Şeful „Rechinilor Albi“, judecat pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonelul Vasile Vreme, singurul militar român decorat cu Steaua de Bronz a Statelor Unite, se numără printre cei 112 militari trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii au trimis ieri în judecată 112 militari, printre care şi doi generali în rezervă, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Inculpaţii sunt acuzaţi că au intervenit în favoarea a 70 de candidaţi care doreau să se angajeze în Armată. Printre ofiţerii implicaţi se află şi colonelul Vasile Vreme, fostul comandant al Batalionului „Rechinii Albi" din Topraisar, actualul locţiitor al Brigăzii 9 Mecanizate, cea mai mare unitate militară din Constanţa. El e acuzat că în august 2010 a intervenit la două concursuri de angajare la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I" din Piteşti. 

Anchetatorii au spus că numele favoriţilor erau trimise colonelului Valerică Diaconu, comandantul şcolii, pe bileţele, pentru a se evita convorbirile telefonice. Candidaţii primeau răspunsul la testele-grilă prin SMS, cu o seară înainte de examen. „Câţiva inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 de euro ca preţ al traficării influenţei", au arătat procurorii DNA. 

A comandat trei misiuni internaţionale

Colonelul constănţean Vasile Vreme, acuzat în acest caz, e ofiţer din 1988 şi avea o reputaţie militară impecabilă. A condus timp de şase ani Batalionul „Rechinii Albi" Topraisar, participând la trei misiuni internaţionale: în Kosovo 2004-2005, Afganistan 2006-2007 şi Irak 2008-2009.  Este singurul ofiţer român care a comandat trei misiuni internaţionale şi unicul care deţine medalia Steaua de Bronz a SUA, a treia în ierarhia decoraţiilor militare americane, acordată pentru misiunea din Irak. 

Colonelul Vreme deţine nenumărate medalii şi onoruri militare autohtone şi de aproape doi ani comandă cea mai mare unitate militară din judeţul Constanţa. În 2009, el a fost desemnat cetăţean de onoare al Constanţei. Contactat telefonic, Vasile Vreme nu a dorit să comenteze apariţia sa în dosarul de corupţie la nivel înalt din MApN. „N-am făcut nimic. Mi-am angajat un avocat şi vom vorbi după terminarea procesului", a spus colonelul. Ministerul Apărării nu a remis un punct de vedere referitor la acest caz de corupţie.

"N-am făcut nimic. Mi-am angajat un avocat şi vom vorbi după terminarea procesului.'' Vasile Vreme colonel

Citiţi şi:

Generali din armată cercetaţi pentru fapte de corupţie

Corupţia de la MApN, descoperită prin SMS

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite