Generali din armată cercetați pentru fapte de corupție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi generali și alte trei cadre militare din Ministerul Apărării Naționale sunt cercetați de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie  pentru fapte de corupție. Printre cei vizați se numără și trei militari care au legătură cu județul Argeș.


Generalul-maior doctor Mihai Chiriță, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, și General de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale sunt cercetați pentru instigare la fals intelectual, uz de fals, și la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. La lista de infracțiuni pentru care este cercetat generalul Marian Ion se mai adaugă și complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă


Locotenentul colonel Dan Costel Crăciuneanu, şef Birou Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov și Colonelul Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă "Mihai Viteazu" Piteşti şi fost comandant al garnizoanei Piteşti și maiorul Crinu Ionuț Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă "Mihai Viteazu" Piteşti,  sunt cercetați pentru instigare fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni și trafic de influenţă.


Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a reieșit că “în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice,

În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, au avut loc în luna august două concursuri, denumite „pe filieră directă”, respectiv „pe filieră indirectă”, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Ajutau candidații să promoveze
Inculpaţii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii.

Astfel, în perioada iulie-august 2010, inculpatul general de brigadă Ion Marian a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri. În acest sens, o persoană apropiată inculpatului Ion Marian, la rândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai mulţi candidaţi, atât pentru sine, pentru Ion Marian şi pentru membrii comisiilor de examinare.

În legătură cu aceste concursuri, în aceeaşi perioadă, inculpatul lt. col. Crăciuneanu Dan – Costel a pretins şi/sau primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 euro şi 1.000 lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.

La rândul său, în acelaşi scop, inculpatul mr. Onel Crinu Ionuţ, ofiţer în cadrul unei alte şcoli militare din Piteşti, a pretins şi/sau primit de la mai mulţi candidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 euro. În acelaşi context, şeful său, inculpatul Belciug Vasile, prin intermediari, a primit de la un candidat, suma de 5.500 lei.

În vara anului 2010, inculpatul general-maior doctor Chiriţă Mihai îndeplinea funcţia de şef al Direcţiei de instrucţie şi doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august 2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şi maiştri militari. În această funcţie, inculpatul Chiriţă Mihai a solicitat, direct sau indirect, comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, să favorizeze un număr de peste 20 de candidaţi la aceste concursuri. “, se arată în comunicatul emis de DNA.

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor cinci pe o perioadă de 24 de ore, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea.Procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane implicate, şapte cadre militare din cele două unităţi militare de învăţământ mai sus menţionate.


Mihai Chiriță, fiu al Argeșului

Conform CV-ului său, generalul Mihai Chiriță s-a născut la 13 iunie 1955 în comuna Nucşoara, judeţul Argeş, a absolvit Liceul militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza în 1974 şi Şcoala militară de ofiţeri activi de artilerie „Ioan Vodă” de la Sibiu, în 1977, ca şef de promoţie. În anul 2000, a devenit şef al Catedrei de pregătire militară de bază la Şcoala de maiştri militari şi subofiţeri a Trupelor de Uscat de la Piteşti, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2001, când a fost numit comandant al acestei instituţii de învăţământ militar, pe care a condus-o până în 2003.

În perioada 2003-2005, a fost încadrat în Statul Major al Forţelor Terestre, unde a îndeplinit succesiv funcţiile de şef de stat major al Comandamentului Forţelor Terestre, şef Instrucţie şi Doctrină şi inspector general al Forţelor Terestre şi comandant al Comandamentului Forţelor Terestre. În anul 2005, din luna mai până în august, a fost comandant şi inspector pentru tancuri la Şcoala de aplicaţie pentru tancuri şi auto „Mihai Viteazul”din Piteşti, iar, din august 2005 până în luna mai 2008, a fost comandant şi inspector al forţelor pentru luptă al Şcolii de aplicaţie pentru unităţi de luptă „Mihai Viteazul”.

În perioada mai 2008-februarie 2009, a îndeplinit funcţia de locţiitor al şefului Direcţiei operaţionalizare, generare şi evaluare forţe din Statul Major General. În acelaşi timp, din iunie până în decembrie 2008, a fost în misiune în Irak, unde a îndeplinit funcţia de locţiitor pentru operaţiile coaliţiei al şefului pentru strategii, planuri şi evaluări.

La 17 februarie 2009, a fost numit şef al Direcţiei operaţionalizare, generare şi evaluare forţe, care la data de 30 martie 2009 şi-a schimbat
denumirea în Direcţia doctrină şi instrucţie. La 1 decembrie 2009, a fost avansat la gradul de general-maior. Printre titlurile și medaliile obținute se numără și titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei Nucşoara și titlul de „Fiu al Argeşului”.

Colonelul Vasile Belciug s-a născut în Suceava, în 1961 și este doctor în inginerie mecanică din 2005. A fost Şef de Stat Major, comandant companie şi comandant pluton tancuri.  A fost cursant al Şcolii de Ofiţeri de Tancuri de la Piteşti în perioada 1980-1983, iar până în 2007 a parcurs diferite grade la Şcoala Militară de Tancuri, după care a fost avansat la gradul de colonel și s-a transferat la Corpul de Control şi Inspecţie al Ministerului Apărării ca șef de birou


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite