Ion Iliescu despre Revoluţie: E clar că au fost agenţi ai CIA, ai KGB la faţa locului dar doar pentru că ei trebuie să fie informaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi seară, la emisiunea "Naşul", a fost invitat fostul director al SIE, Ioan Talpeş. Ediţia a cuprins şi discursul susţinut de Iliescu la Conferinţa Naţională a Pensionarilor PSD, în care acesta condamnă cu înverşunare investigaţia demarată de Grigore Cartianu si Radu Moraru. Fostul preşedinte al României s-a arătat vizibil deranjat de dezvăluirile făcute în ziarul "Adevărul".

"Suntem liberi, nu suntem vasalii nici ai lui Iliescu, nici ai altora", şi-a început Radu Moraru emisiunea.

"Noi am venit să vorbim despre Revoluţie", a deschis Grigore Cartianu discuţia despre evenimentele din '89, referindu-se la dezbaterea anterioară din platou.

"Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost şi el revoluţionar. Se afla într-un TAB care trecea prin Piaţa Romană.  Gândiţi-vă că acest om a fost prima propunere a PSD de ministru de Interne din guvernarea PSD de anul trecut. Geoană şi Vanghelie l-au pus pe masă prima dată pe Voicu", a continuat redactorul şef al "Adevărul".

Ion Iliescu a reacţionat din nou la investigaţia demarată de "Adevărul" şi "Naşul".

Iată ce a spus, în cursul zilei de joi, Ion Iliescu, foarte nervos, la Conferinţa Naţională a Pensionarilor PSD.

"În ultima vreme s-a declanşat din nou o campanie susţinută pentru discreditarea Revoluţiei române. Din nou, de 20 de ani de zile fac acest lucru. Contestă că a fost revoluţie. De fapt aceşti oameni nu fac decât să se prezinte ca slujbaşi, agenţi întârziaţi ai lui Ceuşescu. Uitaţi ce afirmă ei şi amintiţi-vă ce afirma Ceauşescu, care contesta că a fost o mişcare populară, că a fost o acţiune spontană a populaţei revoltate", a declarat cu înverşunare Ion Iliescu la pupitrul PSD.

Mi-a spus odată un gazetar rus că era o înţelegere cu ONT-ul ca sa mărească numărul de turişti

"Uitaţi-vă oriunde în lume când sunt asemenea mişcări populare, marele servicii secrete sunt prezente, cu agenţii la faţa locului - e clar că au fost agenţi ai CIA, ai KGB la faţa locului -  ei trebuie să fie informaţi. Capacitatea de a ridica un popor întreg împotriva unei dictaturi şi să schimbe soarta ţării, asta este dincolo de orice acceptare normală. Să spui că KGB-ul a făcut aşa ceva e o inepţie. E unul chiar nebun, a ieşit din limitele bunului simţ, zicea că noi ne aflam sub ocupaţie rusească. Că cică România era ocupată de trupe ruseşti. Apropos de ceea ce se vehicula cu turiştii aceia de se aflau in Romania. Mi-a spus odată un gazetar rus că era o înţelegere cu ONT-ul (Oficiul Naţional de Turism - n.r) ca să mărească numărul de turişti în cursul anului 1989 faţă de '88", a tunat din nou Ion Iliescu.

Iliescu si-a aratat pe fata nemultumirea fata de investigatiile demarate de "Adevarul" si "Nasul"

"Ei de asta veneau, nu pentru România. Piaţa româneasca era neinteresantă, cu galantarele goale. Mergeau spre Iugoslavia şi Ungaria să facă cumpărături. Românii îşi bat joc de propria istorie. Au transformat postul B1 Tv, care are ratingul foarte slab, într-o propaganadă. L-au invitat pe Tismăneanu. Acest oportunist sadea. Îi cânta osanale lui Ceauşescu, pe când era <<tânăr filozof>>. El să afle adevărul despre ce s-a întâmplat în România, el care n-a fost aici?! Este obraznicie curată!", şi-a încheiat iritat discursul fostul preşedinte al PSD.

Ioan Talpeş: Am convingerea că a fost o implicare corectă a sute de mii de oameni

"Sunt convins că domnul Iliescu face alergie la orice discuţie cu privire la caracterul evenimentelor din decembrie '89. Am încercat de mai multe ori să înţeleg de ce. Am avut şi discuţii cu domnia sa. Şi eu am încercat să lămuresc dacă a fost o lovitură de stat sau o revoluţie. La o discuţie deschisă directă domnia sa recunoaşte etapele", a spus Talpeş.

"Însă când Iliescu ajunge la această chestiune de masă atunci lucrurile intră într-o altă abordare. De acolo totul ţine de desfăşurarea mulţimii. Dacă gândim într-o perspectivă mai largă pot să vă spun că şi eu am convingerea că la acel moment, pe 22, 23, 24 decembrie dacă nu ar fi fost o implicare atât de corectă a sute de mii de oameni peste tot in România poate ca s-ar fi putut produce tot soiul de manipulări, deşi asta nu le exclude de tot. Eu ştiu cât de impresionat am fost cand l-am vazut pe Dumitru Farcaş, venit la TV cu o fătucă dintr-aia de la el, nu ştiu de unde  adus-o, îmbrăcată precum cei din Maramureş. A apărut în momentele acelea printre revoluţionari, şi au inceput să cânte. Şi apoi au început să apară imagini cu lumea intrând într-o vânzoleală fantastică. Toţi veneau după 45 de ani de vânzoleală organizată. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost cu totul şi cu totul special. Eu nu mai cunosc să se mai fi petrecut astfel de desfăşurari paralele", a fost de părere Ioan Talpeş.

"Nu au fost mai mult de o mie de oameni pregătiţi special"

"Vă garantez că cei care au fost în România nu au fost mai mult de o mie de oameni pregătiţi special. Restul făceau parte din seria unor personaje, observatori. E reală înţelegerea cu ONT-ul. Eu pot sa asigur că am marturia unor importante personaje din Uniunea Sovietică ce recunosc prezenţa acelor trupe şi ne intreabă: <<Dar de ce va deranjează?>> La data aceea au existat multe presiuni şi jocuri pe care nimeni nu le controla. Sunt persoane care s-au documentat ca şi voi. Noi încă nu ne putem desprinde de desfăşurătorul acelor evenimente şi de impactul lor", a adaugat fostul director al SIE.

"Fii atent că v-au vândut! Pe voi, armata!"

Ioan Talpeş a rememorat momentul în care a aflat că lucrurile începuseră să se precipite. "Pe data de 17 eu am primt un telefon, dimineaţa. Si telefonul era de la un prieten din Timişoara care mi-a spus: Vreau să vin la tine la Bucureşti. Eu i-am spus să vină. El mi-a spus: Tu vorbeşti serios? Insistenţa lui m-a făcut să cred că e ceva. Până la urmă a venit, marţi pe 19. N-a vrut să intre în casă. Mi-a spus în curte. Fii atent ca v-au vândut. Cine ne-a vandut mă? Pe cine? Şi el mi-a spus: Pe voi, pe voi, mă, armata. M-a surprins şi am întrebat cine. La care el a raspuns: Ăilalţi. Dinamo (Securitatea - n.r). Din acel moment am văzut lucrurile altfel. Eu umblasem prin oraş şi am văzut vânzoleală. Pe 20, 21decembrie au fost dispute serioase în Bucureşti. Lumea nu vorbeşte despre ce a fost pe 21, cum s-au creat acele momente de rezistenţă. Eu vă spun că acolo au fost proiecte mai serioase. Nu credeam într-o Românie independentă. Îmi era teamă că ne va ocupa Uniunea Sovietică", şi-a amintit Talpeş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite