60.000 de sindicalişti îşi anunţă participarea la mitingul din 19 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat că, indiferent de dicizia ce se va lua astăzi, în CES, va fi mitingul în 19 mai. La proteste sunt aşteptaţi 60.000 de participanţi.

CITIŢI ŞI:

Profesorii sibieni intră în grevă generală, apoi în concediu

ÎI DOARE ÎN COT DE CRIZĂ:
Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează recesiunea

Potrivit liderilor principalelor confederaţii sindicale, scrisoarea propusă de Guvern pentru FMI ar trebui înlocuită cu o altă scrisoare. Această prounere ar urmări ca principale măsuri: îngheţarea valorii punctului de pensie şi impozitarea diferenţiată a pensiilor peste 1.000 de lei, reducerea fondului de salariu cu 25% să se facă în urma deciziilor dintre sindicalişti şi operatorul principal de credite, nemodificarea Codului Muncii pe capitolele privind forţa de muncă în ceea ce priveşte timpul de muncă, salarizare şi contractul colectiv de muncă, constituirea unui organism care să aplice măsuri de relansare economică pe care Guvernul să şi le asume.

Cei cinci lideri sindicali au anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că, deşi avizul CES este consultativ, de data aceasta preşedintele României s-a angajat că acordul nu va fi aprobat de Guvern dacă nu va primi aviz favorabil din partea CES, deci acest aviz prezintă foarte mare importanţă, transmite Agerpres.

Preşedinte al CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a anunţat că, dacă partea sindicală nu-şi va impune punctul de vedere, această confederaţie sindicală îşi va retrage membrii din acest consiliu.

Preşedintele CNS "Cartel ALFA", Bogdan Hossu a punctat că un eşec al sindicatelor în plenul CES înseamnă radicalizarea mişcării sindicale şi schimbarea listei de revendicări cu una singură "jos Guvernul". În aceste condiţii, un nou Guvern va trebui să negocieze un nou Acord.

Pentru a primi aviz favorabil, scrisoarea are nevoie de 34 de voturi pentru, din totalul de 45 de membri prezenţi în plen. În aceste condiţii, ar trebui ca patru membri din partea sindicatelor să voteze în favoarea acestei scrisori, deoarece membrii în CES din partea patronatelor şi Guvernului sunt 30.

Reamintim că mitingul anunţat miercuri de sindicalişti va începe miercuri la ora 11.00 şi se va termina la 13.00. La acţiunea de protest vor fi prezente toate categoriile profesionale, inclusiv mineri, CFR-işti, pensionari, studenţi şi alte categorii sociale nemulţumite de măsurile de austeritate anunţate de Guvern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite