directorul şcolii, Vasilica Ojoc.

La Şcoala 3 din Iveşti există chiar şi o clasă - a VII-a B, al cărei catalog este plin doar cu elevi pe care îi cheamă Stănescu. În total sunt 22 de elevi înscrişi, cu vârste între 14 şi 28 de ani, dar la cursuri vin doar 15, care au şi promovat în clasa a VIII-a.

Problema absenţelor din anul şcolar care tocmai s-a încheiat este pusă pe seama afacerilor elevilor.

„Vin la şcoală când vor, dar mai ales când pot. Cei mai mulţi dintre băieţi sunt luaţi de părinţi prin ţară, pentru a fi învăţaţi să facă afaceri. Îmbucurător este faptul că atunci când se întorc în Iveşti se reapucă de şcoală. Cu fetele e mai greu. Multe dintre ele sunt deja mame şi nu mai pot să ajungă la cursuri. Nici măcar la învăţământul «a doua şansă»", a explicat învăţătoarea Livia Gheorghiu.

A născut şi s-a întors în clasa a VI-a

Multe dintre fetiţele de 10-11 ani, care sunt deja logodite conform tradiţiei ţigăneşti, nu mai merg la şcoală pentru că nu sunt lăsate de soacre. Sunt totuşi şi eleve care au ambiţia de a termina măcar opt clase pentru a putea să dea examen pentru permis auto.

Maria Stănescu, elevă în clasa a VI-a este deja mamă la 15 ani. „Eu am născut anul trecut, dar după ce am stat un an acasă cu copilul m-am hotărât să-mi continui studiile. Vreau să termin opt clase", a spus Maria.

Autorităţile: „Bine că vor să înveţe!"

Ioan Corpaci, primarul din Iveşti, este mulţumit de faptul că rromii din comună vor să înveţe carte. „Măcar aşa n-or să mai încerce să spună că nu-şi plătesc impozitele pentru că nu ştiu carte, deci nu pot citi legile", a glumit edilul.

Potrivit acestuia, 2.500 din cei 2.800 de rromi de la Iveşti poartă numele de Stănescu, pe care l-au moştenit de la boierul pe moşia căruia au lucrat înainte de război. „Chiar dacă îi cheamă la fel, nu sunt toţi rude", a subliniat primarul.

"În dreptul fiecărui copil  am scris cu creionul, în paranteză, prenumele mamei - Raveica, Nataliţa, Diamanta sau Calimba. În felul acesta e mai puţin probabil să-i confundăm."
Vasilica Ojoc
directoare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite