Viceprimarul care şi-a dat singur ajutor de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Căsuţa“ cu etaj a viceprimarului Alecu Ion
„Căsuţa“ cu etaj a viceprimarului Alecu Ion

Toţi membrii din comisia de acordare a ajutorului social din comuna buzoiană Râmnicelu şi-au acordat ilegal indemnizaţii de încălzire de câteva sute de lei. În comisie este membru şi viceprimarul Alecu Ion, care s-a lăcomit la banii de lemne, deşi are vilă cu 20 de camere şi este patron de firmă.

Nici nu s-a stins bine scandalul fostului primar al comunei buzoiene Râmnicelu, Neculai Jugaru, care a fost înlăturat din funcţie în august 2010 după ce a fost condamnat penal pentru deturnare de fonduri europene, că un alt oficial al comunei este acuzat de ilegalităţi.

Mai citeşte şi:

Ajutor social record, pentru o campioană în scaun cu rotile: 5.148 de lei pe lună

Cât de scumpă ar fi viaţa fără subvenţii

Fraudă: Romii din Brăhăşeşti, prinşi că luau ilegal ajutoare sociale

În urma unui control organizat de instituţia prefectului la Primăria din Râmnicelu, a reieşit că viceprimarul Alecu Ion, şeful comisiei de ajutor social din comună, s-a numărat printre sătenii care au beneficiat în iarna 2009-2010 de ajutoare ilegale pentru încălzirea locuinţei.

„Am descoperit că la poziţia 644 din lista pentru ajutoarele de încălzire s-a trecut şi viceprimarul Ion Alecu, cu suma de 250 de lei. Pentru această abatere am sesizat organele de cercetare penală", ne-a declarat prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu. Şi ceilaţi doi membri ai comisiei de ajutor social - Nicuţa Alexandru, asistent social, şi Maria Busuioc, agent agricol, au primit un ajutor a câte 250 de lei de fiecare. Cei trei şi-au recunoscut indirect abuzul, returnând banii după ce au fost descoperiţi.

Recalcitranţi

Viceprimarul incriminat a refuzat vehement să comenteze situaţia creată. „Nu mă interesează!", a aruncat el în trecere reporterilor „Adevărul". Şi actualul primar Dumitru Stanciu, ales în urmă cu o lună, ne-a închis telefonul în nas în prima fază, când a auzit despre ce subiect este vorba. Stanciu, cu toate că ştia despre isprava viceprimarului, l-a pus din nou şef peste comisia socială. Ulterior, primarul a revenit la sentimente mai bune faţă de presă, dar a luat apărarea funcţionarilro care au furat din banul public. „Oamenii au dat banii înapoi, i-au depus la Trezorerie şi gata. Nu cred că este aşa o mare nenorocire.

Chiar eu l-am însărcinat din nou să aibă grijă de comisia socială", ne-a declarat Stanciu. Candidat pentru funcţia de primar al comunei la alegerile anticipate din urmă cu o lună, Alecu Ion este cunoscut în comună ca un om foarte de bogat. Are o vilă spaţioasă şi întinderi mari de teren agricol, după cum recunoaşte chiar soţia viceprimarului. „Avem destul teren şi avere ca soţul meu să nu fie nevoit să se preteze la un astfel de gest. E o sumă prea mică în joc ca să se facă de râs în acest mod. Veniţi să vedeţi ce gospodărie am. Cred că este o greşeală făcută de alţii din primărie. Eu nu-l cred capabil de aşa ceva pe soţul meu", a declarat Gabriela Ion , soţia vicelui.

Neculai Jugaru , fostul primar din Râmnicelu în perioada în care Alecu Ion este acuzat că a comis aceste ilegalităţi, spune că a bănuit de mult timp că se fac astfel de artificii în primărie, dar că n-a avut probe în acest sens. „Dacă e adevărată, mi se pare penibilă o astfel de faptă, pentru că avea salariu de 1.900 de lei, iar ajutorul era doar de 300 de lei, dar astfel de oameni fură tot ce pot. Acest om este cunoscut în comună ca un fost comunist, un om bogat, fost preşedinte de CAP şi care mai are şi vreo 100 de hectare de teren agricol", a declarat Neculai Jugaru.

Asfalt doar până la casa edilului

Afacerea cu ajutoarele de încălzire nu este singurul abuz pe bani publici al viceprimarului din Râmnicelu. Recent, el a asfaltat din banii primăriei strada pe care locuieşte. Problema este că n-a asfaltat-o toată, ci numai până la poarta vilei sale. Evident, sătenii sunt revoltaţi de abuzurile de la Primărie şi îi bat obrazul lui Alecu Ion. „Viceprimarul este al doilea om în sat printre cei cu stare. Mă mir cum de nu-i este ruşine să mai iasă în sat, să dea ochii cu lumea", ne-a declarat localnica Stanca Mazilu.

Viceprimarul Ion Alecu a asfaltat strada doar până în dreptul  casei sale

Cu handicap de bunăvoie

Un control fulger la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu i-a lăsat cu gura căscată pe reprezentanţii Ministerului Muncii. Ei au descoperit că toţi cei 23 de angajaţi ai Serviciului de Evaluare Complexă pentru Persoanele Adulte cu Handicap figurează cu diferite grade de handicap. Astfel, chiar cei care trebuiau să verifice dosarele persoanelor cu handicap şi-au eliberat certificate potrivit cărora suferă de diferite dizabilităţi, deşi în realitate sunt perfect sănătoşi. Angajaţii au beneficiat de indemnizaţie, de scutiri de la plata impozitelor, dar şi de transport gratuit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite