FOTO Zmeu, satul femeilor neiubite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Răducanu aşteaptă ca soţul să vină cu bani de Sărbători
Maria Răducanu aşteaptă ca soţul să vină cu bani de Sărbători

Sute de ţigănci din Zmeu suspină după soţii lor, lăutari plecaţi să le cânte italienilor. Satul are 1.180 de locuitori, două treimi fiind copii. Nevestele neconsolate au grijă de gospodării şi de zecile de puradei, pe fundalul manelelor difuzate la televizor.

La prima vedere, satul Zmeu pare o aşezare pustiită. Casele sunt mici, dărăpănate şi înghesuite una într-alta. Nici ţipenie de om pe uliţe sau în curţi.

Este suficient însă ca un străin să pună piciorul în sat, ca de după garduri să se ivească zeci de femei, bătrâni şi copii care aruncă priviri iscoditoare. Lipsesc cu desăvârşire bărbaţii.

„Cei mai mulţi sunt plecaţi în Italia să facă bani. Chiar dimineaţă au plecat şase. În total cred că sunt duşi vreo 150 de bărbaţi", ne lămureşte o pirandă. Singurul bărbat „în putere" este administratorul micului butic din centrul satului.

Maria Răducanu (48 de ani) ştie cum e să trăieşti luni în şir fără un bărbat alături. Soţul şi cei trei băieţi mai mari şi-au pus acordeoanele de gât şi au plecat să le cânte italienilor.

„Cântă şi ei prin satele de lângă Napoli şi ne trimit câte 10-20 de euro, câteodată 50. De vreo trei ani tot se duc în Italia. Vara mai vin pe-acasă şi muncesc cu ziua pentru 30 de lei", spune femeia. Cu gândul la „euroi", Maria Răducanu a rămas să aibă grijă de ceilalţi şase copii.

Bărbaţii vin acasă o dată la trei luni

Maria face mâncare, curat şi are grijă de cele câteva animale de lângă casă. Îi lipseşte soţul, Dumitru, dar nu neapărat ca bărbat, spune ea.

„Nu ne mai stă gândul la iubire. Acum ne facem griji pentru bani. Mai primeam ajutor social, dar acum nu s-a mai dat de vreo trei luni. Mai trimite soţul când poate. De multe ori luăm mâncare pe datorie de la un magazin din comună. Numai lemne nu are la chioşc, în rest de toate", explică Maria Răducanu.

Bărbaţii se întorc periodic, cam o dată la trei luni. Stau doar câteva zile, suficient cât să mai lase în urmă un copil şi, implicit, o alocaţie. „Avem noroc şi de alocaţiile copiilor. Nu putem să nu-i facem. Bărbatul îi bărbat, mai ales când lipseşte mult de acasă şi nu stă lângă femeia lui", explică Florina, o tânără localnică. Fiecare familie din Zmeu are cel puţin cinci copii.

În sat au mai rămas doar fricoşii

Puţinii bărbaţi rămaşi în sat spun că „s-au fript" în Italia şi le este frică să mai plece.

„În 2002 eu am fost printre primii din sat care au plecat în Italia. Am dormit sub un pod multă vreme şi mergeam prin sate cântând la acordeon. Până prin 2005 s-au făcut bani buni, iar uneori adunam şi mai bine de 100 de euro pe zi", povesteşte Ioan, unul dintre bărbaţii din Zmeu.

El a ales să rămână acasă pentru că în ultima vreme câştiga foarte prost. Apoi îi era şi frică, după ce unul dintre lăutari a fost împuşcat de mafioţi într-o gară din Napoli. Ioan susţine că pentru a avea succes, lăutarii trebuie să înveţe melodiile specifice ţării, dar în special tarantela, iar vara şi de sărbători se fac cei mai mulţi bani.

Peste câteva săptămâni, familiile rromilor din Zmeu se vor reîntregi. Femeile spun că de Sărbători bărbaţii lor vor veni acasă. „De Crăciun sigur vine soţul meu. Nu cred că va veni cu mulţi bani pentru că şi în Italia acum se câştigă prost, dacă face maximum 30 de euro pe zi. Plus că trebuie să plătească şi 150 de euro drumul de întoarcere", spune Maria Şerban (40 de ani).

"Nu ne mai stă gândul la iubire. De multe ori luăm mâncare pe datorie. Numai lemne nu are la chioşc, în rest de toate."
Maria Răducanu
localnică

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite