Crima de pe Moşilor, o eroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu 20 de ani  Maria Motorga era împuşcată mortal de militarii Armatei Române
În urmă cu 20 de ani Maria Motorga era împuşcată mortal de militarii Armatei Române

Cazul uciderii Mariei Motorga a fost indexat, după Revoluţie, într-un dosar cu sute de „accidente“ ale „fenomenului terorist“. Serialul „Misterele Revoluţiei“ v-a prezentat ieri povestea soţilor Motorga, a căror maşină a fost ciuruită cu 75 de gloanţe în data de 24 decembrie 1989. Astăzi vă spunem cine e de vină.

Majoritatea vinovaţilor pentru morţii de la Revoluţie au fost pedepsiţi să scrie câteva declaraţii la Procuratura Militară şi cu asta şi-au ispăşit pedepsele. E prea puţin.

Mai citiţi şi:

VIDEO Cum a transmis France3 imagini cu teroriştii de la Revoluţie: i-a lăsat Mihai Chiţac

Ion Iliescu despre Revoluţie: E clar că au fost agenţi ai CIA, ai KGB la faţa locului dar doar pentru că ei trebuie să fie informaţi

După ce a documentat povestea familiei Motorga (prezentată în ziarul de ieri), „Adevărul" a demarat o investigaţie pe care ar fi trebuit să o facă, până la capăt, Secţia Parchetelor Militare.

Teodor Mărieş, preşedintele „Asociaţiei 21 Decembrie", ne-a furnizat dosarul în care este anchetată moartea Mariei Motorga, femeia ciuruită de gloanţe la 24 decembrie 1989, în Bucureşti, la intersecţia dintre Calea Moşilor şi Bulevardul Hristo Botev. Sunt zeci de declaraţii scrise între 1990 şi 1993, întinse pe sute de pagini. Patru oameni recunosc: au tras cu mitralierele. Toţi au fost convinşi că în Oltcitul argintiu condus de Ion Motorga, soţul Mariei, se ascundea un grup de terorişti.

Un zvon, o decizie, o crimă

Moartea Mariei Motorga, care avea 49 de ani în 1989, dă măsura incompetenţei factorilor de decizie din Armată. În zilele fierbinţi ale Revoluţiei, orice zvon căpăta rapid greutatea unei decizii militare. Maria Motorga a fost ucisă pe zvonuri.

La 23 decembrie, cu puţin înainte de miezul nopţii, dintr-un autobuz a coborât, la rondul de la Rosetti „un grup de civili". Aceştia spuneau că în faţa hotelului Intercontinental s-au tras focuri de armă dintr-un Oltcit alb cu portiere negre. Oltcitul alb cu portiere negre a „devenit" Oltcitul lui Ion Motorga, argintiu şi cu o uşă schimbată recent şi nevopsită încă. Maşina a fost văzută traversând centrul Capitalei înspre zona Foişorului de Foc.

Zvonul Oltcitului alb cu portiere negre a mers din gură în gură până la urechile locotenentului Radu Pavloschi, de la Unitatea Militară 01069. Pavloschi sosise în data de 22 decembrie la sediul Dispeceratului Energetic Naţional (D.E.N.), de pe Hristo Botev, cu un dispozitiv de zece militari, pentru a asigura paza clădirii, alături de gărzile patriotice. El este cel care a ordonat să se tragă înspre maşina soţilor Motorga.

Cu somaţie prealabilă, conform unor mărturii din dosar. Eugen Ţuţuianu şi Alexandru Boga, doi dintre cei care au tras înspre maşină, susţin, în declaraţiile consemnate în dosar, că ordinul a fost să se tragă direct, pentru a preîntâmpina o situaţie în care cei din Oltcit ar fi deschis focul primii, aşa cum se zvonea ca au făcut şi la Universitate. La percheziţia Oltcitului nu s-a găsit nicio armă.

Parola „106"

Pe Calea Moşilor existau mai multe brigăzi care opreau maşinile pentru control. La una dintre ele, soţilor Motorga li s-a spus să ţină minte parola „106" în caz că vor fi întrebaţi. La ultimul control dinainte de intersecţia cu Hristo Botev au spus parola, dar tinerii care făceau controlul au început să râdă şi i-au făcut semn bărbatului să demareze.

„La intersecţia străzilor Calea Moşilor cu Hristo Botev am oprit maşina, ni s-a făcut controlul actelor şi ni s-a dat drumul. Nu am mai spus parola. Soţia mea a menţionat că lucrează la Circa 14 de Miliţie. Apoi am pornit maşina, dar din spatele nostru s-a deschis focul", le-a declarat Ion Motorga procurorilor. Maria Motorga era ofiţer de miliţie, dar în seara cu pricina era îmbrăcată în civil.

Din dosar reiese că singurul care a pus mitraliera pe foc automat a fost Eugen Ţuţuianu, din cadrul gărzilor patriotice, care avea 60 de gloanţe în posesie. Ulterior, din sediul D.E.N. s-a auzit o voce: „Nu mai trageţi!". Era vocea locotenentului Pavloschi, care în momentul deschiderii focului se odihnea în clădirea Dispeceratului Energetic Naţional.

După ce armele au tăcut, fruntaşul Alexandru Boga (cel care, conform declaraţiilor date de martori, ar fi tras primul înspre Oltcit) s-a apropiat de maşină şi i-a spus rănitului Ion Motorga să coboare şi să se culce pe asfalt, cu faţa în jos şi cu mâinile depărtate. „Tot spunea ceva de 106" - scrie Boga într-o declaraţie din dosar. Maria Motorga a mai trăit câteva minute. A decedat înainte să fie urcată în maşina ARO, cu care cei doi au fost duşi la spital, după împuşcare.

image

Maria Motorga

Ce este cazul „Motorga"

În seara de 23 decembrie 1989, Valentin Motorga, pe atunci militar în termen, azi cameraman la TVR, apăra intrarea D din sediul Comitetului Central. La un moment dat, în faţa clădirii a apărut un TAB din care au coborât trei bărbaţi în combinezoane negre şi au deschis focul. Vali a fost rănit şi a ajuns la Spitalul Militar.

Alertaţi de un coleg de-al fiului lor, părinţii lui Valentin au gonit spre spital, cu o maşină Oltcit. După 12 noaptea, deci pe 24 decembrie, au plecat acasă. Pe drum, maşina a fost ciuruită de gloanţe la intersecţia dintre Calea Moşilor şi Hristo Botev. Maria Motorga a murit pe loc. Soţul ei, Ion, trăieşte şi astăzi cu un glonţ în spate.

Pavloschi: „Nimeni nu este vinovat"

Eugen Ţuţuianu, care, conform expertizelor balistice, ar fi ucis-o pe femeie, a murit în urmă cu şase ani, după o operaţie nereuşită de extirpare a unei tumori canceroase. Soţia lui, care trăieşte într-un apartament din Sectorul 3 al Bucureştiului, spune că nimeni nu l-a mai căutat pe răposatul ei soţ după ancheta din perioada 1990-1993.

Pavloschi, şi cu şpaga în buzunar, şi avansat

Alexandru Boga, cel care a tras primul şi a creat panică între persoanele înarmate din zona D.E.N., locuieşte acum împreună cu mama sa într‑un apartament din centrul Bucureştiului. În ciuda încercărilor repetate de a intra în contact cu el, bărbatul, ajuns la vârsta de 40 de ani, a refuzat dialogul.

Mama sa, Anca Foriş, care nu ştia ca fiul să fi tras vreun glonţ în timpul Revoluţiei, a încercat să medieze un dialog: „Băiatul mi-a spus că nu vrea să discute cu niciun ziarist şi că Revoluţia a fost o mizerie. Nu mai vrea să-şi aducă aminte. În fond, era doar un copil atunci. Nu‑l mai căutaţi, domnule! Vreţi să-l băgaţi la puşcărie?", ne‑a spus Anca Foriş (68 de ani), după care a trântit uşa.

Radu Pavloschi a avut un traseu interesant în democraţie. A fandat bine în căutarea celor mai frumoase cuvinte din viaţa unui om cu probleme: neînceperea urmăririi penale. 

După Revoluţie, Pavloschi a fost încadrat în Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP). Timp de un an, în 1997, l-a păzit pe Sorin Dimitriu, preşedintele Fondului Proprietăţii de Stat, în acea perioadă. Pavloschi a profitat de poziţia sa pentru a-şi rotunji veniturile.

Conform ziarului „Adevărul", ediţia din 8 ianuarie 1998, Pavloschi, care prin natura muncii sale îl însoţea pretutindeni pe Sorin Dimitriu, obişnuia ca, după încheierea unor licitaţii, să se prezinte la firmele câştigătoare cărora le solicita câte o mică „atenţie" pentru Dimitriu. „«Atenţia», care ar fi putut însemna de la 50 de milioane de lei la 10.000 de dolari ori nişte cauciucuri de Mercedes, nu ajungea la Dimitriu, ci se oprea în buzunarul său", relata sursa citată.

image

Radu Pavloschi

Dimitriu a descoperit neregula după ce reprezentanţii unei firme au întrebat, timid, dacă „atenţia" oferită este în regulă. „Eram la schi, la Azuga, şi a venit un domn la mine să mă întrebe dacă am primit cele 40 de milioane de lei, o sumă frumuşică în 1998. Am rămas fără cuvinte. Am aflat ulterior că Pavloschi împrumutase bani în numele meu, primise anvelope de Mercedes. El avea Mercedes, eu aveam Cielo. Am depus plângere împotriva lui, la fel ca toate firmele păgubite. După o vreme am văzut că doar plângerea mea mai rămăsese la Parchet.

Probabil că a returnat bunurile primite şi ceilalţi şi-au retras plângerile. Mai târziu am aflat că nu a fost dat afară din SPP, ci a fost chiar înaintat, fiind numit şef la logistică sau aşa ceva", ne-a declarat Sorin Dimitriu.

„Nu am fire de păr în cap câte zvonuri am auzit"

După zile în care l-am sunat de sute de ori şi i-am explicat prin SMS-uri de ce încercăm să-l contactăm, Radu Pavloschi a răspuns în cele din urmă la telefon: „Accept că am avut comanda oamenilor de la D.E.N. în acea noapte. Îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat. Ordinul meu a fost clar. Să se tragă după somaţie. Maşina nu s-a oprit şi s-a deschis focul. Am dat două declaraţii şi nu vreau să spun mai mult decât am spus".

Întrebat dacă vede vreun vinovat pentru moartea Mariei Motorga, Pavloschi ne-a răspuns sec: „Nimeni nu e vinovat". Fostul locotenent s-a eschivat când a fost întrebat de ce a plecat urechea la nişte zvonuri neverificate, venite de la nişte civili de pe stradă: „Nu am fire de păr în cap câte zvonuri apăreau atunci. Nu vreau să-mi aduc aminte de acele zile. S-a dat o rezoluţie. Ancheta poate să reînceapă, nu am o problemă cu asta. Este o ţară liberă"

În privinţa incidentului din 1998, Pavloschi ne-a mărturisit: „Am o părere proastă despre ziarişti, în general. Mi s-a făcut mult rău atunci. Luaţi declaraţiile lui Dimitriu şi veţi vedea că am fost nevinovat (n.r. - declaraţiile lui Dimitriu nu-l avantajează deloc pe Pavloschi). Parchetul Militar a făcut o anchetă în acest caz şi a dat NUP. Nu am fost dat afară. În ceea ce priveşte avansarea mea ulterioară, nu-mi mai aduc aminte, căci am îmbătrânit". În prezent, Pavloschi (46 de ani) nu mai lucrează în SPP, precizând că este „o persoană independentă".

Portocale cu un pic de vişinată

Cadrele militare şi muncitorii de la gărzile patriotice susţin că Ion Motorga nu a oprit maşina la semnalul lui Alexandru Boga şi că ar fi circulat cu o viteză de 50 de kilometri la oră, neavând de gând să oprească. Soţul femeii decedate spune însă ca a oprit, a fost controlat şi după ce a repus maşina în mişcare s-a deschis focul.

Alexandru Boga a declarat în faţa procurorilor că e nevinovat întrucât a respectat ordinele de a trage.

„Pavloschi, căruia mă subordonam în mod direct, a ordonat să se tragă fără somaţie într-un Oltcit alb cu portiere negre şi într-o Dacie break albă". Fruntaşul mai spune că a tras numai spre roţile maşinii. „L-am auzit pe şofer spunând «Aoleu, m-aţi împuşcat!». M-am îndepărtat de maşină pentru că mi s-au muiat picioarele şi‑mi venea să vomit. M-am dus să mănânc o portocală, să-mi ia greaţa. Nu s-a consumat alcool în acea noapte. Doar dintr-o sticlă de o jumătate de litru de vişinată a băut fiecare câte o gură", mai declară Boga în dosar.

„Am apucat de am tras un glonţ"

Claudiu Moraru şi Matei Tudor, ambii din gărzile patriotice, au deschis focul în acelaşi timp cu Eugen Ţuţuianu. „Eu am tras, Matei Tudor şi încă doi civili de la C.I.P.E.E.T, din gărzi. Eu am apucat de am tras un glonţ şi Tudorică două. N-am tras mai mult de cinci gloanţe şi s-a oprit maşina. Şoferul, când l-am dat jos, a început să strige ceva de 106 şi că i‑am omorât copilul şi nevasta", a declarat Claudiu Moraru.

În noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989 nu au mai existat morţi sau răniţi în zona Calea Moşilor - Hristo Botev. Militarii în termen şi muncitorii înarmaţi din zonă nu au deschis focul la voia întâmplării, ci au respectat ordinele venite de la locotenentul Pavloschi.

Concluzii

După Revoluţie, procurorii militari au rezolvat cazul „Motorga", cu NUP-uri pentru toţi cei implicaţi. „Pavloschi a dat ordin, în urma avizului coloneului Zîrnovan şi al colonelului Suta, care făceau parte din comandament, ca în cazul în care autoturismul (n.r.- Oltcitul alb cu uşi negre) apare în zonă, să se tragă asupra sa, după ce în prealabil se somează", se arată în prima parte a rezoluţiei. Pavloschi nu-şi mai aminteşte nimic de colonelul Suta: „Doar Zîrnovan îmi spune ceva. Era mare şef pe la Miliţie".

Cazul „Motorga" a fost încadrat la „eroare de fapt". În 2007 dosarul a fost redeschis de procurorul Dan Voinea. Acesta a fost schimbat de la conducerea Parchetelor Militare înainte de a finaliza dosarul.

Mâine, în „Adevărul"

Un interviu cu Teodor Brateş, amfitrionul Revoluţiei de la TVR

.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite