Anchetă doar la „suprafaţă“ pentru morţii din adâncuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitănia Constanţa a interzis căutarea scafandrilor dispăruţi în mare pentru a preveni producerea unei alte tragedii.  La trei săptămâni de la dispariţia celor doi scafandri lângă epava navei Medy, autorităţile îşi pasează între ele responsabilitatea misiunii de căutare.

Cazul pare unul fără precedent în România: procurorii nu pot obliga pe nimeni să coboare în interiorul epavei, dar instrumentarea dosarului nu se poate face fără identificarea cadavrelor. În aceste condiţii, trupurile lui Cristian Zarafu (38 de ani) şi Cătălin Ispas (26 de ani) rămân în adâncul mării.

Constanţa: Nicio veste despre scafandrii dispăruţi. Operaţiunile de salvare sunt în stand-by

Cercetările în acest caz sunt făcute „pe bucăţele". Prima etapă revine Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa. „Societatea angajatoare, Hunter's, face obiectul unui control. Cele două contracte de colaborare ne sunt suficiente pentru a atesta că existau relaţii de muncă. De asemenea, au fost audiaţi membrii echipajului navei Cristal, vasul care i-a transportat pe cei doi până la epava navei Medy", a declarat Marian Becheanu, adjunctul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa.

Poliţiştii n-au nici barcă cu vâsle

Constanţa: Dispăruţi în mormântul Mării Negre

Ancheta propriu-zisă este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. „Noi nu putem obliga pe nimeni să intre în navă ca să caute. Am comunicat autorităţilor că, din punctul nostru de vedere, nu interzicem scufundările. Mai mult de atât, punem raportul Marinei Militare la dispoziţia oricui doreşte să se scufunde ca să-i caute", a declarat prim-procurorul Valentin Ştefan.

Constanţa: Costum de scafandru găsit pe digul de nord din Mangalia

Poliţiştii Secţiei Transporturi strâng declaraţii, dar nu au nici măcar o barcă cu vâsle ca să plece să facă ancheta la epavă. Deocamdată, rudele au mers la Poliţie. „Am fost audiaţi şi am dat semnalmentele lor ca să-i dea în urmărire internaţională", a declarat Camelia Ispas, mama lui Cătălin.

Constanţa: Cei doi scafandri au murit pe contract de colaborare

Paradoxal, şi dacă ar exista o echipă voluntară pentru o operaţiune de căutare, aceasta s-ar lovi de interdicţia Căpităniei Zonale a Portului Constanţa. „E un fel de a spune că am interzis. Pur şi simplu nu le eliberăm permise de lucru pentru scufundare la interior. Toţi amatorii vor să se scufunde şi riscăm şi alte incidente. Desigur, nu stăm să păzim epava, însă nu le dăm avizul", a declarat Alexadru Mezei, directorul Căpităniei Constanţa.

O singură firmă a obţinut permisul. Aceasta este societatea Shark, singura echipată conform standardelor necesare pentru o astfel de operaţiune. Reprezentanţii firmei particulare nu vor să precizeze însă dacă vor începe sau nu căutarea.

Ion Voicu, directorul Agenţiei Naţionale de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, a declarat că scafandrii sunt căutaţi în fiecare zi, însă numai la suprafaţă. „Vom căuta în fiecare zi, atâta vreme cât autorităţile nu ne interzic. Nu putem intra la interiorul epavei. Nu avem echipament."

“Toţi amatorii vor să se scufunde şi riscăm şi alte incidente."
Alexandru Mezei directorul Căpităniei Constanţa

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite