VIDEO Cum a transmis France3 imagini cu teroriştii de la Revoluţie: i-a lăsat Mihai Chiţac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Interne al Guvernul provizoriu din decembrie 1989, Mihai Chiţac, condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav la revoluţia din Timişoara, i-a dat voie corespondentului televiziunii franceze FR3 să-i vadă pe "teroriştii" capturaţi la Revoluţie. Cu o singură restricţie: nu are voie să îi intervieveze.

După fuga Ceauşeştilor la 22 decembrie 1989, la televiziunea publică şi pe posturile de radio au început să fie transmise informaţii privind prezenţa "teroriştilor". Au urmat pe 23 şi 24 decembrie lupte de stradă haotice contra unor duşmani despre care nimeni nu ştia cu siguranţă cum arată, unde sunt, dar care ameninţă noua putere instalată. Deşi populaţia şi Armata s-au luptat cu teroriştii, nu există descrieri foarte clare ale acestora

Jerome Kathala era în decembrie 1989 trimisul special al FR3 la Bucureşti. Într-o transmisiune din faţa ambasadei Franţei în Bucureşti, Jerome le spune colegilor din platou, Gerard şi Elise:

"În Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, Armata şi Poliţia par să-i fi domolit pe contrarevoluţionari şi mai ales pe aşa-numiţii terorişti, dispersaţi acum, dar care mai trag  focuri de arme sporadice. În această seară avem şansa să vi-i arătăm,  în exclusivitate, pe câţiva dintre ei.

Începând de ieri seară, Ministerul de Interne îşi are sediul în clădirea Inspectoratului General al Miliţiei. Pe aici trec majoritatea suspecţilor arestaţi sub acuzaţii de terorism.

Noul ministru de Interne, Mihai Chiţac, e la început foarte reticent la ideea de a ne lăsa să îi vedem pe teroriştii aflaţi sub arest. Însă, după un apel telefonic, ne dă, în mod excepţional, acordul său. Nu avem însă voie să îi intervievăm"

VIDEO Petre Roman: Lumea credea că sunt cel puţin o mie de terorişti

Militaru plănuise să extermine întreaga USLA!

"Dosarele Revoluţiei": Schema preluării puterii în decembrie '89 de către KGB, la "Naşul"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite